Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To jedynie oszczędności , a nie koszty produkcji .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

widać że nie umiesz prowadzić gospodarki taki z cb mądrala to przedstaw swoje koszta produkcji i nie mów że nic się nie opłaca jeśli się nie opłaca to idz do roboty a nie mów głupot 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, paweł98 napisał:

pasza treściwa mieszanka zbożowa jara z 15 ton koszt 7500 tyś

pozdrowienia dla wszystkich graczy fs i dla tych co liczyć nie umieją 

15 ton zboża dla 4 byków i  ty gadasz o opłacalnosci ?

15 x 700zł = 10500zł za samo zboze

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
1 minutę temu, paweł98 napisał:

widać że nie umiesz prowadzić gospodarki taki z cb mądrala to przedstaw swoje koszta produkcji i nie mów że nic się nie opłaca jeśli się nie opłaca to idz do roboty a nie mów głupot 

Czy ja mówię że się nie opłaca ? Jedynie liczyć nie potrafisz .

Opublikowano

Równie dobrze mogłeś zboże przetrzymać i sprzedać . Po co łazić przy bydle było ?

Opublikowano

no dobra a dlaczego u ciebie byk zjada srednio prawie 4 tony zboża ?

Opublikowano
32 minuty temu, paweł98 napisał:

jestes pewny ze ty dobrze liczysz ?

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, paweł98 napisał:

sprzedaż byki średnio 700 kg x 8 zł +vat =26000 zł

to jakim cudem ci tu wyszło 26 tys ? bo mi wychodzi 700 x 8 = 5600 plus 7% vat = 5992 x 4 szt = 23968

juz nie mówie o tym ze byk po zjedzeniu prawie 4 ton zboza powinien miec 1000 kg

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
3 minuty temu, Tomekzetor napisał:

Cielak  450zł ,Mleko  450zł, Koszty  weterynaryjne 150zł, Pasza Treściwa 1400zł, Pasza  objętościowa  800zł  Razem mamy  3250zł 

I 600 ZL DOPLAT

Opublikowano

niby skad cielaki za 450zł ? jakies jerseye nad zdechnieciem ?

Opublikowano

HF  NCB  na Podlasiu   tylko  trzeba  ruszyć  D..   i pojechać  kupić  ceny  są  od  300-600zł  zależnie kto jakiego starego  chce  kupić  

i przejechać pół Polski po hfa 40 kg...i po 2 latach sprzedać to po 7.4

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, paweł98 napisał:

chłopaki jak by z byka nic nie zostało to nikt by ich nie trzymał w jakim wy świecie żyjecie chyba w ls Pozdro

Więc tak wyliczenia u mnie już podaję np na 4 sztukach byka 

więc cielak 4x1000 zł=4000

mleka nie liczę bo mam swoje krowy 

sianokiszonka spokojnie zjedzą z 52 bale przez okres roku i 7 miesięcy to 52x80 zł za bala daje to 4160 wiadomo ja mam swoje łąki to wychodzi taniej 

pasza treściwa mieszanka zbożowa jara z 15 ton koszt 7500 tyś 

woda prąd to niech sobie każdy doda ile tam chce u mnie woda jest ze studni więc koszt przepompowania wody i prądu niech będzie z 500 zł 

ubezpieczenie i amortyzacja budynku 500 zł

słomy na sciółkę nie używam bo mam na rusztach jedynie słomę jęczmieną daje na wieczór koszt 1000 zł 

koszta przedstawione paszy do jedzenia  są przedstawione z zakupu ja mam wszystko swoje koncentratu nie dodaję jeszcze raz mówię że te koszta są w moim gospodarstwie każde inne gospo może mieć je inne 

całkowity koszt wyszedł 17660 zł sprzedaż byki średnio 700 kg x 8 zł +vat =26000 zł

26000-17660=8340 zł wiec teraz każdy niech swoją kalkulacje przedstawi 

na bykach zostaje mi 8340

8340 :np 550 dni = 15 zł na dzień 

dolicz do tego jeszcze koszt mleka bo mimo że masz to moglbys je sprzedać.. dolicz swoją pracę... poza tym skąd pewność że każdy kupiony byczek w 19 miesięcy zrobi ok 750kg? ( po potrącenia 6% daje ok 700 które sobie zalozyles), poza tym cieleta są często droższe niż 1000 zl;)

i skąd pewność że dostaniesz 8+vat?

jeśli jesteś na vacie..to wychodzi 8.64 zła za kg..poczytaj to forum i sam odpowiedzczy rzeczywiście każdy tu takie ceny dostaje.

Jak wolisz  możesz  siedzieć  na D....  i  czekać  na social  

równie ďobrze mogę jechać kupić i iść do roboty aby zyc

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, johny1991 napisał:

i przejechać pół Polski po hfa 40 kg...i po 2 latach sprzedać to po 7.4

u mnie przy uczciwym zważeniu hf 7zł max i to juz brutto a jak nie pasuje to na wbc nikt nie da wiecej jak 7zł brutto za skóre i kosci

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
4 minuty temu, ozzborn napisał:

u mnie przy uczciwym zważeniu hf 7zł max i to juz brutto

przy takim liczeniu i tak większość będzie zakup liczyć przy niskich pieniadzach( np ceny hf) A sprzedaż tego samego byka przy wysokich(8+vat) I do tego przyrostach na poziomie min. 1.25kg najlepiej na samym sianie..

ja trzymam bydło bo lubię.. I uważam że jeśli wszystko jest w porządku to coś tam zostanie ale ile..ciezko określić bo sztuka sztuce nie równa.

A nie daj boże jak coś zacznie chorować..albo jakiś upadek się zdarzy..

• Like 1
  • Thanks 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v