Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Dajcie chłopy trochę spokoju i tak dużo podpowiada 

Może więcej nie może?

Ponpierwsze jeśli jest gdzieś pracownikiem to moze dostac dyscyplinarkę ze działanie na szkodę firmy, po drugi odbieralibyscie sobie kasę?

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Dajcie chłopy trochę spokoju i tak dużo podpowiada 

Może więcej nie może?

Dobra przepraszam!!! Pogadajmy o wagach z klatkami, pokłóćmy się , popiszmy o d*pie maryny, przecież od tego jest ten temat prawda... Jaka to jest poje... a branża, nie gnebmy chłopaka bo cen nie może podać... Ludzie jaja jakieś? Co to szemrane interesy, przemyt,sutenerstwo lichwa na czarno? Nawet KURtyzana podaję cenę... Ale handlarze i ubojnie w branży wołowej  nie mogą... A to czy może czy nie może zostawiam do waszej oceny, wiemy że niektórzy od niego cenniki na priv dostają... Przepraszam za szczerość, kto chce znać cenę bydła na tym forum niech pierwszy żuci kamieniem... 

• Like 2
Opublikowano

A czy nie prościej dzwonić do swojego odbiorcy i mieć dokładną cene w swoim regionie 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Ursus932 napisał:

A czy nie prościej dzwonić do swojego odbiorcy i mieć dokładną cene w swoim regionie 

Hehe dobre... Każdy zakład ma inną cenę, każdy pośrednik inaczej lubi przyciąć... I tak dalej. Wydaje mi się że po to jest to forum. Żeby spieniezyc naszą dwuletnią krwawice po najlepszej cenie. A takie rozumowanie wydaje mi się trochę naiwne... 

Edytowane przez Berthold
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

W tym temacie połowa to hamdlarze, naganiacze a część to rolnicy chwalipięty, którzy zawsze dostają więcej niż reszta.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
19 minut temu, Berthold napisał:

Hehe dobre... Każdy zakład ma inną cenę, każdy pośrednik inaczej lubi przyciąć... I tak dalej. Wydaje mi się że po to jest to forum. Żeby spieniezyc naszą dwuletnią krwawice po najlepszej cenie. A takie rozumowanie wydaje mi się trochę naiwne... 

no i co z tego ? jak okaże sie że 500km dalej ktoś bedzie dawał 15 groszy więcej za kg to bedzie do niego dzwonił żeby do ciebie przyjechał po 2 szt ?

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

no i co z tego ? jak okaże sie że 500km dalej ktoś bedzie dawał 15 groszy więcej za kg to bedzie do niego dzwonił żeby do ciebie przyjechał po 2 szt ?

Nie każdy ma dwie sztuki, to temat dla różnych hodowców, jeśli tak uważasz to po co tu czas marnować... Poza tym u mnie w promieniu 70 km jest kilkanaście /kilkadziesiąt może firm skupujacych, każdy daje inne pieniądze, inna skitke i inaczej płaci ( niektórzy niestety wcale) i według mnie po to się właśnie tu udzielamy, żeby oddzielić ziarno od plewy... 

Edytowane przez Berthold
Opublikowano

Adam pisze jakie ceny i tendencje czy wzrosty albo spadki , i co jak twój odbiorca płaci inaczej . powiesz że'na forum ktoś napisał i on ma też tyle dać😊

23 minuty temu, Berthold napisał:

Przed chwilą, debrzyna napisał:

A gdyby samemu zawiść do ubojni to w ogóle przyjmą jedna szt ?

Zależy od'ubojni ale znam takie że bez problemu

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Ursus932 napisał:

Adam pisze jakie ceny i tendencje czy wzrosty albo spadki , i co jak twój odbiorca płaci inaczej . powiesz że'na forum ktoś napisał i on ma też tyle dać😊

Tak właśnie to działa, jeśli znam górna granice wiem na ile mogą podnieść i kto jak w chu... gra. A cała sztuka polega na tym żeby jednego na drugiego napuszczac, ale w odpowiedni sposób i z odpowiednią intensywnością 😉... A tak jak pisałem odbiorców w moich okolicach dziesiątki... 

Edytowane przez Berthold
Opublikowano
1 minutę temu, Berthold napisał:

Tak właśnie to działa, jeśli znam górna granice wiem na ile mogą podnieść i kto jak w chu... gra. A cała sztuka polega na tym żeby jednego na drugiego napuszczac, ale w odpowiedni sposób i z odpowiednią intensywnością 😉... A tak jak pisałem odbiorców w moich okolicach dziesiątki... 

To jak tylu odbiorców to pewnie jeden płaci więcej od drugiego . 

3 minuty temu, debrzyna napisał:

A ja słyszałem że jeden taki pojechał pod ubojnie stanął w kolejce a za chwile dostał pucówe i kolejkę opuścił Jest to możliwe ?

Wszytko jest możliwe

Tylko parasola w d*p.e nie otworzysz

Opublikowano

Niestety ale  tylko grupy producenckie mają przyszłość w chowie opasów. W Golinie miejscowi  rolnicy już mają dość "wysokich cen" i" ekspresowych płatności" Pan Biernackiego ze zakładają grupę producencką. Wniosek do ARIMR złożony  i na  jesień ma ruszyć, też się wstępnie zapisałem. grupa chce przyciagnąć wszystkich okolicznych rolników których doi Biernacki od lat. Może to ma sens bo albo dziad zacznie płacić porządnie i szybko albo będzie zapierdzielał na drugi koniec wielkopolski do sołtysa. Miejscowi handlarze już podobno leją w portki i obrzydzają jak mogą grupę.

Opublikowano
32 minuty temu, debrzyna napisał:

A ja słyszałem że jeden taki pojechał pod ubojnie stanął w kolejce a za chwile dostał pucówe i kolejkę opuścił Jest to możliwe ?

Sam od czasu do czasu wożę bezpośrednio na ubojnie i niema problemu

Ubojnia SKIBA Czersk 

1 minutę temu, kanalia36 napisał:

Może to ma sens bo albo dziad zacznie płacić porządnie i szybko albo będzie zapierdzielał na drugi koniec wielkopolski do sołtysa. Miejscowi handlarze już podobno leją w portki i obrzydzają jak mogą grupę.

I tak jeździ 

Opublikowano

sołtys tylko Biernacki to taka menda ze im bliżej kupuje tym gorsze ceny daje i dłużej czeka się za kasą. Kierowca tam zatrudniony mówi ze  jak potrzebują bydła to potrafią pod Łódź jechać  zapłacić gotówką i 1 zł wiecej za kg żywca niż da rolnikowi w Golinie

Opublikowano
4 minuty temu, kanalia36 napisał:

Niestety ale  tylko grupy producenckie mają przyszłość w chowie opasów. W Golinie miejscowi  rolnicy już mają dość "wysokich cen" i" ekspresowych płatności" Pan Biernackiego ze zakładają grupę producencką. Wniosek do ARIMR złożony  i na  jesień ma ruszyć, też się wstępnie zapisałem. grupa chce przyciagnąć wszystkich okolicznych rolników których doi Biernacki od lat. Może to ma sens bo albo dziad zacznie płacić porządnie i szybko albo będzie zapierdzielał na drugi koniec wielkopolski do sołtysa. Miejscowi handlarze już podobno leją w portki i obrzydzają jak mogą grupę.

Po co się zapisujesz? Przecież tego "dziadostwa" jak to mówisz nie będziesz trzymał

Opublikowano
6 minut temu, rolnikzlubelskiego napisał:

otworzysz-tylko nie wyjmiesz:-)

Wyjmiesz,tylko nie przez d*pę😅

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Ursus932 napisał:

Po co się zapisujesz? Przecież tego "dziadostwa" jak to mówisz nie będziesz trzymał

a  co mi szkodzi ??? najwyżej będe martwym członkiem, 

zobacze jak to będzie zorganizowane, 

Na teraz nie ma sensu trzymać bo albo rypie mnie miejscowa ubojnia( podałem ceny) albo okrada masa handlarzy. W Gostyniu, Krotoszynie  prawie niema hodowli ale skupów żywca tyle ile pcheł na zdechłym psie  

Edytowane przez Gość
Opublikowano
8 minut temu, kanalia36 napisał:

sołtys tylko Biernacki to taka menda ze im bliżej kupuje tym gorsze ceny daje i dłużej czeka się za kasą. Kierowca tam zatrudniony mówi ze  jak potrzebują bydła to potrafią pod Łódź jechać  zapłacić gotówką i 1 zł wiecej za kg żywca niż da rolnikowi w Golinie

Wiem wiem

Opublikowano

Normalnie handlarz handlarzem pogania a każdy to lepszy, albo waga trefna albo zapłacić zapomina. A ceny takie że zatłuć tempom siekierą dziadów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v