Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Ludzie wkurwieni na to co się dzieje z bykiem.niektórzy u nas wyprzedaja wszystko i idą do roboty.i to nawet tacy co mieli po 50 szt i wiecej

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

bobienko handlarzy jak pcheł na zapchlonym klakierze to się dziwisz ze jest jak jest, to samo w śwnianach jest.

Opublikowano
32 minuty temu, bobienko napisał:

Ludzie wkurwieni na to co się dzieje z bykiem.niektórzy u nas wyprzedaja wszystko i idą do roboty.i to nawet tacy co mieli po 50 szt i wiecej

Nie tylko u Was 

Dwa gospodarstwa każde +100szt opasa kończy, kolega z ok 150 mamkami kończy bo woli iść na etat 

@JarekBazydlo jak tam faktura? Dziś już środa 

• Haha 1
Opublikowano

A u mnie odwrotnie ,świnie likwidacja i na byki przechodzą . Ale po pierwszej sprzedaży może się to odwróci😊

Opublikowano

kryzys minie miejmy nadzieje i opas znowu wyjdzie bilansowo na + nie licząc gnoju :)  i znowu bedą zaczynac od zera? takie gospodarstwa 150+ opas nie kalkuluje się? co oni soją karmią? nie rozumiem decyzji takich chyba że nie ma komu tyrac przy tym...

Opublikowano

Sołtys dokładnie ,  Ci co zaczynają to niewiem na jakie zyski liczą bo za cielaka dwa tygodnie byle biały łeb płacą 1500-1600. To po pierwszej sprzedaży mocno 😊się zadziwią

Opublikowano

benny na byku masz 1 tys. zysku max  i 2 lata chodzenia i tony paszy.  przez 2 lata za tą samą karme uchodowałbyś 40 tuczników. Więc  jakbyś na tuczniku miał pewnośc zarobku 30 zł to bydło  aby do lasu puścić.

Zysk to mają niemcy bo w skupie ceny jakie powinny być w polsce.. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie jak u sołtysa zona pracuje i zarabia dużo kasy a ja siedzę z dziećmi i gospodarze i zona ma ekologie, pola orne zasiane kończyną białą i z każdego ha bierze 2500zł dopłaty łącznie wiec tak na zdrowy rozum zasiać wszystkie pola i iść do roboty.Nie raz nad tym myślę.

Po za tym kupuje wszystkie łąki w promieniu 20km tak za 10-15tyś i tam sieje kończynę.

Jak wpłacisz 15tyś na lokatę dostaniesz 400zł rocznie a tak kupisz pole i masz 2,5tyś.

A obrobić je można na wiele rozmaitych sposobów.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 minuty temu, tyran3 napisał:

benny na byku masz 1 tys. zysku max  i 2 lata chodzenia i tony paszy.  przez 2 lata za tą samą karme uchodowałbyś 40 tuczników. Więc  jakbyś na tuczniku miał pewnośc zarobku 30 zł to bydło  aby do lasu puścić.

Zysk to mają niemcy bo w skupie ceny jakie powinny być w polsce.. 

I tu masz rację.kto chowa świnie to się z bidy wywinie.te 30zł na świni na 4 miesiąc na 40 masz 1200

Opublikowano

z bydła jest zysk ale jako dodatek  do innej działalności i pod wieloma warunkami

Po pierwsze cena cielaka jak ktoś za białe łby płaci 1500 zł  to już w dniu zakupu dokłada do interesu, hhehe ( ja choćby miały złotą dupe powyzej 1 tys za cielaka nie zapłace pier**le niech obora lepiej pusta stoji)

po drugie mityczna skita 8% handlarz kradnie

no i jak ktoś niema wagi to go opierdola 70-100kg 

do tego zawsze zdarzą się upadki, złamania itd

Reasumując byki to totolotek można zarobić ale mozna dużo dołorzyć do interesu

Opublikowano
4 minuty temu, tyran3 napisał:

z bydła jest zysk ale jako dodatek  do innej działalności i pod wieloma warunkami

Po pierwsze cena cielaka jak ktoś za białe łby płaci 1500 zł  to już w dniu zakupu dokłada do interesu, hhehe ( ja choćby miały złotą dupe powyzej 1 tys za cielaka nie zapłace pier**le niech obora lepiej pusta stoji)

po drugie mityczna skita 8% handlarz kradnie

no i jak ktoś niema wagi to go opierdola 70-100kg 

do tego zawsze zdarzą się upadki, złamania itd

Reasumując byki to totolotek można zarobić ale mozna dużo dołorzyć do interesu

Jak każda inna branża. Iść do pracy też nie jest słodko i policzyć koszt dojazdu itp itd też nie ma kokosów a robic dla kogos i ktos ma sie na mnie wydzierac bo ma taki kaprys to ja wole u siebie za mniejsza kase ale jak chce to wypije sobie kawke jak chce to sie położe jak chce to popracuje a nie cały czas na pełnych obrotach a na koniec zmiany i tak opierdol bo cos sie nie spodoba.

40 minut temu, soltys48 napisał:

jak tam faktura? Dziś już środa 

Zaraz zadzwonie i sie spytam. Zaliczke za byki miałem juz w poniedziałek zgodnie z umowa reszta kasy w ciagu dwoch tyg ma byc.

• Like 2
Opublikowano

Z pracą jest tak jeden zarobi 20tyś a drugi z tym samym wykształceniem zarobi 3tyś.

Znam weterynarza który w zakładzie zarobi 20 tyś, tyle na badaniu mięsa a drugi pracuje w firmie weterynaryjnej i zarabia 3tyś.

Opublikowano
9 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Jak każda inna branża. Iść do pracy też nie jest słodko i policzyć koszt dojazdu itp itd też nie ma kokosów a robic dla kogos i ktos ma sie na mnie wydzierac bo ma taki kaprys to ja wole u siebie za mniejsza kase ale jak chce to wypije sobie kawke jak chce to sie położe jak chce to popracuje a nie cały czas na pełnych obrotach a na koniec zmiany i tak opierdol bo cos sie nie spodoba.

Zaraz zadzwonie i sie spytam. Zaliczke za byki miałem juz w poniedziałek zgodnie z umowa reszta kasy w ciagu dwoch tyg ma byc.

Jarek z tą pracą u kogoś zgadzam się w stu procentach , jeśli ktoś nigdy nie pracowała to tego nie zrozumie

Opublikowano

Dopłata do byka to około 300 zł- nawet nie wiem dokładnie,nie chowam pod dopłatę tylko głównie dla obornika,a z resztą to i lubię.

Dopłata 300,a za cielaki przeplacaja 500 zł także gdzie tu rozum.. tempe polglowki 

Opublikowano
11 minut temu, wiko napisał:

Dopłata 300,a za cielaki przeplacaja 500 zł także gdzie tu rozum

Przepłacaja wtedy gdy brakuje im jednej szt żeby miec 3 I wtedy ma 1000 a za 2 nic

Opublikowano
12 minut temu, debrzyna napisał:

Przepłacaja wtedy gdy brakuje im jednej szt żeby miec 3 I wtedy ma 1000 a za 2 nic

Nawet jak mają więcej to przepłacają 

Opublikowano
45 minut temu, JarekBazydlo napisał:

I tu się muszę z Tobą zgodzić. Lepiej mniej a na swoim :) 

• Like 1
Opublikowano

Panowie jakieś opinie o Jacek Kulczyniec? Przez telefon mówił że za ładnego byka nawet 9 zł, a wszyscy w okolicy max 8 zł i niemozna się dodzwonić albo przekładają z dziś na jutro, pojutrze itd..... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v