Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 godzin temu, kanalia36 napisał:

Jarku i tak zamierzam, ale marudzić na cene bydła i tak będę)))))) Jarku pomyśl sam masa ludzi świnie zlikwidowała i zwariowała i zaczeła mieć opasy teraz jak cena jeszcze ze 2 lata 6 zł będzie to ludziska zmądzeja i wrócą do świń i znowu cena spadnie. Ja bym chciał aby już do swiń nie wracali 

ciekawe co będziesz trzymał jak cena świń spadnie bo już zakłady zwiększają tucz nakładczy nie wspomnę o imporcie z zagranicy...

Opublikowano

A jak ma się opłacać jak ludzie rok temu kupowali po 2 tyś. cielaki simentala co nawet 100 kg nie miały i musiały jeszcze mleka dostać? Albo byli tacy pacjenci co odsada LM kupili za 14-15zł a że genetyka z tego żadna to jako ciężkie poszły na krajową ubojnie po 6,5zl? Bydło w jakości eksportowej cenę trzyma i cały czas jest ponad 9zł netto, tylko ilu jest w stanie byka eksportowego wykarmić i jeszcze zrobić to za mniej niż 9zł/kg? Latem gdy cena za byki w R klasie była 10zł to wolce można było sprzedać po 12zł na wbc spokojnie bo rynek na takie mieso się robi.Może to jest pomysł? Wół może na trawie siedzieć przez pół roku.

• Like 1
Opublikowano

Powiem tak świnie to też nie jest kokosowy interes, ale miedzy Bogiem a prawdą nie zdażyło się abym dokładał, najwyżej za darmo oddałem.  U swiń wiem ze karmę zawsze będe miał w granicach 600-700 zł bez względu na suszę  bo jest import z Ukrainy, a nie jak z bydłem trawa wyschnięta, kukurydza karłowata. Sami widzieliście jakie klepisko cioł Berthold, Bydło trzymasz 2 lata i nigdy nie wiesz czy starczy karmy. 

cykl chowu 4x krótszy  

Nie mówiąc ze świnie sprzedaje przez grupę kasa pewna, nikt mnie nie rąbie na wadze, nie wybrzydza ze taki owaki, a w bydle grup producenckich nie ma , ubojnie dają wiekszą kase handlarzowi niż rolnikowi a 2/3 handlarzy to wieksze lub mniejsze zlodzieje

Opublikowano
17 minut temu, kanalia36 napisał:

Nie mówiąc ze świnie sprzedaje przez grupę kasa pewna, nikt mnie nie rąbie na wadze, nie wybrzydza ze taki owaki, a w bydle grup producenckich nie ma , ubojnie dają wiekszą kase handlarzowi niż rolnikowi a 2/3 handlarzy to wieksze lub mniejsze zlodzieje

Przecież nie tak dawno mówiłeś że się zapisałeś do grupy co hoduje bydło na martwego peni*a ... Kurde wróć członka😊pomyliłem 

Opublikowano
Yoda napisał:

A jak ma się opłacać jak ludzie rok temu kupowali po 2 tyś. cielaki simentala co nawet 100 kg nie miały i musiały jeszcze mleka dostać? Albo byli tacy pacjenci co odsada LM kupili za 14-15zł a że genetyka z tego żadna to jako ciężkie poszły na krajową ubojnie po 6,5zl? Bydło w jakości eksportowej cenę trzyma i cały czas jest ponad 9zł netto, tylko ilu jest w stanie byka eksportowego wykarmić i jeszcze zrobić to za mniej niż 9zł/kg? Latem gdy cena za byki w R klasie była 10zł to wolce można było sprzedać po 12zł na wbc spokojnie bo rynek na takie mieso się robi.Może to jest pomysł? Wół może na trawie siedzieć przez pół roku.

tak z ciekawości, kto kupuje wolce, po jakiej cenie? kiedyś bodajże łuków się przymierzał, ale to było z 10 lat temu. Na pewno sam opas jest dużo wygodniejszy w wypadku wolca i można to zrobić taniej

Opublikowano

hehe ursus widze ześ głupszy jak dłuższy))))))) sprzedaje świnie od paru lat w ramach grupy , a tworzy się grupa bydlęca  i zastanawiam się czy hodować dalej bydło. Żeby grupa powstała trzeba członków założycieli  i takim członkiem założycielem zostałem.  Zobaczę jak będzie funkcjonować grupa bydleca i podejmę dalej decyzje co robić. Na dziś posiadam jeszcze pare sztuk na koniec roku je sprzedam i albo kupie nowe cielaki albo nie i obora pusta będzie. na 90% raczej to drugie rozwiązanie będzie.

Opublikowano
32 minuty temu, k0b napisał:

tak z ciekawości, kto kupuje wolce, po jakiej cenie? kiedyś bodajże łuków się przymierzał, ale to było z 10 lat temu. Na pewno sam opas jest dużo wygodniejszy w wypadku wolca i można to zrobić taniej

zadzwoń do najbliższej ubojni co na wbc się rozlicza, handlarz za wolca bedzie chciał dać jak za starą krowę.

Opublikowano
9 godzin temu, kanalia36 napisał:

hehe ursus widze ześ głupszy jak dłuższy))))))) sprzedaje świnie od paru lat w ramach grupy , a tworzy się grupa bydlęca  i zastanawiam się czy hodować dalej bydło. Żeby grupa powstała trzeba członków założycieli  i takim członkiem założycielem zostałem.  Zobaczę jak będzie funkcjonować grupa bydleca i podejmę dalej decyzje co robić. Na dziś posiadam jeszcze pare sztuk na koniec roku je sprzedam i albo kupie nowe cielaki albo nie i obora pusta będzie. na 90% raczej to drugie rozwiązanie będzie.

Obore wywapnowac wstawić jakieś łóżka, różowe kotary kilka kamerek i może by wirtualny  PIP szoł (peep show) założyć. Robota przyjemna, czysta, Panie zazwyczaj mile a i przelewy od sponsorów częste i nie zależne od pogody i bonitacji(zasobności) gleby. JEDYNIE ZASOBNOSC BIUSTU Pań i portweli panów limituje dochód z produkcji... 🤣🤣🤣

• Haha 1
Opublikowano

Na świniach robią kaseterac Ci co mają cykl zamknięty,bo dać za warchlaka ch*j wie ile to zostaje to.samo co wcześniej.

a do byka żeby nie tania słoma to i do gnoju by trzeba było dołożyć.

Opublikowano
11 godzin temu, kanalia36 napisał:

Powiem tak świnie to też nie jest kokosowy interes, ale miedzy Bogiem a prawdą nie zdażyło się abym dokładał, najwyżej za darmo oddałem.  U swiń wiem ze karmę zawsze będe miał w granicach 600-700 zł bez względu na suszę  bo jest import z Ukrainy, a nie jak z bydłem trawa wyschnięta, kukurydza karłowata. Sami widzieliście jakie klepisko cioł Berthold, Bydło trzymasz 2 lata i nigdy nie wiesz czy starczy karmy. 

cykl chowu 4x krótszy  

W grupie najłatwiej kasę stracić

Opublikowano (edytowane)

Z czego się cieszysz ? To na polski rynek się przełoży , a taka sytuacja nic dobrego nie przyniesie .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
21 godzin temu, soltys48 napisał:

U tam nie widzę 

Lider z Wlkp dalej ma promocję 🤣

Pewno h*jowy zemnie klasyfikator i naciągam na swoją stronę  jak każdy handlarz ,niech będzie nawet i P  byle cena wruciła do normy

Opublikowano

Przestaniesz się cieszyć jak chętnych na Twoje łąki zabraknie . Króliki wszystkiego nie zjedzą . Źle będzie , jak tak dalej się będzie działo .

3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

No napewno, bo import ruszy i będzie więcej bydła jeezcze i tańsze, no ale takie życie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v