Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem w szoku . U nas od poprzedniego skupu do jutra (bo cena na jutro) tuczniki drożeją o tyle ile Jarosław obiecał , czyli o ok 100zł na sztuce . Słowny jest ... 9_9 . Cena na jutro 5,35 z VAT . Przy dużych ilościach można sporo więcej wynegocjować .

Opublikowano

Dość szalone te zwyżki . To nic dobrego nie przyniesie . Teraz dowiemy się ile kosztuje półtusza z zachodu .

Opublikowano

Ja mam,powiem ci jak ta śmietanka wygląda-ostatnie pól roku to przy zakupie zboża czy też pasz dociąganie paska ile idzie ,żeby dopiąc faktury

a teraz dopiero odsapnięcie 

• Like 2
Opublikowano
12 minut temu, Unexpected napisał:

Pini 7.6-7,7zł wbc- fermówka. 
Kto robił wsad warchlakiem , 3 mies. temu, to teraz padają złote strzały $$$ , a cykl zamknięty dopiero teraz kapitalnie spija śmietankę😁

Tylko że niejeden się zachłyśnie tą śmietanką

Opublikowano

Nikt się nie zachłyśnie, rozsądni to uzupełnią niedobory środków na koncie, a skredytowani nadpłacą kredyty.

Niemcy skrócili wysyłanie taniej padliny z Belgi do nas, takie mają ssanie do Chin.

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/trzoda-chlewna/15508-unia-europejska-i-chiny-porozumialy-sie-ws-regionalizacji-to-rowniez-szansa-dla-polskiej-wieprzowiny

Regionalizacja, a jednak- sam ten fakt, że Belgia będzie mogła wysyłać swoją tanią padlinę do Chin, oznacza że przed nami ciekawą cenową perspektywę😁 a dla naszych cwanych januszy biznesu z ZM potężny ból głowy..." nie potrafisz tanio produkować, to zamykaj zakład"😁

• Like 2
Opublikowano

Unia Europejska pozostanie w 2019 r. największym eksporterem wieprzowiny z wywozem na poziomie 3,25 mln ton (w 2018 r. było to 2,93 mln t). Stany Zjednoczone planują swój eksport na 2,80 mln t (przy 2,66 mln t w 2018 r). Wzrost eksportu powinni też odnotować inni czołowi producenci wieprzowiny na świecie – Kanada (z 1,33 do 1,39 mln t) i Brazylia (z 0,79 do 0,90 mln t).

Polska w 2012 r. wysłała do Chin prawie 60 tys ton mięsa wieprzowego i wraz z pojawieniem się ASF  na wschodzie kraju, rynek ten definitywnie zamknięto dla polskich eksporterów .

• Like 1
Opublikowano

Bardzo dobrze powiadasz tylko naszej krajowej hodowli nie wiele jest , napędzi to zaraz kosmicznych cen mięsa i kiełbasy , że ludzi nie będzie stać 1 kg tylko na 20 deko .

Jak by znieśli w Polsce ASF  to już bym sobie trzymał 2 świnki dla siebie i popierniczył sklepy ale miasto będzie k**wa zgrzytać .

Opublikowano

szczerze mówiąc galan to mam to w d*pie ,i tak mieszczuchy na  hakach  by nas powiesili ,bo tyle mamy ,a jak się nam nie opłaca to mamy iść do innej roboty,to teraz jak im będzie za drogie to moja rada jest taka- kupić sobie coś innego zamiast mięsa,np. pulpety kartonowo sojowe

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

T o słabo u mnie za 1 tyle płacą duża rozbieżność jest na rynku tucznika podobna sytuacja ze zbożem

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, staszek131415 napisał:

Nie pij tyle nic nie obiecałem to Twoje zwidy po%

Stasio obiecuje tylko i wyłącznie pińcset za pszenice, po 600 przyjedzie na sam  koniec Polszy. Zapraszam stasio zmiotki z poprzedniego roku po 600 oddam. Chcę tylko ciebie poznać osobiście. A i napisz po co się tak udzielasz ze swoimi gryzmołami na forum cen pszenicy, bo koledzy z tematu trzody chlewnej chyba nie wiedzą

Edytowane przez JozB
Opublikowano
3 godziny temu, staszek131415 napisał:

T o słabo u mnie za 1 tyle płacą duża rozbieżność jest na rynku tucznika podobna sytuacja ze zbożem

Oby tylko taka cena jak napisałem  się utrzymała na dłużej to będzie ameryka.

• Haha 1
Opublikowano

kurde ale się sokołów szarpnoł.

podejrzewam ze teraz  adamn999 nie tylko cena bedzie wieksza ale i mięsność i wybicie,l hehehe bo tak działa sokołów.

Opublikowano

domyślam się cena ta obowiązuje od 4.IV więc po ostatniej podwyżce na vezg nie było korekty w górę, można powiedzieć stabilizacja. Co do Sokołowa to ta cena za E trochę nie odzwierciedla klasyfikacji SEUROP ponieważ cena jest za klasę E od 58 % nieśności, bez dodatków za klasę S, ale i tak wychodzę troszkę lepiej niż u poprzedniego odbiorcy, a w porównaniu z sprzedażą na wagę żywą to jest już spora różnica patrząc długofalowo, bo wiadomo że ostatni miesiąc to duże rozbieżności cenowe na rynku żywca.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v