Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, marijusz napisał:

o to widze że mamy podobnie Ja karmiłem bydło o wszystkich porach dnia i nocy !Czasem jak praca się przeciągneła  to dopiero o godz. 1-2  A czasem już 2-3 bo miałem w dzień dużo pracy Ale tak wygląda praca na wsi jak sie nie ma nikogo do pomocy Tylko nie wiem co zrobie jak zachoruję lub nawet złamę nogę 

wczoraj przewoziłem Litewskie krowy w cenie 4500 za szt .Według mnie mleka z nich nie będzie !

Jak co zrobisz TWOIM gospodarstwem podzielą się sąsiedzi 🤔🤣

Opublikowano
31 minut temu, jasiuhonda napisał:

wczoraj przywiozłem 24 bale dzisiaj tez plan żeby jechać i byki mogą stać nawet do czerwca bo kuku i słomy jest zapas... ciekawy jestem jak się będzie przechowywać sianokiszonka jak była ruszona chwytakiem? w kilku zrobiłem dziury to zakleiłem i poszły na bok pierwsze do skarmienia.

po ile kupujesz ? jaki rejon?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marijusz napisał:
Dnia 27.03.2019 o 20:41, Rolnik7343 napisał:

a czasem to sie nawet prawie całe noce jezdzi a nie tylko do 22 :) najpóźniej szedłem oprzątać o 1 w nocy 

o to widze że mamy podobnie Ja karmiłem bydło o wszystkich porach dnia i nocy !Czasem jak praca się przeciągneła  to dopiero o godz. 1-2  A czasem już 2-3 bo miałem w dzień dużo pracy Ale tak wygląda praca na wsi jak sie nie ma nikogo do pomocy Tylko nie wiem co zrobie jak zachoruję lub nawet złamę nogę 

Ja mam tak samo i się nie zapędzam już w hodowle bo mój kolega dostał raka mózgu i wyszedł z tego ale ile musiał się leczyć wiec hodowla jest dla takich co przykładowo rodzice mogą cie zastąpić jak się ich ma a tak to szkoda się rozwijać w tym kierunku jak potem może wszystko raz dwa przepaść .

Edytowane przez Gość
Opublikowano
9 minut temu, Wiesi0 napisał:

Ja mam tak samo i się nie zapędzam już w hodowle bo mój kolega dostał raka mózgu i wyszedł z tego ale ile musiał się leczyć wiec hodowla jest dla takich co przykładowo rodzice mogą cie zastąpić jak się ich ma a tak to szkoda się rozwijać w tym kierunku jak potem może wszystko raz dwa przepaść .

Jak w porządku sąsiedzi to i za ciebie porobią kiedy sam nie możesz z powodu sytuacji losowej 

Opublikowano (edytowane)

Z sąsiadami niby dobrze się żyje ale jak się nic od nich nie chce zresztą na wsi jest pewnego typu aktorstwo każdy gra pewną rolę na swoją korzyść a za plecami cię obgada.Niby to rzecz ludzka obgadywanie bo w ten sposób niby człowiek się wybiela przed drugim człowiekiem ale nikomu gęby nie zamkniesz i gadali,gadają i będą gadać, I nikt już się tym nie przejmuje.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

oni przez jakiś czas ci pomogą a ty im później pomożesz np. w pracach polowych i każdy zadowolony

tylko z tego co widzę na forum to coraz więcej sąsiadów zachowuję sie jak kargul z pawlakiem

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jasiuhonda napisał:

poludnie wlkp po50zl

to rozumiem dlaczego tam opłaci sie hodować byki po 6,5zł  ,a mi po 8 wydaje sie nie oplacalne bele sprzedaję po 120 zł mieszanka zbozowa teraz też 120zł .

Sasiad to może raz ,dwa nalkarmić i to tak połepkach aby nie ryczały ,nie bedzie ci np.paszy szykował bo ma swoje zajęcia 

Opublikowano

no wiesz też nie u każdego robi jedna osoba na gospodarstwie tylko np. 2-3 i wtedy jest możliwość pomocy

u nas sąsiad trzymał byki na pastwisku tak do roku i później musiał je połapać to też sie pojechało pomóc i szarpać z bykami
jeden to mi nawet kulig bez sanek zrobił jak mi sie nogi poplątały i sie wywaliłem

Opublikowano

kiedys pracował u mnie taki chłopaczek średnio rozgarnięty Który wcześniej robił przy krowach mlecznych Co dziennie rano zagadywał tym samym tekstem "jalówki lepiej chować niz krowy, bo jałówek nie trzeba doić" Ja przytakiwałem mu na odczepnego Po czterech dniach powiedział że już nie będzie  przychodził bo jakiś kolega powiedział mu że ja hoduje byki :D

nie każdy może pracować przy bykach!

• Haha 4
Opublikowano

W południowej wielkopolsce to od dwóch tygodni Hf po 6.5 netto i to jeszcze musi mieć 700 kg brutto no a kupcy to jadą jadą i nie mogą dojechać..... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v