Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@Bartek933 warto zainwestować w swoją wagę. Krowy którym na oko dawalem max 570kg po zważeniu na mojej wadze 660kg mialy. Zawsze handlarze kroili na wadze i teraz oko się myli i takie siupki stwarza. Według mnie jak ktoś ma na sprzedanie 5 sztuk na mięso to warto już zainwestować w wagę bo się prawie zwróci

Opublikowano
18 minut temu, Bartek933 napisał:

W moim przypadku nie warto, za mało sztuk odstawiam

Sprzedaż 5 sztuk i waga ci się zwraca. Druga sprawa to jeść nie chce. Kończysz interes i można powiedzieć że sprzedajesz ją w takiej samej cenie co kupiłeś. Czyli nie tracisz nic. Zyskujesz tylko kilkadziesiąt kg na sztuce bez tracenia czasu i jeżdżenia po różnych miejscach 

Opublikowano

nie dopytałeś gdzie ważę bo pisałem że waga ogólna i auto 2x. Mam nieco ponad kilometr wagę usługową więc nie warto mi kupować jakiejś małej klatki i się z tym męczyć.

5 minut temu, mat22889 napisał:

ja jadę na wagę ogólną koszt to 2x15zł więc waga by się długo zwracała. Nie mam daleko do wagi jakies 2-3km i z luzu łatwiej załadować jak idą od razu na tira

Mam podobnie, nawet zestaw z zbożem warto zważyć za kilka złotych

Opublikowano
10 godzin temu, rolnik115 napisał:

Hf to raczej na żywa wagę lepiej bo nie wybija się jak mięsne, a do tego jeszcze na wbc okradają bez żadnego sumienia i konsekwencji więc według mnie to na żywa wagę lepiej. Mam 10 szt na sprzedaż jakieś mieszanki hf z simem około 650kg wagi, jeden mieszaniec 75%simentala 700kg w niecałe 19 msc i do tego jeszcze krowa 650kg mała i w dobrym mięsie. Nie wiem czy czekać do wiosny czy teraz chociaż połowę sprzedać. Żebym później nie musiał ich 2 miesiące za darmo opasac.

Mówisz , hf się nie wybija? To ile daje mięsa?

9 godzin temu, Bartek933 napisał:

W moim przypadku nie warto, za mało sztuk odstawiam

Warto,zwazysz na tym wszystko i ziemniaki ,zboże do siewu.....

Opublikowano

Czesć

Mam na sprzedaż 6 szt.  3 szt to Hf mieszaniec waga ok. 750kg klasa raczej O i 3 szt. Hf x SM waga ok. 780kg klasa R

Proponują mi za Hf 7,3 netto - 7% brud za żywą i 13,20 w klasie O po uboju

a za te lepsze  Hf x SM 7,6 netto - 7% brud za żywą i 13,60 w klasie R po uboju

Ważone u mnie  woj. warmińskie pogranicze kujawskiego.

Ceny dzisiejsze oferowane przez: OSI FOODWORKS, WARMIA, DĄB-POL, LEWANDOWSKI

CO SĄDZICIE ??????

Opublikowano

Byl u mnie handlarz i kazal sie wstrzymac ze sprzedażą byków.  Podobno turek narazie nie odbiera mięsa  i ceny w dół  idą. Za to jalowki polecał  sprzedawać  bo takiej ceny jak teraz to nie bylo . Jalowka mm czerwono biała 700kg 8,60 .570 kg, 8,30  

Opublikowano
18 minut temu, karolr2 napisał:

Zna ktoś firmę agrobyk, bo nie zła propozycje dali za byki

Kurde wszędzie ich pełno. Firmy nie znam, ale ogłaszają się i na olx i na grupach na fb. Jakiś nowy twór czy cholewki już zesmolili i cyk nowa nazwa?

Opublikowano
54 minuty temu, tomcio124d napisał:

Czesć

Mam na sprzedaż 6 szt.  3 szt to Hf mieszaniec waga ok. 750kg klasa raczej O i 3 szt. Hf x SM waga ok. 780kg klasa R

Proponują mi za Hf 7,3 netto - 7% brud za żywą i 13,20 w klasie O po uboju

a za te lepsze  Hf x SM 7,6 netto - 7% brud za żywą i 13,60 w klasie R po uboju

Ważone u mnie  woj. warmińskie pogranicze kujawskiego.

Ceny dzisiejsze oferowane przez: OSI FOODWORKS, WARMIA, DĄB-POL, LEWANDOWSKI

CO SĄDZICIE ??????

Sama śmietanka skupników😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v