Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Paulina byś się lepiej za chłopa wzięła.  Siedzisz non stop na tym agrofoto. Nie masz lepszego zajęcia ? Świateł piątek i niedziela piszesz te posty. Cukierki od admina dostajesz za to czy jak ?

Opublikowano

...i jeszcze pomaga wszystkim na Forum, ale tak tu jest, a to wszystko przez zazdrość. Tylko nikt hejtujący dużych nie pomyśli ile oni mają roboty i obowiązków więcej. Smutne to.

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, potrekk napisał:

Paulina byś się lepiej za chłopa wzięła.  Siedzisz non stop na tym agrofoto. Nie masz lepszego zajęcia ? Świateł piątek i niedziela piszesz te posty. Cukierki od admina dostajesz za to czy jak ?

Przeszkadza ci ? Zawsze radą służy innym .  

Prosił bym jakiegoś moderatora żeby upomniał tego mądrego inaczej .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

A co ja zrobiłem ? Udzielilem jej tylko rady jak ona innym

Edytowane przez Gość
Bo tak
Opublikowano

Jest to samo, bo na dużych stadach tak się wszystko nie zmienia. Średnia jest bardziej miarodajna. Wydój krowę z podniesioną somatyką jedną na 10 lub 1 na 100. To gdzie będzie bardziej to widać?

Opublikowano
4 minuty temu, Krowiarka napisał:

Jest to samo, bo na dużych stadach tak się wszystko nie zmienia. Średnia jest bardziej miarodajna. Wydój krowę z podniesioną somatyką jedną na 10 lub 1 na 100. To gdzie będzie bardziej to widać?

No właśnie a syf leci. A mały ma 20 krów i jedna się trafi z gorszym mlekiem i zaraz brudas 

• Like 1
Opublikowano

Dobra Ty też się nie mądra bo dobrze wiemy że jesteś tylko skupem 

Opublikowano
20 minut temu, potrekk napisał:

A Ty, moze sprawdź czy Radek nie wstawił zdjęcia żony, popaczysz sobie chociaż. ;)

Przepraszam że to napisalam... musiałam. 😅

Opublikowano
45 minut temu, potrekk napisał:

Dobra Ty też się nie mądra bo dobrze wiemy że jesteś tylko skupem 

Oświećcie mnie, bo nie rozumiem co to znaczy. :S Fakt też idę doić, bo rano mam kontrolny udój i mniej mleka będzie. ;)

• Haha 2
Opublikowano

To nie głupotki to bardzo poważny problem. Taka nagonka jednych na drugich, która absolutnie w niczym i nikomu nie pomoże a zaszkodzi jedynie. Trochę luzu niektórym należy życzyć 😉

21 minut temu, Optimus napisał:

Duo vac pyka a ja czytam głupotki a wy nie doicie 😀

• Like 1
Opublikowano

Krowy już prawie od godziny wydojone.  Przeczytałem te posty i niektórzy to nie wiedzą co się u kogo dzieje ale sobie dopowiadaja.  Zkordalski na hali udojowej krowę z antybiotykiem lub z siara wgania się ostatnią jak już się wąż wyjmie  z basenu lub jak to wcześniej napisali doi się do konwi. Piszę to z własnego doświadczenia a nie z opowieści sąsiada szwagra siostry  męża kolegi bi gdzieś coś tam kiedyś usłyszał że wszystko idzie do jednego zbiornika  .   Co do jakości mleka to zależy od człowieka.  Znam takich ludzi co mają kilka krów i mleka bym się w życiu nie napił i znam też takich co mają po 50-70 krów którzy również mają zaniedbane te sprawy.  A jak wiemy w większości małych mleczarn jak jest duży dostawca to idzie tam cena i parametry indywidualne.  Mowie to bo znam osobiście ludzi którzy sami to przyznałi że z jakością się nie wyrabiaja ale dużo odstawiaja i prezes ich trzyma.  Obstawiam że jakby wszystkie mleczarnie zaczęły uczciwie badać mleko to połowa dostawców miała by pozaklasowe.  

Opublikowano
5 minut temu, Krowiarka napisał:

To ja idę do moich Dematronów :D i setki krówek prawie do dojenia, bo mi Chłop prawą rękę złamał i teraz to mam jazdę. 👀

złamał tobie czy sobie? bo jak tobie to nie wrózy to dobrze na pszyszłość hahah

Opublikowano
3 godziny temu, zkordalski napisał:

Już ci mówię poszło prościutki rurami do basenu a czemu myślisz że nie piją swoje mleka bo syf. Albo jak jest siara jedna oddają a reszta do basenu a h*j że to siara się rozcieńczyć znam takich i to właśnie te duże Obory. Kiedyś przyjechał prosto od dużego do nas i pompa mu nie ciągnie mówi co jest ku.rwa patrzy filtry za***ane sianem i gownami ten Pan nie jest już dostawcą.... Czemu np ci co mają po te 40-60tysi  na mc nie piją mleka bo wiedzą co tam jest . Każdy z nas wie jak to wygląda w tych wielkich oborach u mnie takie coś jak jest piją cielaki bo mam na pełnym mleku  i widzę co się dzieje ale to widzisz przy tych paru sztukach a przy tych setkach kto to wyłapie nikt a w basenie się zgadza bo na takiej ilości się rozcieńczy. Nie mówię że wszyscy ale są takie przypadki .....

Razem z siostra oddajemy do skupy okolo 200 tys litrów mleka i powiem tak moge pic mleko i dawac je rodzine bo nie obawiam się ze jest w jakis sposób zanieczyszczone bądź ma duzo somatyki. Po prostu stramy sie robic to co robimy jak najlepiej. (Posiadamy dwa systemy utrzymania bydla na uwiezi i na luzie nie jakies wypasione obory tylko przerobiona stodola na obore wolnostanowiskowa i obora uwieziowa kupiona.) A tak z ciekawosci ty masz obore? Jezeli mozna wiedzieć.

1 godzinę temu, potrekk napisał:

A tobie kolego o co chodzi ? Dziewczyna ma wieksza wiedze od prawie kazdego z nas na tym forum i ta wiedzą sie z nami w każdym wolnym czasie dzieli a jak tobie to przeszkadza to po cholere jestes na tym forum??

1 godzinę temu, greg1985 napisał:

Paulina Ty nawet nie wiesz jakie układy w mleczarni ma twój szef. Chwalisz się wynikami z mleczarni A to pewnie wszystko ustawione. No bo jak taki duży dostawca może mieć niedobre mleko 😋

A ty wiesz jakie ma uklady ? To podziel się z nami ta wiedzą. Chetnie posłucham

Opublikowano
4 minuty temu, mk9422 napisał:

Krowy już prawie od godziny wydojone.  Przeczytałem te posty i niektórzy to nie wiedzą co się u kogo dzieje ale sobie dopowiadaja.  Zkordalski na hali udojowej krowę z antybiotykiem lub z siara wgania się ostatnią jak już się wąż wyjmie  z basenu lub jak to wcześniej napisali doi się do konwi. Piszę to z własnego doświadczenia a nie z opowieści sąsiada szwagra siostry  męża kolegi bi gdzieś coś tam kiedyś usłyszał że wszystko idzie do jednego zbiornika  .   Co do jakości mleka to zależy od człowieka.  Znam takich ludzi co mają kilka krów i mleka bym się w życiu nie napił i znam też takich co mają po 50-70 krów którzy również mają zaniedbane te sprawy.  A jak wiemy w większości małych mleczarn jak jest duży dostawca to idzie tam cena i parametry indywidualne.  Mowie to bo znam osobiście ludzi którzy sami to przyznałi że z jakością się nie wyrabiaja ale dużo odstawiaja i prezes ich trzyma.  Obstawiam że jakby wszystkie mleczarnie zaczęły uczciwie badać mleko to połowa dostawców miała by pozaklasowe.  

Jeśli nie przeszkadza, to może też znaczy, że te wymogi są trochę z d.. wzięte. Cała ta uczciwość badań też jest zastanawiająca. Po zmianie odbiorcy przez pewien czas, podczas udoju kontrolowanego mleko ze zbiornika wstawiałem na jedną krowę. Taką która np. miała już zamówiony bilet w jedną stronę. Parametry przez kilka miesięcy czasem się różniły, a wyniki z mleczarni, to jakby ktoś przepisywał sobie wynik z poprzedniej próby. Nie wiem czy tak było, ale może dla nich to ma takie znaczenie....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v