Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

przemekhodowca ale swój cielak to nie darmowy to też koszt swoje zboże tak samo , twój koszt to nie 3,7 tylko  podobnie pewnie jak u kalego

Kali wyliczenia zrobił w miare rzetelne i zszedł z opasem do 5,5-5,6 zł za kg  tylko czytajcie jego dawke pokarmową zbił pasze treściwą do 1 kg na sztukę dziennie ilu hodowców jest stanie to zrobić???? 

Kto ma swoje cielaki, park maszynowy  i wiedze jak kali to coś z tego może ma, ale 90% hodowców  cielaki kupuje, wiekszość paszy zadaje bądz recznie bądz turami i pare razy dnia musi stado dogladać i dorzucać karmy. kali umiesza karme 2 razy dziennie nasypie pod koryto  i cześć, czas na coś innego.

Reasumując  mi wyszło 7 zł za kg kalemu,przemkowihodowcy ok 5,6 zł   i  tylko tacy hodowcy przetrwajaą inni tacy jak ja a takich jest 80-90 % zwiną interes.  

Opublikowano
3 godziny temu, bobienko napisał:

k**wa przez aferą z byka zostawał max1500 zł a teraz z hfa zostaje 1000? Jak się chce żyć jak Amisze to się wszystko opłaci,

W domu mnie nie było ale ojciec gadał ze był koleś chyba z pzhipb,twierdził że ubojnia go wysłała jakąś tam bo trafiło do nich mięso z moich byków i chcieli wiedzieć jak utrzymywane karmione itp.był u Was ktoś taki czy to robota TVN?😄

U mnie ktoś był i dali certyfikat do niczego niepotrzebny ,wstawiałem zdjęcie https://www.agrofoto.pl/forum/topic/263888-cena-bydla-2018/page/136/

Opublikowano
18 minut temu, Ursus932 napisał:

Bardzo się z tego ucieszy te 20% co zostanie 

pożyjemy zobaczymy   myslisz ze ubojnie dadzą wiecej jak bedzie mniej hodowców?????? Ursus obódz się tu jest Polska  to prawa rynku i prawo nie działa!!!!!!.  rynek świń najlepszy przykład, tuczników było za mało a ceny i tak latami  4 zł.

Jedyna korzyść ze ta swołocz handlarze  wypadną w wiekszosci z rynku bo wątpie aby kali handlarzowi sprzedawał jak ma 200 sztuk rogacizny.

Opublikowano
7 godzin temu, greg1985 napisał:

Gratuluje 30 miesiecy sztuka biznes zycia . Moj sasiad tez kupuje odsadki po okolo 3 tyś i do tego jeszcze pracuje na etacie chyba gdzieś na budowie. Nie zawsze ma czas żeby dobrze doglodac bo oczywiście łąki złożone na ptaszki więc bele masakra ja takimi belkami sciele A u niego one jedzą to . Kiedyś razem coś sprzedawalismy i pytam czemu sprzedaje takie małe sztuki że to teraz już same rosniecie  A on że mają po 30 miesięcy i nie ma wyjścia.  A i oczywiście czasami coś mu padnie 

Zmień dealera albo bierz połowie 😂 kto tu pisze o 30 miesiącach ???

Opublikowano
28 minut temu, kanalia36 napisał:

pożyjemy zobaczymy   myslisz ze ubojnie dadzą wiecej jak bedzie mniej hodowców?????? Ursus obódz się tu jest Polska  to prawa rynku i prawo nie działa!!!!!!.  rynek świń najlepszy przykład, tuczników było za mało a ceny i tak latami  4 zł.

Jedyna korzyść ze ta swołocz handlarze  wypadną w wiekszosci z rynku bo wątpie aby kali handlarzowi sprzedawał jak ma 200 sztuk rogacizny.

Jak nie dadzą to się zlikwiduje 👌

1 minutę temu, Elvis1090 napisał:

Ludzie przestańcie ciągle debatować i w kółko narzekać na to samo... zlikwidujcie w końcu ta hodowle i tak się nie opłaca!!! 

Nikt nie zlikwiduje bo by nie miał kasy na życie 😂 chociaż że do opasów dokłada 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

Jak nie dadzą to się zlikwiduje 👌

Nikt nie zlikwiduje bo by nie miał kasy na życie 😂 chociaż że do opasów dokłada 

Też tak myślę... tylko powiedz mi co im daje to wieczne narzekanie na to samo jak zamiast likwidować pewnie większość  zwiększa...

Opublikowano
1 godzinę temu, Elvis1090 napisał:

Też tak myślę... tylko powiedz mi co im daje to wieczne narzekanie na to samo jak zamiast likwidować pewnie większość  zwiększa...

Ja nie zwiększam, areał nie pozwala.

• Like 1
Opublikowano

Ty może tak ale jest wielu, którzy nie mają takiej możliwości, albo zwyczajnie nie chcą zwiększać ogonow bo wolą ziarno sprzedać. Z trzody na bydło też tylko pojedyńcze jednostki się przedstawiły. A kto ma mleczne to pierdzieli opasowe zwiększać.

Opublikowano

Akurat u nas są też mleczne, w takich latach jak teraz trzeba patrzyć na wydajność ziemi a nie areał, co z tego że jest areał jak daje 2-3t z hektara .... w zeszłym roku średnia pszenicy, mieszanki i jęczmienia wyszła 1t/ha ....

• Confused 1
Opublikowano
56 minut temu, Baks00 napisał:

Sprzedane 3 sztuki MMxCH , wiek 20-24 miesiace wagi 660 680 710 na podworku waga moja.Wybicie średnie 54 % Poszły w R 12.90

Jakoś słabo u kogo takie mega wybicia 

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

A jak Ci wyszedł ten ostatni byk u Józka?

Sam oceń ,myślę że jak by dobrze zjadły to i na żywo by wyszło lepiej . Jeden byłem pewny że załapie dobrą R a tu O+ ,tego co nie byłem pewny R to załapał ale sporo go ubyło i na jednym cenę obniżyli bo przekroczył 450kg

byki.PNG

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Azor07 napisał:

Sam oceń ,myślę że jak by dobrze zjadły to i na żywo by wyszło lepiej . Jeden byłem pewny że załapie dobrą R a tu O+ ,tego co nie byłem pewny R to załapał ale sporo go ubyło i na jednym cenę obniżyli bo przekroczył 450kg

byki.PNG

Znajomy sprzedał  MMxBBB 24 miesiące  dał 467 mięsa  U 13.20.Ale wagi żywej nie znam.Postaram się podesłać zdjęcie z faktury.

Edytowane przez Baks00
  • Like 1
Opublikowano
25 minut temu, soltys48 napisał:

Wyboje powiedzmy średnie 

@Azor07 od tego jeszcze minus 100?

120,w lecie co sprzedawałem to też wybicie 53,78-54,88 w Sokołowie ciężko o lepsze, może przy innych rasach. I gdzie ten duży zarobek handlarza jak tu się pisze 300 i więcej ?

Opublikowano

Azor07 napisał:

2 godziny temu, soltys48 napisał:

A jak Ci wyszedł ten ostatni byk u Józka?

byki.PNG

Jak się nie mylę to rozliczenie z sokołowa tak? Masakra z tym wybiciem, ostatnio sprzedałem takiego kurdupla ledwo 500 kg i brzuch duży i wybił się 55% ale nie w Sokołowie tam to 50 by nie miał. Jaka miałeś cenę za O z umową?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v