Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ceny mięsa w dół

Opublikowano
8 godzin temu, danielek24 napisał:

Tak apropo obornika to ja sprzedaje po 200-240 za rozrzutnik 8t z rozwiezieniem a cena zależy od odległości.biorą głównie sadownicy  pod nasadzenia bo sporo ich jest w mojej okolicy ale u nich też chude lata więc popyt troche maleje.

To tu juz kolega nawet do gnoju nawet musi dokładać

Opublikowano
Elvis1090 napisał:

witam wszystkich, trochę odbiegnę od tematu... z racji ze dopiero od dwóch lat działam na gospodarstwie to nie wiele wiem i czasem potrzebuje pomocy... a wiec potrzebuje podsypać azotem pszenżyto i pszenice i teraz zastanawiam się jakiego nawozu użyć mocznika saletry czy saletrzaku co będzie  lepsze w tej fazie rozwoju zboża?? przedsiewnie poszło tylko 250kg saletrzaku na Ha i wyraźnie widać brak azotu... proszę o podpowiedz jaki nawoź w jakiej dawce wybrać, z góry dziękuje, żeby nie było szukałem na forum ale nic sensownego nie mogłem poszukać.

słabo szukasz a przynajmniej trzeba bylo napisac w odpowiednim temacie

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Elvis1090 napisał:

witam wszystkich, trochę odbiegnę od tematu... z racji ze dopiero od dwóch lat działam na gospodarstwie to nie wiele wiem i czasem potrzebuje pomocy... a wiec potrzebuje podsypać azotem pszenżyto i pszenice i teraz zastanawiam się jakiego nawozu użyć mocznika saletry czy saletrzaku co będzie  lepsze w tej fazie rozwoju zboża?? przedsiewnie poszło tylko 250kg saletrzaku na Ha i wyraźnie widać brak azotu... proszę o podpowiedz jaki nawoź w jakiej dawce wybrać, z góry dziękuje, żeby nie było szukałem na forum ale nic sensownego nie mogłem poszukać.

Jak dawno dawałeś saletrzak? bo 250 kg (68 kg czystego azotu)to wcale nie tak mało A jeszcze pewnie kilka kilogramów z wieloskładnikowych było .Czy nie dawałeś polifoski (NPK)? Jaka gleba ? jakie PH? Ja bym przed siewem dał  mocznik 170 kg i po 40 dniach znów mocznik 80-100 kg /ha Ty dałeś saletrzak to teraz daj mocznik 120-150 kg/ha

Edytowane przez marijusz
Opublikowano
1 minutę temu, marijusz napisał:

Jak dawno dawałeś saletrzak? bo 250 kg (68 kg czystego azotu)to wcale nie tak mało A jeszcze pewnie kilka kilogramów z wieloskładnikowych było .Czy nie dawałeś polifoski (NPK)? Jaka gleba ? jakie PH? Ja bym przed siewem dał przed siewem mocznik 170 kg i po 40 dniach znów mocznik 80-100 kg /ha

polifoski nie było klasy ziemi rożne od 3 do 5 i wszędzie było 250 saletrzaku... ph 7 tam gdzie dałem dwa lata temu i w zeszłym roku wapno zborze jest zupełnie inne na tych działkach co wapna nie dałem jest bieda... 

6 minut temu, robi57362 napisał:

słabo szukasz a przynajmniej trzeba bylo napisac w odpowiednim temacie

skoro ty jestes geniuszem wyszukiwarki to podeslij link... skoro piszesz to napisz cos co sie przyda... pisze tutaj bo wiem ze odpowiedz bedzie szybko

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Maroslaw0770 napisał:

Na mocznik w ozimych trochę jakby za późno, teraz to tylko saletra.

Edit. właśnie to ozime czy jare??

ozime a saletry ile 200 kg/ha bedzie dobrze??

Edytowane przez Elvis1090
Opublikowano
Elvis1090 napisał:

skoro ty jestes geniuszem wyszukiwarki to podeslij link... skoro piszesz to napisz cos co sie przyda... pisze tutaj bo wiem ze odpowiedz bedzie szybko

jest taki magiczny temat pszenica ozima i jara stron od uja tylko czytac a jak juz chcesz tu odpowiedź to tak nie dales ani posasu ani fosforu a jak masz niskie zasobności w glebie to choćby 500 kg saletry na raz wysypac to i tak rewelacji nie będzie to tak jakbys sie napil a nie najadl

Opublikowano
3 minuty temu, robi57362 napisał:

jest taki magiczny temat pszenica ozima i jara stron od uja tylko czytac a jak juz chcesz tu odpowiedź to tak nie dales ani posasu ani fosforu a jak masz niskie zasobności w glebie to choćby 500 kg saletry na raz wysypac to i tak rewelacji nie będzie to tak jakbys sie napil a nie najadl

tak jak napisałem dopiero się uczę... tak robił mój teść i tak poszło teraz ale zauważyłem ze słabo wygląda na niektórych polach... jaka dawka na ha fosforu i potasu i kiedy ?? tak żebym wiedział na przyszłość 

Opublikowano

odpowiedzi na około... moglibyście napisać co wziąć pod uwagę przy dawkach nawozowych na zboża ozime... jakimi składnikami nawozić kiedy i w jakich ilościach... albo powiedzcie z jakiej książki skorzystać żeby się dowiedzieć jak nie chcecie podać jak wy robicie

Opublikowano
1 minutę temu, Elvis1090 napisał:

odpowiedzi na około... moglibyście napisać co wziąć pod uwagę przy dawkach nawozowych na zboża ozime... jakimi składnikami nawozić kiedy i w jakich ilościach... albo powiedzcie z jakiej książki skorzystać żeby się dowiedzieć jak nie chcecie podać jak wy robicie

Kolego tyle jest artykułów w internecie o tym że naprawde zejdzie Ci sie z 2 dni zanim wszystko przeczytasz. A ja nie chce Ci sie czyac poszukaj na YouTube tam też jest już sporo filmików jak nawozic zboze itp itd. Pozdrawiam i zapraszam do odpowiedniego działu.

Opublikowano

Dokładać nie dokładam a taka jest u nas cena.choć we wsi tylko ja produkuje to wozi też człowiek z sunsiedniej wsi większym sprzętem i cenowo wychodzi podobnie więc nie podskocze. 

Z pod 70 ogonów trochę tego jest i tak jak teraz mam prawie pełną płytę i sobie już nie pójdzie to mam klijenta na 20 składów gdzie na rozwiezienie jednego zchodzi mi z załadunkiem poniżej godziny więc jest to dodatkowy zastrzyk gotówki a dziur nie brakuje...

Opublikowano
1 godzinę temu, rafffffff napisał:

Kurde nie dlugo w tym dziale beda sie pytac czy bydlo jak ma jajka to byk czy krowa 

Gadałem niedawno z gościem który pracuje w oddziale agencji ARMiR to mówił że koło 100 przypadków na rok jest że ludzie się pomylą i pózniej muszą zmieniać płeć cielaka w papierach :D

1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

poszukaj na YouTube tam też jest już sporo filmików jak nawozic zboze

Te filmiki to głównie reklamy nawozów i ŚOR - szkoda czasu na oglądanie tego chłamu.

Opublikowano
39 minut temu, Partyzant85 napisał:

Te filmiki to głównie reklamy nawozów i ŚOR - szkoda czasu na oglądanie tego chłamu.

Mozna np kule albo słomka lub też rolnik nieprofesionalny posłuchać oni troszke sa w temacie.

Opublikowano

Mimo wszystko czytasz i jeszcze odpowiadasz więc się zdecyduj :D To że nie mam bydła to nie znaczy że mam nie udzielać się w temacie - a może się w jakiś handelek uderzy to jeszcze ci przywiozę jakiś dobry towar po znajomości :D

Opublikowano
1 minutę temu, Partyzant85 napisał:

Mimo wszystko czytasz i jeszcze odpowiadasz więc się zdecyduj :D To że nie mam bydła to nie znaczy że mam nie udzielać się w temacie - a może się w jakiś handelek uderzy to jeszcze ci przywiozę jakiś dobry towar po znajomości :D

Mam wystarczajaca ilosc bydła u siebie a i od handlarzy nie kupuje.

Opublikowano (edytowane)

To od pośrednika :D

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, Elvis1090 napisał:

na oko to dawaj tak aby wyszlo po 60 kg czystego składnika (fosfór ,potas ) a azot z 70-80 kg czystego składnika Potem możesz poprawić jeszcze azotem ok.40-50 kg N

Ale po co dawałes saletrzak przedsiewnie na zboża ozime ? Myslałem że ty o jarych piszesz

Opublikowano
56 minut temu, Partyzant85 napisał:

W temacie reklam jak najbardziej.

No to co ? Nikt ci nie broni zakładaj kanał nagoń se widzów i też reklamy dawaj ;) a reklamy w firmami zawsze można zablokować wystarczy tylko program pobrać do blokowania i nawet na forum blokuje reklamy 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v