Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

K

13 godzin temu, tomaszmab napisał:

Dlatego rolnicy powinni się skrzyknac i jak przyjeżdża handlarz czy spółka to zaraz bydło na wagę i kasa do ręki !!! Faktura gotowkowa. A tak handlarzem może zostać każdy z pierwszej łapanki co nie ma ani grosza .. Bierze byki na faktury terminowe a potem obraca naszym kapitałem i to mu procentuje poprzez obrót .. Tu nie trzeba mieć kupy pieniędzy , wystarczy pójść do zusu , zarejestrować działalność kupic auto w kredycie na firmę bądź leasing i mozna kraść o ile nie ma się sumienia. Te faktury za bydło dla rolnika ryczałtowego to patologia i winne jest temu ministerstwo rolnictwa które powinno to zmienić . Wydaje mi się że rolnik będzie bezpieczniejszy jeśli dostanie pieniądze odrazu ?!? Tylko że rolnik w tym kraju jest jak popychadło..  

Kiedyś mieliśmy spotkanie z właścicielem zakładów mięsnych i wyobraź sobie że sieci handlowe brały by chętnie towar ale terminy płatności były 90-180 dni!!! to jak stwierdził prosta droga do bankructwa zakładu w przyszłości,na tą chwilę podejrzewam że to rolnik ,ubojnia,zaklad przetwórczy  sponsoruje sieci handlowe i to one tylko na tym najlepiej wychodzą, mój obecny odbiorca trzody chlewnej aby zachować 14 dniowy termin płatności ma ok 5mln kredytu,ubojnia placi mu  minimum po 60 dniach i zakłady które pchają na markety prędzej czy później będą miały problemy z wypłacalnością.Kasa do łapki za dostarczony towar to było w standardzie przed 1989 rokiem ,no ale to był zły system,obecny jest dużo lepszy😉

Opublikowano
28 minut temu, Yoda napisał:

Wczoraj Włoch ładował odsady. 3 tys. za 250kg ale musi wyglądać jak LM. Gotówka. A miesiąc temu ludzie oddawali odsadki za 8-9zł.

I bardzo dobrze niech pomogą naszym zakładom mięsnym  i może dużych trochę odkupią byków i jałówek.to nasze biedne ubojnie  nie będą musiały tyle dokładać rolnikom.

Opublikowano

Handlowałem kiedyś z Pająkiem dość sporo. Pierwsza rzecz to kasa zawsze była pewna, ceny raczej porównywalne z innymi, jedynie nie zdążyłem go na wadze sprawdzić bo jeszcze wtedy swojej nie miałem a teraz jakoś nie złożyło się żebym z nim handlował, ale byli tacy którzy sprawdzali i była ok. Ogólnie dużo brał kiedyś w moich jak i jego stronach. Teraz rzadko widywany na miejscu, zapuszcza się widać w dalsze tereny.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, AdamRo napisał:

Jak można dobre jak gość ze świętokrzyskiego ?

Ej no Adam chłopaki z , , Factora ''sie wkurza...😊

Edytowane przez Baks00
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Baks00 napisał:

Dzisiaj na drodze ich napotkałem 2 poziomy załadowanie. ...

To kupil dwupoziomowke z tego co pamietam to mial niebieskiego mana jednopietrowego 

2 godziny temu, AdamRo napisał:

Dawno Grzesia nie widziałem ;)

Jeździ w twoje strony?

Edytowane przez Marmurek12
Opublikowano
mareknh napisał:

A jak z wybiciem tam w Wierzejkach? ile ta sztuka dala miesa? to 740 kg to na Twojej wadze?

właśnie jeszcze nic nie wiem bo dzwoniłem na zakład to powiedział mi przez telefon ile kasy i że faktura wyslana, wszystko ważone na zakładzie, powiedzmy że im zaufalem hehe

Opublikowano
7 minut temu, Karollorak93 napisał:

Nie Mann dawno już nie aktualny. Już z 5 lat bedzie

I dwupoziomowego też u nich nie kojarzę ,chyba ze teraz coś nowego kupił. 

Jeszcze dwa lata temu widzialem go na targu w Bodzentynie manem 

10 minut temu, Baks00 napisał:

Nie wiem czy przypadkiem czasem ten man nie lata nadal.A mają zoltą  scanie ale to już na pewno z 2,3 lata

Dawno go nie widziałem bo juz do Bodzentyna nie przyjezdza 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, ws71 napisał:

Kasa do łapki za dostarczony towar to było w standardzie przed 1989 rokiem ,no ale to był zły system,obecny jest dużo lepszy

Powiesz tak jak ktoś Ci kiedyś niezaplaci za 500 tuczników .. I będziesz drapal się po głowie za co ciągnik zatankować albo pasze kupić trzodzie.. Są tacy co wpadli w długi przez niepłacenie im za bydło . Mi chodzi o to że faktury gotówkowe eliminują krętaczy i oszustów z rynku i nie narażają na upadłość innych .. Masz problemy finansowe , źle prowadzisz interes to wypad z rynku proste .. Rolnik ma kasę żeby utrzymać przez dwa lata byka to dlaczego handlarz czy jakas firma ma nie mieć pieniędzy kupić i opierdzielic bydlaka w jeden dzień ?!?! 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano

To nie wiem dokładnie a nie chce nikogo w błąd wprowadzać.Ja to bym dał rękę  sobie  uciąć  ze maja i mana i scanie.Widocznie był bym bez ręki. ..Trzeba by coś  zahandlowac  z nimi  i bo się wyjaśniło☺

Opublikowano
21 minut temu, Marmurek12 napisał:

To kupil dwupoziomowke z tego co pamietam to mial niebieskiego mana jednopietrowego 

Jeździ w twoje strony?

On akurat nie. Ale i tak pełno handlarzy od Kielc jeździ po terenie.

Opublikowano
4 minuty temu, tomaszmab napisał:

Powiesz tak jak ktoś Ci kiedyś niezaplaci za 500 tuczników .. I będziesz drapal się po głowie za co ciągnik zatankować albo pasze kupić trzodzie.. Są tacy co wpadli w długi przez niepłacenie im za bydło . Mi chodzi o to że faktury gotówkowe eliminują krętaczy i oszustów z rynku i nie narażają na upadłość innych .. Masz problemy finansowe , źle prowadzisz interes to wypad z rynku proste .. Rolnik ma kasę żeby utrzymać przez dwa lata byka to dlaczego handlarz czy jakas firma ma nie mieć pieniędzy kupić i opierdzielic bydlaka w jeden dzień ?!?! 

@ws71 pisał to z nutką ironii

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v