Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ceny mięsa w dół

Opublikowano

Mniejsza , O ojcu się już nasłuchałem i tak się zastanawiałem . Nie ma ochoty to trzeba to uszanować .

Opublikowano
29 minut temu, Ursus932 napisał:

no i dobrze a kto inny woli chodzić przy bydle,i jak mam TUZy to co mam tam'siać?kurła rzepak może na podmokłej siwce😐 . tak z ciekawości po ile pszenice sprzedałeś w tym roku ?

Część po 730 + vat

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

Podaj przykłady ?

Jak stać ludzi żeby placic za mm w wadze 300kg po 12 to źle im? Jak stać ludzi żfby płacić za dzierżawę po 2500 to źle im? Jak kolega za 1000złpotrafi uprawiać kuku na kiszonkę w pryzmę od siewu do zbioru to żle mu???

Opublikowano
1 godzinę temu, TomiAgroKujawy napisał:

Ludzie dokładają z produkcji roślinnej, tak ciężko to pojąć? Hodowcy są dymani, ale to KANALIA  jest tutaj złem wcielonym. Ludzie go nienawidzą, bo uświadamia im, że robią za darmo, przepraszam, obornik zostaje. A bez tego kukurydza dla bydła nie urośnie. Błędne koło😂😂😂

Mówiąc brzydko co Ty pier**lisz??? A w tych suchych latach z roślinnej masz taki miód??? Jeszcze ceny zbóż beznadziejne... Ty chyba dziś kolego tabletki nie te zażyłeś

Opublikowano

Za tego tysiaka? Cwaniak podebral moj pomysl z taczkami i toporkiem.tak sie nie robi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, TomiAgroKujawy napisał:

Żeby dołożyć do roślinnej trzeba mieć albo gradobicie, albo dzierżawę po 2.5 tysiąca za hektar, albo źle gospodarzyć. Natomiast żeby dołożyć do hodowli, wystarczy być dobrym hodowcą i hodować. Skupy zrobią swoje.

A nie pamiętasz jak zboże było takie drogie że w piecu palono? Wystarczy że cena na płody spadnie o 250 zł i zmienisz zdanie. Dołki się zdarzały w każdej dziedzinie.

Edytowane przez dzikidaniel
Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik_Kujawy napisał:

Mówiąc brzydko co Ty pier**lisz??? A w tych suchych latach z roślinnej masz taki miód??? Jeszcze ceny zbóż beznadziejne... Ty chyba dziś kolego tabletki nie te zażyłeś

W tamtym i tym roku susza była, a pszenica raz 9, a raz 8 ton/ha. Po prostu ziemia zasobna i dobrej klasy. Przy  hodowli to dzień do nocy. 

Opublikowano
7 minut temu, Rolnik_Kujawy napisał:

Jak stać ludzi żeby placic za mm w wadze 300kg po 12 to źle im? Jak stać ludzi żfby płacić za dzierżawę po 2500 to źle im? Jak kolega za 1000złpotrafi uprawiać kuku na kiszonkę w pryzmę od siewu do zbioru to żle mu???

Tylko ciekawe czy to z dobroci , czy też w akcie desperacji ?

Opublikowano
TomiAgroKujawy napisał:

29 minut temu, Ursus932 napisał:

no i dobrze a kto inny woli chodzić przy bydle,i jak mam TUZy to co mam tam'siać?kurła rzepak może na podmokłej siwce😐 . tak z ciekawości po ile pszenice sprzedałeś w tym roku ?

Część po 730 + vat

A ja 640 brutto 😢

i jak żyć??

Opublikowano

T

1 minutę temu, Ursus932 napisał:

A ja 640 brutto 😢

i jak żyć??

Na pewno nie z hodowania bydła

Jestem po 50-ce i wiem jedno. Wolę sprzedać pszenicę po 400, niż byka po 6.00... 

Opublikowano
TomiAgroKujawy napisał:

3 minuty temu, Rolnik_Kujawy napisał:

W tamtym i tym roku susza była, a pszenica raz 9, a raz 8 ton/ha. Po prostu ziemia zasobna i dobrej klasy. Przy  hodowli to dzień do nocy. 

to dla tego takie wyliczenia że na zbożu jest kasa a na bydle nie ,nijak się mają bo każdy ma inne warunki i każdy wie co lepiej mu się opłaci

Opublikowano
5 minut temu, dzikidaniel napisał:

Dołki się zdarzały w każdej dziedzinie.

E tam w każdej . W branży politycznej zawsze w górę .

Opublikowano
TomiAgroKujawy napisał:

T

1 minutę temu, Ursus932 napisał:

A ja 640 brutto 😢

i jak żyć??

Na pewno nie z hodowania bydła

Jestem po 50-ce i wiem jedno. Wolę sprzedać pszenicę po 400, niż byka po 6.00... 

no jak sprzedaż po 400 to... A już nie będę pisał szkoda słów

Opublikowano
5 minut temu, TomiAgroKujawy napisał:

To ja Ci powiem że chgba suszy w życiu nie zaznałeś bo jak w ubiegłym roku w moich stronach ktoś 5 pszenicy nakosił to cud i to przy pełnej ochronie nawożeniu itd. 

Opublikowano

Dlatego piszę, na jakiej ziemi pracuję. Za gów..ne pieniądze to można obsiać i wymłócić, a nie łazić 2x365 w roku.

Opublikowano
7 minut temu, zetorki12 napisał:

Tylko ciekawe czy to z dobroci , czy też w akcie desperacji ?

Z dobroci. Nie widzę w tym co wymieniłem ani kszty desperacji nikt nikogo nie zmusza, a brak rozumu i kalkulatora to nie desperacja

Opublikowano (edytowane)

Ale wojna w tym temacie.

Co do opłacalności - patrząc na moją okolicę można zauważyć jedno - ci, którym już rodzice nie pomagają ani fizycznie ani finansowo skończyli  z hodowlą i dzielą czas na pracę  na etacie i uprawę roślinną/usługi rolnicze. "wielcy hodowcy" z mojej okolicy to zwykli pozerzy  pokroju forumowego jarusia lub innego cebulka.

Edytowane przez Partyzant85
Opublikowano

@Cybulek17

Dnia 23.12.2019 o 20:07, Cybulek17 napisał:

SAM  nie będę rządził dopóki tacie zdrowie pozwoli, to nadal jedno gospodarstwo.

W jakiej twojej ?

Opublikowano

To poczekaj, aż będzie twoja a nie zgrywasz fifarafę na fajsbukach pokazując opasy tatusia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v