Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, sumek666 napisał:

Zakładając wybojowość 60% mięsa to z takiej sztuki 130 kg to na rok wyjdzie ok 30 tuczników. Pytanie brzmi czy to dużo czy mało. 

sumek ale to są inne ograniczenia jak sprzedawanie na określonym terenie, zatrudnianie ludzi i tak dalej. 

A zabijani 1 tucznika raz na tydzień to w brew pozorą duży limit  bo sprzedaj jeszcze to mieso  to nie takie łatwe, każdy jakość chce ale cene to już supermarketową chce płacić

Opublikowano

na swieta to spokojnie mozesz dwa sprzedac,ale potem zastoj tak do polowy stycznia-ludzie kupuja wiecej a potem mroza-taki wiejski towar spokojnie mozes zamrozic a potem wyjac i nikt- w szczegolnosci klient biedronki czy lidla sie nie skapnie ze to nie swieze.

za tucznika 120 kg wbc spokojnie 2 tysiace wyjdzie-bez szalenstwa typu kielbasa 30 zl  czy pasztet 20 -jak w sklepach , po uwzglednieniu wszystkich kosztow to spokojnie 500 zl w kieszenie- gdyby nie bariera zbytu to zyc ,a nie umierac B|. coraz trudniej znalezc klienta na podroby typu kiszka,galareta predzej pasztet sprzeda.

Opublikowano (edytowane)

Ja właśnie sprzedałem takiemu  co handluje wyrobami  2 sztuki po 6,20 plus wat waga po 180kg  ale się gość cieszył ze takie duże, ( bardziej ode mnie) ale będzie kiełbasy mówił😂

Edytowane przez lebek5
Opublikowano

jak sprzeda slonine po 10 zl to na pewno zarobi😛, z takiej przerosnietej swini ciezko zrobic dobra kielbase- tluszcz wszedzie, jak zostaje na kutrze to trudno zrobic dobry towar, chyba ze dokupi II z dunczyka.

Opublikowano
18 minut temu, jacus napisał:

jak sprzeda slonine po 10 zl to na pewno zarobi😛, z takiej przerosnietej swini ciezko zrobic dobra kielbase- tluszcz wszedzie, jak zostaje na kutrze to trudno zrobic dobry towar, chyba ze dokupi II z dunczyka.

To nie mój problem, ale jak widziałem jego banan na ustach to coś mu chyba zostanie tym bardziej ze wszystko chude mięso typu schab, polędwiczki  , szynka idzie e kiełbasę to i tłuszcz do tego potrzebny a taka kiełbasa wędzona drewnem będzie 2 razy lepsza niż ze sklepu i nie wiadomo ile tam jest wieprzowiny a ile chemii...

Opublikowano (edytowane)

Zapewne przerabia na kiełbasę ile się da, bo na to najlepszy zbyt. Jak powykrawa dobrze mięso z takiego świniaka, to i dużo tłuszczu wkręci. Nic się nie bój, dobrze na nim wyjdzie.

2 godziny temu, kanalia36 napisał:

Piegus ale 2% podatku to sobie policz. kiełbasa swojska mieszczuch obecnie 25-30 zł da to % to 50-60 gr podatku to naprawde żadna suma. 

A to ze ubojnie się tego boja to wiadomo. Masz jeść mięso czyste w sanitarnych warunkach odkazane chemią i polepszacami, a nie świeże , zdrowe ale za to może lekko brudne.

Sumek Ci policzył, około 30 świniaków na rok możesz przerobić i sprzedać, resztę grzecznie musisz odstawić do ubojni. Możesz oczywiście dalej handlować w RHD, ale już innymi produktami np. jajami. 

Edytowane przez Piegus
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, sumek666 napisał:

O to mi chodziło właśnie. O ten limit 2300 kg.

Z drugiej strony napiszesz na rachunku Pan Kowalski wziął 2 kg, a w rzeczywistości nabył 5 czy 10

A skąd wiesz, że takiemu klientowi kiedyś nie odwali i jak kiełbasa mu nie zasmakuje, to na Ciebie doniesie, że zaniżasz sprzedaż? Zresztą mają dostęp do IRZ więc sami mogą sprawdzić ile sztuk ubiłeś na handel. Chyba że trzymasz bez kolczyka, ale ASF szaleje i nie znasz dnia ani godziny, kiedy kontrola wbije.

Edytowane przez Piegus
Opublikowano

ufasz ufasz,a potem rozwód 😉

wczoraj sprzedałem po 6,3 złodziejowi pośrednikowi,dzisiaj się dowiedziałem  że miejscowy złodziej/ubojnia/masarnia/sklepy płaci po 5,7

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, kopin napisał:

ufasz ufasz,a potem rozwód 😉

wczoraj sprzedałem po 6,3 złodziejowi pośrednikowi,dzisiaj się dowiedziałem  że miejscowy złodziej/ubojnia/masarnia/sklepy płaci po 5,7

Twoja żona to ma z Tobą zycie))))

Wspaniała niewinna, piękna, bezinteresowna niewiasta a tu takiego  marudnego dziada ma:D Aż dziw ze jeszcze szwadron tesciowej na ciebie nie nasłała)))))

Opublikowano
Przed chwilą, kopin napisał:

skoro tak mówisz,niestety nie może już tego potwierdzić ani zaprzeczyć 

żona czy tesciowa???:D

Opublikowano
1 godzinę temu, lebek5 napisał:

To nie mój problem, ale jak widziałem jego banan na ustach to coś mu chyba zostanie tym bardziej ze wszystko chude mięso typu schab, polędwiczki  , szynka idzie e kiełbasę to i tłuszcz do tego potrzebny a taka kiełbasa wędzona drewnem będzie 2 razy lepsza niż ze sklepu i nie wiadomo ile tam jest wieprzowiny a ile chemii...

to ile jest wieprzowiny a ile dodatkow to scisle okresla receptura- zrobia badania i pomylisz sie o jeden procent i kara- 5 tysiecy nie twoje😛, mozesz napisac 1 % miesa wieprzowego i tyle ma byc,nie wiecej i nie mniej- inspekcja w takiej sytuacji jest rygorystyczna-inna sprawa jest to czy sklep udostepnia receptury sprzedawanego produktu-do czego jest zobowiazany przepisami- idz do lokalnej masarni i zazycz sobie receptury kielbasy wiejskiej ktora handlujaB|

kazda kielbase-ta prawdziwa-wedzi sie drzewem .

nawet "chude" mieso z takiego przechowanego kabana musi byc tluste-fizjologii nie przeskoczysz, sa ludzie ktorzy takie lubia-fajna galaretka do tego slonina -,kurna jak sprzeda ukraincom to dobrze zarobi.

wy robicie kielbase wiejska ze schabu i poledwiczek czy szynki ??? na bogato, ekonomicznie to nieoplacalne. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v