Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, jacu napisał:

ABP Pniewy już 10.30 za klase 0, byk w wadze 800kg żywej wagi , mieszaniec w porównaniu do dobrej ceny z grudnia 2018 = 2,80zl na kg na Wbc, wszystkie zakłady sobie z Nas rolników jaja robią, teraz już  krowy i jałówki obniżają, na byku już jest minus  1000zl, a jakoś nawozy czy paliwa takich spadków nigdy nie maja by tanio chociaż raz kupić. KPINY I JESZCZE RAZ KPINY😭

Młody byk 10.3?

Opublikowano
1 godzinę temu, juzek89 napisał:

Nie słyszałem żeby komuś zalegał z kasą, na wadze nie kombinował, słowny był. To raczej rzetelny był, przynajmniej dla mnie. Potem wygryzła go z terenu ubojnia Juzan, płacili lepiej. ( Na turasa bili podobno)

Potwierdzam

Opublikowano (edytowane)

Od:

Ja 

Do:

sygnalista sygnalista@uokik.gov.pl

Temat:

cena bydła rzeźnego

Dzień dobry. 

Proszę o ocenę sytuacji na rynku bydła rzeźnego. Obecne ceny proponowane przez ubojnie nie pokrywają kosztów produkcji. Cena proponowana przez zakłady za byka w klasie O do 2 lat wynosi około 10,70, powyżej 10,30. Na początku roku cena wynosiła około 13,40 w O klasie za byka do 30 miesięcy.  Sprzedaż przy obecnej cenie wiąże się z potężnymi stratami finansowymi i możliwością utraty płynności finansowej gospodarstw.  Według informacji ceny wołowiny na świecie spadły ale o około 3,4 % , a nie tak rażąco jak w naszym kraju. Proszę o zbadanie tej sprawy i sprawdzenie czy nie ma zmowy cenowej ubojni, jaki mają zbyt na produkty wołowe. 

Z poważaniem

Abp Pniewy do 2 lat 10,7 w zeszłym tygodniu mieli za O klase . Ciekawe kiedy ceny bydła odbija się od dna. 

Edytowane przez maciej123
  • Like 3
Opublikowano

koledzy  aż strach tu wchodzić  niedługo ceny wbc osiągną ceny żywca z grudnia.  No nic trzeba jasno powiedzieć opas bydła upadł. Ciekawe tylko co będą bić zakłady za 1,5 roku ???   jak na forum tylko sołtys i jarek zostanie)))

Opublikowano
7 minut temu, kanalia36 napisał:

koledzy  aż strach tu wchodzić  niedługo ceny wbc osiągną ceny żywca z grudnia.  No nic trzeba jasno powiedzieć opas bydła upadł. Ciekawe tylko co będą bić zakłady za 1,5 roku ???   jak na forum tylko sołtys i jarek zostanie)))

Pisałem Ci już kiedyś i powtórze raz jeszcze

BYDŁO TO MOJE HOBBY I CHOĆBY BYŁO PO 2 ,-/KG TRZYMAŁ BĘDĘ

Opublikowano
49 minut temu, maciej123 napisał:

Od:

Ja 

Do:

sygnalista sygnalista@uokik.gov.pl

Temat:

cena bydła rzeźnego

Dzień dobry. 

Proszę o ocenę sytuacji na rynku bydła rzeźnego. Obecne ceny proponowane przez ubojnie nie pokrywają kosztów produkcji. Cena proponowana przez zakłady za byka w klasie O do 2 lat wynosi około 10,70, powyżej 10,30. Na początku roku cena wynosiła około 13,40 w O klasie za byka do 30 miesięcy.  Sprzedaż przy obecnej cenie wiąże się z potężnymi stratami finansowymi i możliwością utraty płynności finansowej gospodarstw.  Według informacji ceny wołowiny na świecie spadły ale o około 3,4 % , a nie tak rażąco jak w naszym kraju. Proszę o zbadanie tej sprawy i sprawdzenie czy nie ma zmowy cenowej ubojni, jaki mają zbyt na produkty wołowe. 

Z poważaniem

Abp Pniewy do 2 lat 10,7 w zeszłym tygodniu mieli za O klase . Ciekawe kiedy ceny bydła odbija się od dna. 

Tak bo teraz zrobili próg tych 24 miesięcy. Ja dostałem 10.9 ale umawiane dwa tygodnie temu a odbiór tydzień temu

Opublikowano

kupione, pierwszego byczka kupiłem od gościa co zdechła mu jałówka przy ocieleniu, żeby na niego zarobić jeździłem z ojcem i wujem do lasu układać zrąbki jak oni zrywali końmi

• Like 2
Opublikowano

Ja co tydzień sprawdzamy ceny i każdorazowo zdziwienie do jakiego pułapu będą spadki się zastanawiam. W końcu muszą zacząć ceny podnosić. Na tą chwile za ten bezcen aż serce pęka bydło oddać :///

Opublikowano

To w jakich cenach wtedy były cielaki ?

3 minuty temu, soltys48 napisał:

kupione, pierwszego byczka kupiłem od gościa co zdechła mu jałówka przy ocieleniu, żeby na niego zarobić jeździłem z ojcem i wujem do lasu układać zrąbki jak oni zrywali końmi

Opublikowano

tak jak konie .....które trzymają tylko bogaci i wariaci

Przed chwilą, Rolnik7343 napisał:

To w jakich cenach wtedy były cielaki ?

byczka CZARNEGO kupiłem za ok 300,- a to była moja miesięczna wypłata a co najlepsze nie dostałem za niego ani grosza bo odbiorca splajtował🙄

Opublikowano

Dziś rozmawiałem z Panem z biura doradztwa rolniczego co grupy prowadzi i mówił mi że na ten tydzień ceny lekko w górę drgnęły, może taka wizualizacja się temu Panu w głowie utworzyła skoro tu ani słuchu o podwyżkach

Opublikowano
16 minut temu, soltys48 napisał:

będę, trzymam bydło odkąd skonczyłem 13 lat-pierwsze cielaki odpajałem mlekiem od kozy którą kupiłem za pieniadze zarobione na grzybach

Kurde a ja myślałem że tylko ja byłem taki" głupi"😊 i pierwsze większe pieniądze zrobione na grzybach zainwestował w prosiaki

Opublikowano
1 minutę temu, Kentar napisał:

Pierwszy raz od dawna przyszly cenniki na ktorych nie ma OBNIZKI. A to juz cos patrzac na to, ze wczesniej KAZDY cennik oznaczal obnizke.

Jeszcze trochę cierpliwości.

Opublikowano

pierwsze zarobione pieniadze szły w króliki, potem koza i bydło

3 minuty temu, Kentar napisał:

Pierwszy raz od dawna przyszly cenniki na ktorych nie ma OBNIZKI. A to juz cos patrzac na to, ze wczesniej KAZDY cennik oznaczal obnizke.

a jakiś tam @rolnik....coś trąbił o pewnym info -0,5,-/kg

Przed chwilą, AdamRo napisał:

Jeszcze trochę cierpliwości.

?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v