Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 3.12.2019 o 16:56, Piotrek6911 napisał:

Dziś sprzedane do bożeny kebej r klasa byk po 12,80 netto jałówka 13netto

@Piotrek6911 Dostales juz rozliczenie, bo jestem ciekaw, czy dalej tak kradna, jak mnie okradli?

Edytowane przez mareknh
Opublikowano

A jak Ciebie okradli? Będę do nich pewnie dzwonił bo mam 1 sztuke do sprzedania bo kuleje na przednią nogę. Będę chciał na żywo oddać z tego co gadał to 8.5 brutto dobry byk  

Opublikowano
10 godzin temu, Partyzant85 napisał:

Ma policzone tak, żeby było złudzenie że jest dobrze. Podobnie jak wszyscy "panowie" hodowcy u których rodzice za friko zapieprzają na gospodarstwie. No ale tych kosztów się nie wlicza bo to przecież "pomoc"

Ciekawe... Jakbyś ty kochał się ze swoją Żoną to byś jej każdorazowo odpalał 200, 300 stówki po cenach rynkowych czy dostał byś za darmo???!!!??? 

Opublikowano
9 godzin temu, Yoda napisał:

Oni nie chcą ich oddać. Kilku chciało za darmo całe stado wziąć i TOZ nie chce się pozbyć.

Bo nie chodzi o to żeby złapać króliczka tylko o to żeby to gonić....moja koleżanka ma pierdolca na punkcie pomagania kotkom/pieskom. Ciągle organizuje jakieś zbiórki, adopcje, akcje dla schroniska itd. Z tego co opowiada to ludzie mający schroniska, fundacje, organizujący akcje na fb pod zdjęciem zabidzonego zwierzaka zarabiają miesięcznie nawet kilka tysięcy na jednej sztuce. Im bardziej zabidzone tym więcej ludzie wpłacaja. Chciała adoptować psa po ciężkim wypadku to nie da rady bo pies jest gwiazdą fb i ludzie cały czas wysyłają pieniądze. W innym przypadku Prośbą o faktury za leczenie ( w celu dalszej pomocy) kończy się banem jak u olgi tokarczuk. Schronisko w naszym powiatowym mieście wytoczylo jej proces o zniesławienie bo napisała na fb, że  ukradli meble ktore zalatwila dla tego osoby tam mieszkajacej/ opiekującej sie tymi zwierzetami. Mógłbym wymieniać tak długo...

Kanalio mam dla ciebie propozycję skoro i tak nie szanujesz zwierząt i nazywasz je ścierwem,  to załóż schronisko czy tam fundacje i na tym zarabiaj hajs. zwierząt tam i tak nikt nie szanuje także dobrze się odnajdziesz. 

Opublikowano

Plan był taki, że fundacja bedzie zbierać kase i bedzie i na krowy i na nich. A okazało się że ludzie maja w d*pie ich i te krowy i nie ma kasy i jest problem bo 180 krów chce jeść, na siano nie ma i głodne bydło łazi po ludzkich polach i oziminy wyżera.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

@karolr2 jak oddasz im na zywo i na swojej wadze, to jeszcze spoko, ale poubojowo to nigdy tam nie warto. Sprzedawalem do roznych zakladow i na zywo i WBC, ale tak jak u nich to nigdzie nie ma. Ponad 1000zl na kazdej sztuce w plecy i jeszcze przez dwa tygodnie kreca z wyslaniem rozliczenia, chociaz bez problemu mowil, ze mailem tego samego dnia wysla, aby przez ten czas sprzedac juz to mieso, zeby przypadkiem ktos im problemow nie narobil. A gdy juz wyslali rozliczenie, to nawet nikt ode mnie nie odbieral telefonu w firmie, dopiero jak z drugiego numeru zadzwonilem, to odebrali, ale co z tego, jak i tak nic z tym nie mozna zrobic.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ja to ich znam od właścicieli do pracowników. Widać przekręty jak wszędzie. Ja im oddałem ostatnio lm ok 500kg chudy bo płuca złapał i już dobrze bokami robił to wyszedł 277kg po 11.50netto. Miało być po 12.50. Dzisiaj albo jutro będę do nich dzwonił bo charolaise z 800kg coś kuleje na przednią noge. Ciekawe co wymyśla. Kiedyś jeden miał banie na boku to mówili że wody dużo ma ten ostatni mięso kwaśne ciekawe co teraz 😂

Edytowane przez karolr2
Opublikowano

I to jest k**estwo naszej branży.powinne być normy obróbki tuszy co się zalicza do pultuszy a co nie wagę  żywa jaki to problem pa zabiciu na hak zawieszona taka jak do big bagow . wypis prosty i czytelny .

Opublikowano
1 godzinę temu, Yoda napisał:

bydło łazi po ludzkich polach i oziminy wyżera

To teraz inna grupe obrońców trza zaangażować ,niech protestują i zabiorą im bydło A najlepiej niech powiatowy wyda wyrok 

Opublikowano
11 godzin temu, Ursus932 napisał:

@kanalia36 cwaniaku napisze Ci tylko tyle że mój koszt wyprodukowania  opasa to plus minus 4300 zł , licząc od pierwszego dnia ,średnio do 22 miesiąca . wszelkie koszta ,tylko cielaka liczę 100 zł 😊pierwszego dnia ,i wliczone masz wszytko ,począwszy od mleka krowiego itd. Oczywiście po średnich cenach rynkowych .A i nie będe tego rozpisywał bo nie muszę nic tobie udowadniać 😏 

Czyli się przyznaleś że się nie opłaca 😂 4300 = brak opłacalności .. 

Opublikowano
4 godziny temu, Berthold napisał:

Ciekawe... Jakbyś ty kochał się ze swoją Żoną to byś jej każdorazowo odpalał 200, 300 stówki po cenach rynkowych czy dostał byś za darmo???!!!??? 

Nie znam "cen rynkowych", no ale widzę że Ty chyba ekspert jesteś w tej dziedzinie. No i jest znacząca różnica między małżeństwem a robotą w polu/przy hodowli - nie uważasz?

@Cybulek17 - co masz na myśli pisząc produkcja roślinna? Czy jest to produkcja paszy dla stada czy całkiem odrębny dział gospodarstwa w którym głównie ojciec robi i z którego on przejmuje zysk?

@hobbysta82 - nic złego nie ma w pomocy. Ale często jest tak, że to senior za***prza a młody tylko liczy zysk i uważa się za wielkiego hodowcę.  Brutalna rzeczywistość weryfikuje sytuację gdy braknie seniora i darmowa pomoc się kończy i nagle zysk mniejszy bo trzeba zapłacić pracownikowi a i samemu trzeba zakasać rękawy i brać się do roboty.

Opublikowano

chyba agro firma witkowa ma oddzielone dział roslinny od produkcji zwierzecej , niby jedno gospodarstwo a zysk z produkcji polowej wyliczają oddzielnie a od zwierzecej oddzielnie , coś na zasadzie że jedni drugim tak jakby sprzedawali np . zboża dla drobiu , dla swiń 

Opublikowano
2 minuty temu, focusst napisał:

Jutro w TVN kolejny materiał, więc czeka nas kolejne trzęsienie ziemi.

Ciekawe o ile bydło potanieje, strzelam że znowu spadnie do 11,00 WBC 😞

nic nie słyszałem o zadnym materiale

Opublikowano
2 minuty temu, focusst napisał:

Podobno nagrane zostało wcześniej a jutro ma być w UWADZE.

Pozdrawiam

ale to by TVN reklamował  ten materiał a  tu cisza

Opublikowano

Jak pisałem na fb o tych krowach z deszczna że to powinno być od razu zutylizowane tak jak by to zrobili innemu zwykłemu rolnikowi to malo mnie nie zjedli ludzie w komentarzach bo bidne krówki bidny wlasciciel. A tak ch*j z naszych podatków kasa poszła na badania, kolczyki a problem jak był tak dalej jest i będzie.

Opublikowano

Te bydlo w Lubuskim to jakies czarno biale czy cos z miesnych? Bo kilka artykulow czytalem ale fakty sie mijały o gatunku tego bydla. Ile ich jest okolo?

Opublikowano

nie wiem czy materiał bedzie czy nie ale jak będzie to bedzie całkowity koniec rynku wołowiny w Polsce.

Opublikowano (edytowane)

Odechciewa się wszystkiego.

Zastanawiam się czy nie zwracać młodego rolnika i śwignąć tego wszystkiego w diabły.

Bydło z aferami za grosze, świnie z szalejącym ASF też tylko czekać aż się skończą a ARiMR to nie interesuje masz mieć nie ważne czy po 2 zł czy po 10 zł.

A materiał będzie zobaczycie, pytanie tylko jak agresywny i co z niego wyniknie, na pewno nic dobrego.

Edytowane przez focusst
Dopisanie zdania.
  • Sad 1
Opublikowano

W maju po aferze sprzedawałem po 7,9 netto simy i mm prosto do ubojni z wagi ogólnej, potem cena spadla na jakies 7, obecnie ok 8 netto się kręci. Lubelszczyzna północna.
Tylko w wlkp jak czytam to handlarze dymają rolnika bez mydła.

• Thanks 1
Opublikowano
12 minut temu, mickas092 napisał:

W maju po aferze sprzedawałem po 7,9 netto simy i mm prosto do ubojni z wagi ogólnej, potem cena spadla na jakies 7, obecnie ok 8 netto się kręci. Lubelszczyzna północna.

nie tylko handlarze ubojnie tak samo

Opublikowano
36 minut temu, mickas092 napisał:

8 netto😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v