Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Hahahaha. Nic nie wiesz jaka mam prace, kto mnie pogania. A teraz ja zadam Ci pytanie? Robiłeś coś poza praca w gospodarstwie? I jakie masz wykształcenie?

Też jestem po technikum rolniczym i myślę, że nie trzeba kończyć studiów ekonomicznych żeby umieć liczyć.  Co do pracy to w czasie technikum nocami robiłem w serwisie samolotów , stawka fajna ale to zupełnie nie moja bajka . Wolę użerać się w robocie z bykami niż z idiotami. 

Opublikowano

Studia? U nas za krycie dachów biorą 80 za m2.chyba sam się tym.zajmę

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, ogarek napisał:

Ot tam internetowe pierdu, pierdu smarka i tyle.... Będzie tu odwiedzał zara a na paliwo pewnie  nima... 😁😁😁

Spokojnie. Moim paliwem sie nie przejmuj. Pożyczę od dziadka ma 4tys emerytury. A na żaden pw z toba nie ide. Pisałem na ogólnym to sie ukrywać nie bede na pw leszczu.

A poza tym zara, nima, reku co to za słownictwo? Musiałbyś wstawić legendę do swojego bełkotu bo nie wiem kiedy mnie obrażasz.

18 minut temu, bobienko napisał:

Studia? U nas za krycie dachów biorą 80 za m2.chyba sam się tym.zajmę

Dokładnie. Nie trzeba mieć mieć wyższego wykształcenia żeby robic dobra kasę. Mam znajomego co zarabia milion rocznie, a ledwie udało mu sie skończyć zawodówkę ale ma łeb do interesów i prowadzi duża firmę swoją budowlana.

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano

Część ludzi zachowuje się tutaj, jakby w życiu nic poza oborą nie widzieli i innej pracy nie wykonywali. Sam zresztą miałem podobnie, na szczęście pochodzę z regionu, gdzie pracy jest naprawdę bardzo dużo, powiem więcej, brakuje ludzi do pracy. Chcę uświadomić tych młodych chłopaków (tych starych już nie zdołam), by nie pchali się w żadną hodowlę, mając przeciętne warunki (mało ziemi, stare budynki), bo szkoda życia. Jestem lekko po 50-ce i przeszło 30 lat robiłem przy hodowli, też myślałem, że to kocham... Najniższa krajowa dobija do 2000, a ceny mleka czy bydła stoją w miejscu od lat. Wg mnie koszty pracy zadecydują w przyszłości, że część ludzi z własnej woli rzuci zwierzaki. Kolega pisze, że przedstawi skan z przychodów gospo. Kolego, policz z tego dochód, to Ci już tak wesoło nie będzie. Co z tego, że sprzedasz partię, za którą weźmiesz gruby hajs, skoro ładowałeś w to dwa lata? Równie dobrze odkładaj sobie na kupkę kasę przez te dwa lata i w razie wtopy masz środki na cokolwiek. 

Opublikowano

Oj tam oj tam. Wystarczy hodować wiecej, wiecej i więcej. 😂

Opublikowano
7 godzin temu, Cybulek17 napisał:

A ja wrzucę przychody z gospodarstwa i ciekawe komu wtedy kopara opadnie,  po co te licytację.  Przychodzisz z roboty do domu i nadal jedyne co masz to wypłata , dom i samochód. Hodowla ma ten plus , że jak ślizgnie się noga , albo nie daj Boże przyjdzie choroba to następnego dnia możesz ładować bydlaki na auto .

Cybulek ale przychód to nie zysk, mylisz pojęcia. Mozesz obracać milionami a zarobic grosze. Mój sąsiad z samego mleka ma 70-80 tys miesięcznie. Myślisz ze tyle mu zostaje na czysto?

Opublikowano
7 godzin temu, Ursus932 napisał:

Praktycznie nie sprzedaje ,czasami tylko jakąś jałóweczke . Ale takie zaraz po urodzeniu mogę Ci sprzedać za 70 zł ,plus  za biżuterie coś dołożysz😊

Za nasienie

Opublikowano

Właśnie. Cybulek17 to, ze w opasach obraca się dziesiątkami tys zł nie znaczy, że się je ma. Po za gospodarstwem pracowałem zawodowo, w różnych miejscach byłem też kierownikiem dużego gospodarstwa i jeśli to kochasz to ciągnie robić na swoim prawda, bez porównania. Ale. ale najlepiej tylko uprawiaj ziemię, pójdź do pracy albo hoduj coś mało wymajacego czasu i porównaj. Jak piszesz pracujac tylko masz ten samochód i wypłatę - tak, ale masz też czas wolny dla rodziny, na różne hobby, możesz pieniądze odkładać, a nie wszystko pakować w gospodarstwo jak statystyczny rolnik. Pracowalem kiedyś w firmie gdzie miałem styczność z rolnikami i mentalność jest ciężka, strescilbym to w jednym zdaniu - ważne zeby się narobić a nie zarobić. Polscy rolnicy patrzą miarą pracy, to jest wyznacznikiem sensu nadrobienie. Nie pieniądz. Będą dalej brnąć, hodować, rodzina będzie zatrudniona. Wyobrażasz sobie żeby ktoś w mieście zatrudniał cały czas w firmie swoje dzieci? zabieral im wakacje? wolne? nie wliczając to w koszta pracownika

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie urobiony po łokcie i kupa gnoju to nie dochód. 5 nowych ciągników w kredycie to tez nie powód do dumy, zanim spłacisz to juz bedą stare i znow trzeba bedzie wymieniać. Znajomy spłacił jd 6930 w tym roku. No i co? Ma w nim juz 9tys godzin. Hektarów doszło, ciagnik zrobił sie za mało, kolejny kredyt😂😂😂

Mi sie podoba podejście @Yoda, widać ze ma pojęcie o tym co robi i maksymalizuje zyski przy minimalizacji kosztów. Liczy żeby sie nie narobić strasznie a godnie zarobic. Nie sztuka żeby byk w 2 lata złapał 900-1000kg na koncentratach i cały zysk wysral.

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano
5 minut temu, przemek28_28 napisał:

Dokładnie urobiony po łokcie i kupa gnoju to nie dochód. 5 nowych ciągników w kredycie to tez nie powód do domu, zanim spłacisz to juz bedą stare i znow trzeba bedzie wymieniać. Znajomy spłacił jd 6930 w tym roku. No i co? Ma w nim juz 9tys godzin. Hektarów doszło, ciagnik zrobił sie za mało, kolejny kredyt😂😂😂

no i ma ha i JD i n zmieni , bo sie rozwija a Ty pewnie z rozklekotana 60 stoisz w miejcu i nic CI ne zostalo jak pierdolenie na forum farmazonów 

• Thanks 1
Opublikowano

Więcej ha, więcej sztuk nie znaczy zawsze więcej zysku. Ja wole kupić ziemie niż płacić komuś 2tys/ha, bo przy takich cenach dzierżaw cieżko o rozwój.

A inwestycja w ziemie to najlepsza inwestycja jaka moze byc. Ale zakup, nie dzierżawa.

Dobra, szkoda pisania. Byk hf na dzisiaj propozycja 6.60 netto.

• Thanks 1
Opublikowano

hodowla dział rolnictwa to  dział specjalny dla ludzi z powołaniem , tak samo jak na tirach jedzie na zachód i 4 tyg. go nie ma . to jest styl zycia . przyjemnosc tylko jak dobrze idzie i kupno kolejnej maszyny lub ziemi .             a w miescie to już inne miasta jak 10 lat temu, pensje poszły do góry pracowników brak teraz jest hossa ,i wszyscy są zadowolenie z etatu .

Opublikowano

Cybulek to prawda że sprzedajsz bydło przyzwoita kasa i co dalej chorobowe z krusu 10 zł za dzień czy renta głodowa na koniec emerytura adekwatna do składek jednak z pracy trochę inaczej choroba miesięczne zwolnienie i wracasz do pracy przy rogaciżnie zrób miesięczne wolne 

Opublikowano
57 minut temu, przemek28_28 napisał:

Cybulek ale przychód to nie zysk, mylisz pojęcia. Mozesz obracać milionami a zarobic grosze. Mój sąsiad z samego mleka ma 70-80 tys miesięcznie. Myślisz ze tyle mu zostaje na czysto?

O kurde , ale mi teraz  rozjaśniłeś życie,  od dziś idę robić na kase do Lidla.  Chyba logiczne,  że na konto gospodarstwa nie wpływa czysty zysk myślałem,  że jesteś na tyle zaawansowany i odliczysz sobie koszta.  Ułatwie Ci , 8.5 to miesięczna wypłata z byków,  jest to dodatkowy dochód bo głównym jest ziemia . 

57 minut temu, przemek28_28 napisał:

O kurde , ale mi teraz  rozjaśniłeś życie,  od dziś idę robić na kase do Lidla.  Chyba logiczne,  że na konto gospodarstwa nie wpływa czysty zysk myślałem,  że jesteś na tyle zaawansowany i odliczysz sobie koszta.  Ułatwie Ci , 8.5 tyś to miesięczna wypłata z byków,  jest to dodatkowy dochód bo głównym jest ziemia . 

Opublikowano (edytowane)

8.5 miesięcznie z byków na czysto? Z ilu sztuk?

59 minut temu, k0b napisał:

Właśnie. Cybulek17 to, ze w opasach obraca się dziesiątkami tys zł nie znaczy, że się je ma. Po za gospodarstwem pracowałem zawodowo, w różnych miejscach byłem też kierownikiem dużego gospodarstwa i jeśli to kochasz to ciągnie robić na swoim prawda, bez porównania. Ale. ale najlepiej tylko uprawiaj ziemię, pójdź do pracy albo hoduj coś mało wymajacego czasu i porównaj. Jak piszesz pracujac tylko masz ten samochód i wypłatę - tak, ale masz też czas wolny dla rodziny, na różne hobby, możesz pieniądze odkładać, a nie wszystko pakować w gospodarstwo jak statystyczny rolnik. Pracowalem kiedyś w firmie gdzie miałem styczność z rolnikami i mentalność jest ciężka, strescilbym to w jednym zdaniu - ważne zeby się narobić a nie zarobić. Polscy rolnicy patrzą miarą pracy, to jest wyznacznikiem sensu nadrobienie. Nie pieniądz. Będą dalej brnąć, hodować, rodzina będzie zatrudniona. Wyobrażasz sobie żeby ktoś w mieście zatrudniał cały czas w firmie swoje dzieci? zabieral im wakacje? wolne? nie wliczając to w koszta pracownika

Wszystko w temacie 

Cybulek17, k**wa mać, to tylko kasa w Lidlu jest??? Czy innych kwalifikacji brak??

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No to musi koło 20 sztuk miesięcznie sprzedać bo zawsze znajdzie sie jakiś karzełek, albo upadek.

8 godzin temu, Cybulek17 napisał:

A ja wrzucę przychody z gospodarstwa i ciekawe komu wtedy kopara opadnie,  po co te licytację.  Przychodzisz z roboty do domu i nadal jedyne co masz to wypłata , dom i samochód. Hodowla ma ten plus , że jak ślizgnie się noga , albo nie daj Boże przyjdzie choroba to następnego dnia możesz ładować bydlaki na auto .

Napisałeś przychód. A przychód to jest całość łącznie z kosztami a nie netto.

Babki na kasie w lidlu maja koło 3 tys netto, socjal, paczki dla dzieci, wczasy pod grusza itp. Wszyscy sie mogą śmiać ale naprawdę tam tragedii nie ma. Kierownik sklepu ma 5

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v