Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Bugii napisał:

Hf sie czepiasz. A dostan teraz za czystego miesniaka 8.3 netto.😝

Ja się nie czepiam  ja tylko pisze ze nawet jak ceny były niby bardzo wysokie  to HF był sprzedawany po kosztach jego produkcji a mieszance  dawały niewielki zysk.  a mięsne zysk w granicach 1 tys. Reasumując nawet w najwyższych cenach skupu opas bydła był gównianym interesem. Przypominam ze najwyższe ceny WBC  w Polsce to 14,80 zł a w Niemczech w przeliczeniu 17,50-18 zł 

Dlatego opas bydła to dochodowy biznes ale w Niemczech a u nas nigdy nie był, a teraz to już dokładanie do bydlaka idzie w granicach 1 tys zł a dla HF ponad 1,5 tys. 

Opublikowano
1 minutę temu, marijusz napisał:

Dziś byłem na ubojni ,tam pustki jak a biedronce przed wolną niedzielą  Podwyżki pewne na100 procent 

To teraz mnie zdziwiles. Jaka cena jest za byka w O klasie na tej ubojni?

Opublikowano
4 minuty temu, kanalia36 napisał:

Ja się nie czepiam  ja tylko pisze ze nawet jak ceny były niby bardzo wysokie  to HF był sprzedawany po kosztach jego produkcji a mieszance  dawały niewielki zysk.  a mięsne zysk w granicach 1 tys. Reasumując nawet w najwyższych cenach skupu opas bydła był gównianym interesem. Przypominam ze najwyższe ceny WBC  w Polsce to 14,80 zł a w Niemczech w przeliczeniu 17,50-18 zł 

Dlatego opas bydła to dochodowy biznes ale w Niemczech a u nas nigdy nie był, a teraz to już dokładanie do bydlaka idzie w granicach 1 tys zł a dla HF ponad 1,5 tys. 

Z twoich wyliczeń sporo użytkowników z tego forum dawno powinno iść z torbami a jak widać dalej inwestuja...

Opublikowano (edytowane)

A co do Pana Pięty ostrzegałem dobre 2 miesiące temu. Ubojnia nie zapłaciła, potem przelew nie doszedł, potem choroba ( tu widze chore bydło i weterynaria bada). A na końcu usłyszymy ze osoby chcące zapłatę to osoby działajace na rzecz konkurencji i celowo szargają dobre imię firmy

Proszę się zapytać o Pana Przemysława Kuźnickiego z Magalenek zapewne Pan Pięta go nie zna, hehehehe

p.s Jarku do wyliczenia PODR za byka bez vat na czysto za 800 kg powinno wyjść 5500 zł a Ty kupując LM odsadki  7200 netto kto tyle dostawał zarabiał kto nie dokładał masz czarno na białym a nie moje wyliczenia

Edytowane przez Gość
Opublikowano
4 minuty temu, AdamRo napisał:

Osobiście uważam że największa górka bydła podopłatowych już się przebrała, teraz kwestia pogody, popada to ludzie się wstrzymają ze sprzedażą.

Raczej każdy wypycha z braku paszy.

Opublikowano
23 minuty temu, kanalia36 napisał:

A co do Pana Pięty ostrzegałem dobre 2 miesiące temu. Ubojnia nie zapłaciła, potem przelew nie doszedł, potem choroba ( tu widze chore bydło i weterynaria bada). A na końcu usłyszymy ze osoby chcące zapłatę to osoby działajace na rzecz konkurencji i celowo szargają dobre imię firmy

Proszę się zapytać o Pana Przemysława Kuźnickiego z Magalenek zapewne Pan Pięta go nie zna, hehehehe

24 minuty temu, kanalia36 napisał:

p.s Jarku do wyliczenia PODR za byka bez vat na czysto za 800 kg powinno wyjść 5500 zł a Ty kupując LM odsadki  7200 netto kto tyle dostawał zarabiał kto nie dokładał masz czarno na białym a nie moje wyliczenia

Pięta wczoraj zapłacił, zabrakło mu tylko 500 zł ale pal licho..

Opublikowano

Stałeś się sławny  wiec Ci zapłacił, cała skarpeta poszła a i tak 500 zł brakło , hehehe  ciekawe ilu  nic już nie dostanie

Opublikowano

Przemek no ok ale max 1 zł więcej nie zejdziesz.

A dwa jest masa  ludzi którzy kupuja cielaki za 1500-1800 zł a nie jak za 1000 zł. No i kazdy z nas ma upadki cielaków, jakieś połamane nogi (a w kalkulacji tego nie uwzględniono), biegunki a tam na weterynarie 100 zł jest. Mój wet za jedna wizyte 150 zł bierze 

Opublikowano
4 minuty temu, kanalia36 napisał:

Przemek no ok ale max 1 zł więcej nie zejdziesz.

A dwa jest masa  ludzi którzy kupuja cielaki za 1500-1800 zł a nie jak za 1000 zł. No i kazdy z nas ma upadki cielaków, jakieś połamane nogi (a w kalkulacji tego nie uwzględniono), biegunki a tam na weterynarie 100 zł jest. Mój wet za jedna wizyte 150 zł bierze 

Wyrzuć z żywienia śr rzepakową i tak samo można wyrzucić witaminy chociaż tego nie polecam i wtedy masz sporo niższe koszta.

Opublikowano
17 minut temu, Mikruss napisał:

to fajne macie cenniki wet. U mnie tyle wezmie jak poszczepi kilka sztuk.

Kolego u mnie jedna wizyta na odrobaczenie 150 zł a potrzebne 2 = 300 zł od sztuki

U nas nieraz taniej pozwolić zdechnąc zwierzakowi niż go leczyć

Opublikowano

to u mnie odrobaczenie chyba 2x20 zl albo 30 nie pamietam. Szczepienie na pluca przy fest infekcji to tez ok 30 zl gdzie sa 3 zastrzyki w tym 1 bezposrednio w tchawice. Mowa o sztukach tak to 200 kg bo wielsze to wiadomo drozej wychodzi.

Jarek ja z zywienia opasow od kilku miesiecy wyrzucilem srute zbozowa i wszystkie inne dodatki. Dostaja max 1 kg sruty rzepakowej dziennie i nie widac aby byly zabiedzone (czyste hfy).

Opublikowano
7 minut temu, kanalia36 napisał:

U nas nieraz taniej pozwolić zdechnąc zwierzakowi niż go leczyć

Nie trzeba wszystkiego przeliczać na pieniądze czy się opłaca a może nie 😏 , lepiej pomóc zwierzęciu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v