Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nie mam telewizora. Po prostu. Jak mieszkałem jeszcze w domu rodzinnym to mielismy jeden. Ojciec pan i wladca pilota. U małżonki to samo. Teraz leci 4 rok jak jesteśmy na swoim i nie mamy takiej potrzeby. Ale router się gotuje :D

Opublikowano

w czwartek pojechało 85 sztuk po 3,7 netto -2% strefa niebieska i maciory 2,2 netto -5%, tragedia. Tak tanio to jak sięgam pamięcią to nie sprzedawałem, ani ja, ani mój ojciec świętej pamięci!

• Sad 2
Opublikowano

każdego z Warszawy powini wywalić z koryta za takie coś 

coś takiego zrobić z gospodarką powiecmy sobie prawdę świń nie ma i tyle żeby coś z tego było to po 6 zł i umowa że przez 5 lat że będzie taka cena 

Opublikowano

Nie da rady nikt zagwarantować . My jedynie ułatwień i dobrych przepisów żądajmy .

Opublikowano

Wiecie,fajne by były takie umowy z ceną w przeliczeniu na paszę np.wtedy wiadomo by było że zawsze sie zarabia

nie znam dokładnych szczegółów ale gość w okolicy który sprzedaje prosieta ma 2 odbiorców ,ci mu płacą za prosiaka nie jakaś cenę z targu czy uj wie jaką tylko w przeliczeniu na to ile świnie kosztują 

Opublikowano
1 godzinę temu, paweł98 napisał:

pomiędzy ubojnia a rolnikiem wtedy by to miało sens 

przy tych cenach w sklepie to te 6 zł to by było 

A jeśli nie wywiązałbyś się z umowy ? 

Widzisz ,zakłady mięsne w Polsce podpisane mają umowy na odbiór na zachodzie gdzie są droższe świnie i co ? Muszą opiertolić cene polskiemu rolnikowi żeby wyrównać sobie strate. To tak prosto i krótko.

• Like 1
Opublikowano

mnie przez tą świąteczno noworoczną przerwę przeciągnęli dobre 3 tygodnie, teraz jak zadzwonię to tydzień oczekiwania i max do 20 szt zabierają bo tylu mają rolników i od każdego coś chcą zabrać, za to znajomy ostatnio mówił że 3,4 i miesiąc oczekiwania na odbiór u innego kupca także smutne to ale prawdziwe

Opublikowano

to tragedia, dojdzie jak wiele lat temu lochy 2 tygodnie przed oproszeniem sprzedawali albo u nas jeden w wiosce jak sie maciora wyprosiła to koszyk rurka metalowa w łeb i do gnoju. Jak go sie sasiedzi spytali co on wyprawia to powiedział ze własnie zarabia na swiniach bo nie bedzie do nich dokładał

Opublikowano

Pamiętam jak po 100 zł na czysto wychodziło na szt. to ci co mieli 1000-4000 szt. zaraz zaczęli dostawiać kolejne chlewnie bo nie było co z kasą robić, drugi temat to tucz kontraktowy. Sami sobie konkurencję "hodowcy" zrobili. Niestety jest wolny rynek, a co do jakości naszego mięsa to nie przesadzajcie, wszyscy jak dla siebie do przerobu to chcą od małego hodowcy ze ściółki kupić bo dobry towar, którego ze świecą szukać.

Opublikowano

no tak,ale zapłacić cenę jak u pośrednika i to bez VAT,bo przecież oni sobie nie odliczą tego

ja tam sie przestałem w to bawić jak mam sprzedać komuś z domu 1-2 szt na miesiąc

• Like 1
Opublikowano

Pisałem o tym to ktoś stwierdził że brednie gadam. Ale tak było byli rolnicy mieli max po 100 świń każdy i sobie żyli i kasy starczało a po tem jeden z drugim wpadli na pomysł tuczy wy***ali po kilka chlewni rynek sie zapycha  świnie tanieją te małe gospodarstwa po plajtowały tamtym dużym ceny tną ci zaś znowu zwiekszają i jest jeszcze gorzej. I W Polsce nie mamy ani swojego prosiaka ani świniaka a mamy za to duńczyka i smród . U nas była podobna historia ojciec i mama pracowali w zawodzie a mieli z 3 ha to posiadali mała szopkę i kilka świnek a to dla siebie a to na handelek zawsze coś z tego było i przyszedł taki kryzys ze sprzedał ojciec wszystkie świnie w wadze do 120 kg po 2.5 a maciore za 1 zł kg i był to wielki koniec świn u nas . Powinien być zakaż odchowu tuczników sprowadzanych dopłata do tuczu polskich ras  itp tak by tucz kontraktow na dunczyku nie był opłacalny wtedy rodzinne gospodarstwa miały by lepszą cenę 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v