Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 minut temu, thefarmer napisał:

więc chętnie bym poznał opinie tych którzy sie tym profesjonalnie zajmują cielak 1200 weterynarz, mleko z worka, sianko, granulki, potem kicha z kuku wysłodki i coś treściwego i tak przez dwa lata... i pewnie zostaje niewiele i jest tak jak ze wszystkim ....zarabia się na ilości....

na tym forum to tylko jarekbazydlo jest profesjonalistą, reszta to leszcze ...

Opublikowano
2 godziny temu, ozzborn napisał:

ferie ? w czasach gdy ja miałem ferie to ty na ksiedza wołałeś zorro 🤣

@ozzborn tak powinieneś napisać- w czasach gdy ja miałem ferie ,to Ty wyjezdzales na kocie pod szafę 😂

• Haha 1
Opublikowano

Dzisiaj sprzedane 2 byki (R klasowe)

Mieszaniec Ho/Mo 802 kg 8.50

RW 720 kg 8.30

wagi i ceny brutto straczka 7% (wazone na mojej i kupujacego do 5kg roznicy)

Opublikowano

Najwięcej z bydła to zostaje tym którym rodzice pomagają i jeszcze dokładają do produkcji.  Już nie jeden "farmer" zaprzestał opasania bydła jak się tatulkowi zmarło i okazało się że obowiązków więcej niż myślał a i ewentualnemu pracownikowi-parobkowi trzeba zapłacić z własnego portfela zamiast wkładać do niego z ojcowej renty.

Opublikowano

Bo jakby człowiek przy dużej hodowli  każdemu policzył pensje, zużycie tych nowych maszyn które zaczną się psuć za parę lat, albo remonty starych  to jak liczyłem zostaje  full obornika na czysto. Tu skrobiesz te 1000 czy 1500  za  szt a za 1 nową maszynę do bydła kilkadziesiąt czy kilkaset tysi, a ile tych maszyn potrzeba. Jak nie ma bydła nie potrzeba maszyn. A ręcznie w tych czasach to tylko przepukliny możesz się dorobić

Opublikowano

Jak by się nie opłacało to ludzie by tak nie trzymali bydła. Myślicie że każdy tylko dokłada do opasow i je trzyma??? Jedź jeden dzień na ubojnie i zobacz ile tam przyjeżdża opasow. I co każdy rolnik dokłada tak??? Jak się nie chce robić to się i nie opłaca normalne. Ale wtedy to nic się nie opłaca.

Opublikowano (edytowane)

Kolorowo nie jest ale coś tam zostaje ,jak ktoś hoduje tylko opasy ,jedyny jego dochód i żyje z tego. To się pytam z czego ma dokładać ?

Edytowane przez Gość
Opublikowano
11 godzin temu, thefarmer napisał:

w Wielkopolsce ludzie nagminnie przestawili się bądź  przestawiają z trzody na opasy, tylko powiedzcie mi ile tak naprawde zostaje ze sztuki jeśli kupuje się 3 tygodniowe ciele za 1200 zł, i całe żarcie idzie przez koryto bo mało kto ma  łąke czy pastwisko żeby bydło wypasać ?

tak z 700 pln

Opublikowano (edytowane)

Pieprzenie głupot o niskich emeryturach. A w telewizji co jakiś czas się słyszy że ktoś okrada starszą osobę metodą na wnuczka na kilkadziesiąt tysięcy złotych.

Jareczek opowiada bajki o mega opłacalności a jak przyjdzie co do czego gdzie ludzie proszę go o pokazanie faktur i przedstawienie kosztów, dochodu, zysku to Jareczek ani be, ani me ani kukuryku i bajdurzy o pałacach dla bydła.

2 godziny temu, Ursus932 napisał:

Kolorowo nie jest ale coś tam zostaje ,jak ktoś hoduje tylko opasy ,jedyny jego dochód i żyje z tego. To się pytam z czego ma dokładać ?

Zostaje 200 -300 zł na byku, garb na plecach "farmera", garb na plecach jego rodziców i "darmowej pomocy" z rodziny gdzie  kosztów pracy tych ludzi się nie wlicza bo to przecież pomoc. A jak się policzy te koszty to się okazuje że jedynym dochodem z opasów jest kasa z usług sieczkarnią lub kombajnem zbożowym.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Chyna nie wiesz jak niskie sa emerytury... ludzie raczej biera emeryture i ledwo na leki starcza a gdzie tu dokladac do gospodarki z czego z 1200zł co miesiac za emeryture???

Jarek rolnicza to nawet nie 1200 brutto A na rękę masz 947 zł

17 minut temu, Partyzant85 napisał:

Pieprzenie głupot o niskich emeryturach. A w telewizji co jakiś czas się słyszy że ktoś okrada starszą osobę metodą na wnuczka na kilkadziesiąt tysięcy złotych.

Jareczek opowiada bajki o mega opłacalności a jak przyjdzie co do czego gdzie ludzie proszę go o pokazanie faktur i przedstawienie kosztów, dochodu, zysku to Jareczek ani be, ani me ani kukuryku i bajdurzy o pałacach dla bydła.

Zostaje 200 -300 zł na byku, garb na plecach "farmera", garb na plecach jego rodziców i "darmowej pomocy" z rodziny gdzie  kosztów pracy tych ludzi się nie wlicza bo to przecież pomoc. A jak się policzy te koszty to się okazuje że jedynym dochodem z opasów jest kasa z usług sieczkarnią lub kombajnem zbożowym.

Kombajn mam ale usług nie robię😉

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

chłopaki jak by z byka nic nie zostało to nikt by ich nie trzymał w jakim wy świecie żyjecie chyba w ls Pozdro

Więc tak wyliczenia u mnie już podaję np na 4 sztukach byka 

więc cielak 4x1000 zł=4000

mleka nie liczę bo mam swoje krowy 

sianokiszonka spokojnie zjedzą z 52 bale przez okres roku i 7 miesięcy to 52x80 zł za bala daje to 4160 wiadomo ja mam swoje łąki to wychodzi taniej 

pasza treściwa mieszanka zbożowa jara z 15 ton koszt 7500 tyś 

woda prąd to niech sobie każdy doda ile tam chce u mnie woda jest ze studni więc koszt przepompowania wody i prądu niech będzie z 500 zł 

ubezpieczenie i amortyzacja budynku 500 zł

słomy na sciółkę nie używam bo mam na rusztach jedynie słomę jęczmieną daje na wieczór koszt 1000 zł 

koszta przedstawione paszy do jedzenia  są przedstawione z zakupu ja mam wszystko swoje koncentratu nie dodaję jeszcze raz mówię że te koszta są w moim gospodarstwie każde inne gospo może mieć je inne 

całkowity koszt wyszedł 17660 zł sprzedaż byki średnio 700 kg x 8 zł +vat =26000 zł

26000-17660=8340 zł wiec teraz każdy niech swoją kalkulacje przedstawi 

na bykach zostaje mi 8340

8340 :np 550 dni = 15 zł na dzień 

pozdrowienia dla wszystkich graczy fs i dla tych co liczyć nie umieją 

Edytowane przez paweł98
Opublikowano

A to ci wyliczenie . Też tak potrafię . Cielak swój to 0 , zboże swoje to 0 , siano swoje to 0 , ja swój , to też za darmo łażę . Zysk z byka = tyle ile za niego wezmę .

Miszcz ekonomi z Piździwólki kurla !

Opublikowano

naucz się czytać potem pogadamy nie widzisz koszt cielaka 

zboże jest wliczone jakbym miał je kupować tak samo sianokiszonka

idz ty lepiej do szkoły co 

ja nie umiesz sobie pacy zrobić łatwiejszej to już twoja sprawa i miej problemy do siebie a nie do mnie 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, rolnik115 napisał:

@Ursus932 mój tata ma coś lekko ponad 800zl chyba 830zl tylko on na tej wczesniejszej jest. Dopiero jak dostanie ta cała to może tyle będzie mieć . Więc zależy czy jest na wcześniejszej czy na normalnej już. 

Tak wcześniejsza jest mniejsza i co roku zwiększają, mój też ma jeszcze nie pełną ale już nie długo ,śmieje się że ma emeryturę i na piwo nie stać😃 taka duża A gdzie tu jeszcze do gospodarstwa dokładć

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jak tak jełopy swoje zyski przedstawiają , to nie ma co się dziwić , że oferują ceny poniżej poziomu opłacalności .

Wszystko ma swoją wartość rynkową i można sprzedać , to po jaką cholerę sobie odejmować od kosztu produkcji?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v