Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, juzek89 napisał:

Pewnie R  bo tam takie ceny 7.5 brutto maxxxx. Kiedyś ceny mieli dobre i kasa w terminie i było ok a teraz to nawet sami nie wiedzą kiedy przyjadą po byka

W tamtym tygodniu 12.80 z R dawali.

Opublikowano
2 minuty temu, borus90 napisał:

Teraz kupujemy tylko od większych rolników co trzymają krowy na mleko.

Ja od wielu kupujących słyszałem że biorą od mniejszych rolników, bo wtedy cielęta zdrowsze ( mniejsza rotacja bydła w takich oborach, mniej chorób).

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Bananek napisał:

szczerze? jeśli tyle samo to ja już wolę zamiatac u siebie.

Przy tych 30 sztukach robisz dziennie dajmy na to 2h . Kto płaci 40zł na godzinę za latanie na miotle  ?

Opublikowano
25 minut temu, Rolnik7343 napisał:

6 godzin przy 30 szt ? To co ty im ? Włosy na jajach czeszesz ?

A orka pod kukurydzę, siew, oprysk, zbiór, podsiew łąki, koszenie, zbiór siana, śrutowanie/gniecenie ziarna, mieszanie paszy, bielenie obory, wizyty weterynarza, kolczykowanie? To robi się samo??? Czy Tatuś to robi?

Opublikowano
1 minutę temu, karolr2 napisał:

Skoro tak liczysz to już wiadomo czemu ci się tak opłaca. 

A co tu się nie zgadza? Zapomniałem dodać wywóz gnojowicy, obornika, przegląd rozrzutnika. Wy naprawdę macie chyba po 15 lat...Koleś, Ty widzisz, co napisałeś???

Opublikowano
6 minut temu, TomiAgroKujawy napisał:

A orka pod kukurydzę, siew, oprysk, zbiór, podsiew łąki, koszenie, zbiór siana, śrutowanie/gniecenie ziarna, mieszanie paszy, bielenie obory, wizyty weterynarza, kolczykowanie? To robi się samo??? Czy Tatuś to robi?

Czyli według twojego pierdzielenia od tych 60zl musisz odliczyć jeszcze czas pracy w polu ...

Raczej w tych pieniądzach co odliczasz od sztuki wlicza się wszystkie prace i koszty ;)

Opublikowano

Piszę, bo uważacie, że 2 godziny dziennie przy bydle wystarczy, a zamiatać trzeba 6. Ale obrządek to jedno, a przygotowanie pasz to drugie. Nie róbmy sobie jaj...

Opublikowano

Już wystarczy o tym opłaca sie/ nie opłaca się. Tym co się nie opłaca polecił bym zakończenie chowu bydła na mięso bo po co jeśli się nie opłaca a ci co im się opłaca niech dalej robią swoje. Ci co robią to hobbystycznie niech swe hobby pielęgnują i tyle;)

• Thanks 2
Opublikowano
1 minutę temu, michalcium napisał:

Już wystarczy o tym opłaca sie/ nie opłaca się. Tym co się nie opłaca polecił bym zakończenie chowu bydła na mięso bo po co jeśli się nie opłaca a ci co im się opłaca niech dalej robią swoje. Ci co robią to hobbystycznie niech swe hobby pielęgnują i tyle;)

Ci co im się nie opłaca nie zrezygnują bo by mieli robić z kasą, a tak to chociaż jest na co wydawać i do czego dokładać 

Opublikowano
3 minuty temu, TomiAgroKujawy napisał:

Nie róbmy sobie jaj...

Właśnie.... Daj lepiej babie lepiej to zrobi...... 😁😁😁😁

Opublikowano
6 minut temu, TomiAgroKujawy napisał:

Piszę, bo uważacie, że 2 godziny dziennie przy bydle wystarczy, a zamiatać trzeba 6. Ale obrządek to jedno, a przygotowanie pasz to drugie. Nie róbmy sobie jaj...

To ile te paszy szykujesz ? Do 40 szt srutowalem 2 razy w miesiącu po 1,5 godziny 

Opublikowano

Na etacie masz zapłacone za wszystko, fakt, że niektórzy mogą mieszkać w kiepskiej lokalizacji, gdzie i pracy mało, i pensja przeciętna. Wtedy ich rozumiem. Czasem nie mają żadnego fachu w ręku, też to rozumiem. Ale jest tu słynny DAMIANZBR, on zaraz policzyłby Wam koszta i jestem pewien, że zrobiłby to uczciwie. Liczyć i jeszcze raz liczyć...

Opublikowano

Mi się nie chce chodzić do roboty na etat bo ja mam zapłacone nawet jak nic nie robię i tyle...

Opublikowano
TomiAgroKujawy napisał:

25 minut temu, Rolnik7343 napisał:

6 godzin przy 30 szt ? To co ty im ? Włosy na jajach czeszesz ?

trochę dziwne co piszesz bo skoro mamy liczyć pasze po cenie rynkowej to robota w polu jest już wliczona .

Opublikowano

Panowie  radosnych, spokojnych, spędzonych w gronie ukochanych osób Świąt Bożego Narodzenia oraz wszystkiego co najlepsze na Nowy Rok 🎄. Super ceny za byki, żetelnych rozliczeń, uczciwej wagi, i kasy w terminie 🎄🎄🎄🦌🦌🦌

• Thanks 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v