Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tylko co siac na 5i6 klasie bo teraz jest obornik i rosnie kuku a pozniej ze dwa trzy pszenzyta i tak sie jakos krecilo a bez hodowli na takich glebach t

o nawet słoma po 3latach ciecia nie rozklada sie tak szybko

Opublikowano

jak masz byki to kosząc kuku zbierasz całą mase tak samo słome w zamian za to musisz przegnoic bo za daleko nie zajedziesz, nie mając byków zostawiasz słome plus dobry poplon i masz ten sam efekt

Opublikowano

U mnie są magicy co sieją na przemian proso i soczewice w ekologii. Gówno wielkie tam urosnie ale za to jakie dopłaty. Jak nie ekologia to można szparaga albo hit mojego regionu od trzech lat - borówka amerykańska. Tylko trzeba mieć ludzi do roboty więc oprócz pola zorganizować jakieś mieszkania dla Ukraińców.

Opublikowano

jak pada to i 13 ton mokrej kuku młóciłem na 6 klasie i była super kukurydza dla bydła, jak było mego sucho to młóciłem 2-3 tony z ha a kuku na kiszonkę miała 1,5 metra i i trzeba było skosić dwa razy tyle.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Yoda napisał:

U mnie są magicy co sieją na przemian proso i soczewice w ekologii. Gówno wielkie tam urosnie ale za to jakie dopłaty. Jak nie ekologia to można szparaga albo hit mojego regionu od trzech lat - borówka amerykańska. Tylko trzeba mieć ludzi do roboty więc oprócz pola zorganizować jakieś mieszkania dla Ukraińców.

Proso przypadkiem nie wypadło z programu? Oni te dopłaty biorą z programu RŚ "Pakiet 6. „Zachowanie zagrożonych zasobów genetycznych roślin w rolnictwie”"?

Edytowane przez Piegus
Opublikowano
38 minut temu, slawekz1975 napisał:

tylko co siac na 5i6 klasie bo teraz jest obornik i rosnie kuku a pozniej ze dwa trzy pszenzyta i tak sie jakos krecilo a bez hodowli na takich glebach t

o nawet słoma po 3latach ciecia nie rozklada sie tak szybko

Bo samo pocięcie słomy to nic. Trzeba dać jej najprościej mocznika i rozkłada sie jak ta lala. Jak masz hodowle to cały plon czy to kuku czy słomy wywodzisz z pola wiec musi wrócić obornik a tak jak zostawisz słomę czy słomę po kuku to zobacz ile zostaje materii.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kanalia36 napisał:

Yoda i  dlatego Argentyna i Brazylia to potetaci światowi a nie jak u nas.

Kanalia, ale tam jest opas intensywny za pomocą pasz GMO, oraz hormonów i innych stabilizatorów. Tam tylko obór nie ma. Dlatego to jest tani opas. To się nie nadaje do jedzenia. My na to mówimy pasza dla ścierwojadów. 

Opublikowano

Nie nie zwiększam   a może trochę a taka ilość wyszła bo opóźniłem sprzedaż na stycznia 2019 a teraz przyspieszyłem z2020wiadomo z jakich przyczyn normalnie  ok 80 się kręci

Opublikowano

Robili kiedys reportarz o argentynskiej wolowinie.tam dopiero jest burdel.antybiotyki i gmo to podstawa opasu.fermy chronione przez ludzi z bronia.przy dobrej polityce bylby sens i cena na nasza wolowine.ale jak sie fundusze przezera i pozwala na praktyki ekoczubkow to trzeba opasac czajki derkacze i inne malo znaczace chujostwa i jedna krowa na 3 h

Opublikowano
HF86 napisał:

Robili kiedys reportarz o argentynskiej wolowinie.tam dopiero jest burdel.antybiotyki i gmo to podstawa opasu.fermy chronione przez ludzi z bronia.przy dobrej polityce bylby sens i cena na nasza wolowine.ale jak sie fundusze przezera i pozwala na praktyki ekoczubkow to trzeba opasac czajki derkacze i inne malo znaczace chujostwa i jedna krowa na 3 h

Taa... Widziales feedloty w USA? Czym tam karmią? Kukurydza i ddgs albo soja. Czyli to samo co u nas na tuczarniach. Wołowina na UE nie ma też hormonów bo zabronione, dla swoich dają Kolczyk z hormonem. Jedna różnica - feedlot 80 000sztuk, zatrudnione razem z tymi w biurze 40 osób czyli 2 000 opasow na osobę. Masz odpowiedź dlaczego taniej jak u nas. A krów mamek nikt nawet nie myśli żeby w oborze trzymać bo za drogo. Proponuje pojechać i zobaczyć na własne oczy. Tak samo jak mity o polskiej świni tuczonej od warchlaka w 3 miechy na pelnoporcjowce jako wzór dobrego mięsa. Chcecie mieć dobre ceny na mięso to pokazać ludziom sposób chowu i niech przyjada do gospodarstwa i kupia w dobrej cenie ale jak zobaczą HF z korytem pełnym kukurydzy w dodatku obesranego po same rogi to zostanie tylko handlarz co na wadze i cenie dyma.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

Na soltysa filmie podobne ciapate jak moje bydlo.co z czysto miesnych jak widziales balans ceny miedzy r i o na moim rozliczeniu

Opublikowano
33 minuty temu, hobbysta82 napisał:

Kanalia, ale tam jest opas intensywny za pomocą pasz GMO, oraz hormonów i innych stabilizatorów. Tam tylko obór nie ma. Dlatego to jest tani opas. To się nie nadaje do jedzenia. My na to mówimy pasza dla ścierwojadów. 

Własnie a u nas są wymogi normy, przepisy  ale żeby godnie zapłacić  to już zadnego przepisu,  Tam są ludzie z bronią  i zamiast j**anych kolczyków znakowanie bydła i tam za kradzież dostaniesz kule w łeb przyjedzie policja i złodzieja we worek zapakuje, a u nas latami postepowania karne a złodziej jedną firme zamyka to otwiera   2  i nie płaci. W Argentynie taki Pięta i Waleński by za jaja do kulbaki konia byli przywiązani  a u nas kupuja dalej.  U nas to rolnik ma wszystkie obowiązki żadnych praw  a złodzieje, handlarze i ubojnie ,mają wszelkie prawa żadnych obowiazków nawet  uczciwej wagi i zapłaty w terminie i puki to się nie zmieni to szkoda zdrowia na hodowle

Opublikowano

Najważniejsze jest to ze każdy jest jakoś powiazany z przetwórstwem, więc albo ubijaja i przetwarzają jako grupa albo są udziałowcami w jakimś zakladzie. U nas jakby każdy miał z 50 tysi wyłożyć i w grupie zrobić rozbiór i sprzedaż to nie bo lepiej dac się dymac przez ubojnie i handlarza po drodze a samemu robić z siebie ofiarę i pośmiewisko na strajku w ciągniku za pół bańki na kredyt.

Opublikowano

Yoda tylko w naszym kochanym kraju to i rolnik rolnika wydyma, poczytaj sobie historie zakładów salus. 

Opublikowano

Tyle to co drugi ma w SM a nawet więcej i tam duży dyma mlego.... Wiec to nie jes żadna recepta... Teoretycznie współwłaściciel i udzialowiec co nic nie może i tyle.... 

Opublikowano (edytowane)

no tak ubojnia ,paszarnia rolnika dyma to chodz raz na jakis czas rolnik rolnika w uja zrobi.

co do hf za 500-300zl czasem dobry sie trafi i ladnie a czasami chabeta jakich malo i z mieszancami tak samo kupujesz wydaje sie ze to sim a tu lipa po miesiacu wychodzi hf a zaplacone jak za sima

Edytowane przez darek16
Opublikowano

W nowej wolnej kapitalistycznej polsce sami pozbylismy sie spuldzielczosci.tak nam pachnialy zagraniczne kolorowe firmy i mamy co jest

Opublikowano

co z tego że jestem udziałowcem w mleczarni jak uja z tego mam😕

płacą i tak ile chcą

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v