Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Witam.

Panowie jest dylemat. 

Od dluzszego czasu rozgladam sie za przyczepa z trojstronnym wywrotem DMC 8T. Wertuje ogloszenia w poszukiwaniach D55,co ciekawsze gdzies daleko w PL ale ogolnie w cenie do 12tys zl to ogolnie ciezki temat,szczegolnie te ktore sa "pod domem". Czemu 12 tys zl… z sensownym remontem chcialbym sie zamknac w granicach 15-16tys zl… mam malutkie gospodarstwo z ambicjami i mozliwosciami na wiecej. Nie szukam przyczepy za te 20-30 tys. gdyz nie bedzie to rentowne. Przyczepa ma sluzyc jedynie do zworzenia zboza z pol oddalonych do max 2km od gospodarstwa. Transport zboza do skupow itp to raczej zamawianie patelnii,gdyz nie mam w najblizszej okolicy sensownego skupu… podkarpacie,powiat lubaczowski. Mam spory dylemat  w kwestii tego transportu czy oplaca sie targac zboze samemu do skupu taka jedna przyczepa na odleglosc tych powiedzmy 30km (ciagnik Jumz)? Zboza srednio te 50 ton a jest realna szansa kupic zieme i wycisnac z gospodarstwa 100 ton.Teraz tak:

-kupic przyczepe jak najtanszym kosztem za kilka tys. zl  by tylko zwiezc zboze do domu  a na skup patelnia?

-kupic sensowna przyczepe i byc niezaleznym?

- ogolnie co sie bardziej oplaci … targac samemu plony czy zamowic patelnie na odleglosc tych 30km?

Zakladajac,ze druga mozliwosc jest sensowniejsza to teraz mam kolejny dylemat. Wybrac polska D55 czy sprowadzic sobie z DE ? Wertujac ogloszenia mozna w Niemczech kupic ciekawa przyczepe w przyzwoitym stanie ( trojstronny wywrot,dmc 8t) w cenie 1500-2500 euro w zaleznosci czy burty drewniane czy metalowe. Wiekszosc z nich ma hamulec najazdowy,ktore da sie zarejestrowac. 

Zakladajac,ze w Niemczech kupilbym przyczepe do 1600 euro ( drewniane burty w tej cenie) to z transportem i wszelakimi kosztami z zarejestrowaniem to bedzie koszt ok. 10 tys zl.  W tej cenie czy to D55 czy zachodnia to w obu przypadkach bedzie piaskowanie,malowanie, nowe metalowe burty itp. Remontujac przyczepe zachodnich marek takich jak w tytule bedzie problem z czesciami? Regeneracja obrotnicy bedzie mozliwa?  Czy kupic w DE np. taka przyczepe i nie bawic sie w grubsze remonty?

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/8-tonnen-kipper-anhaenger-wagen-dreiseitenkipper/944512667-276-1229

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/auwaerter-kipper-dreiseitenkipper-8-t-kein-krone/1005245008-276-17716

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/reisch-8t-3-seitenkipper/1002995724-276-5834

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/kipper-steib-8-tonnen-3-seiten-2-stueck-vorhanden/1016667730-276-2917     cena za jedna 2400 euro do negocjacji.

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/dreiseitenkipper-kipper-anhaenger-8t-3-seitenkipper/1014757114-276-2725

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/top-preis-8t-kipper-mit-luftdruck-anhaenger/1011077647-276-2573

Jak Wy to widzicie… doradzcie cos?

Edytowane przez Narko
Opublikowano
Kup sobie coś z zachodu i olej remąt. Bo i tak cię to wyjdzie w podobnych pieniądzach. D55 nie jest zle ale zachodnie napewno lepsze. Jeśli miałbyś wozić zboże 30 km to warto było by ciągnąć 2 przyczepy a tak to nie opłaca się jeździć lepiej zamówić transport a jak chcesz najtaniej to kup jakąś d47 do rematu to wyjdzie cię najtaniej bo masz blisko z pola
Opublikowano

dobrze Ci radzę trzymaj się z daleka od d47, poza tym cena niemal tyle co za d55

za 4 tys. nie zrobisz dobrze przyczepy, zrobienie samej paki z dolnym otwieraniem i nadstawką 50cm to już niemal 5tys.

jeśli masz czas i sprzęt to mocno zastanowiłbym się nad zakupem sztywnej d46 czy d50 lub nawet d83 i przerobieniem na wywrotkę, z pewnością wyjdzie taniej niż zakup gotowca

Opublikowano
popatrz po ogloszeniach w polsce tez mozna trafic cos fajnego w niezlych pieniadzach na 3W. co do transportu zboza czy plodow rolnych jak jest mozliwosc to transport patelnia a chyba ze cos zostanie to wtedy swoim u mnie sa takie skupy ze jak jest szybki zaladunek to sami podstawiaja patelnie
Opublikowano

D47 odpada. Jesli chodzi o remont to sprzet bym mial gorzej z czasem na przerobki ze sztywnej na wywrotke. Bardziej myslalem o remoncie w kryteriach co zle wywalam,kupuje nowe i zakladam typu burty,lozyska itp. Dolne otwieranie fakt wygoda chodz te takowe maja https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/8-tonnen-kipper-anhaenger-wagen-dreiseitenkipper/944512667-276-1229     https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/dreiseitenkipper-kipper-anhaenger-8t-3-seitenkipper/1014757114-276-2725   ale czy az tak to jest niezbedne? Troche przeraza mnie wydawanie sporej kasy na przyczepe przy moim areale… w tej cenie kupuje 1ha ziemi III-IV klasy… przyczepa potrzebna raptem kilka dni w roku.

Opublikowano

Nie kupuj polskiej. Mam diedamke 2 strona akurat. Burty w drewnie 45 cm. Kupiłem to za 3 koła, dorzuciłem nadstawki 45 cm też z drewna i spust do żmijki. W pudło wchodzi ok 5.5 t żyta. Burty spinam pasami na środku. Tak chodzi całe żniwa. Lżej się ciągnie niż d47, widać nawet że materiał lepszy, resor siada 5 cm przy pełnym załadunku. Dla porównania mam d44 burtą 80 cm, gdyby nie poduszki to pewnie by pióra były powyginane w drugą stronę

Opublikowano

Dolne otwieranie to bezpieczeństwo i niezależność. Przy większej przyczepie wskazana druga osoba przy otwieraniu tradycyjnym i jest ryzyko dociśnięcia do ściany czy przetracenia ręki. Przy dolnym bezpiecznie sam otwierasz.

Jeśli masz 2 ciągniki i drugiego kierowcę to dobrze mieć 2 przyczepy.

Niestety ceny są wysokie ale warto teraz zimą często przeglądać oferty i coś się znajdzie.

Bez papierów ja bym nie zaryzykował przy dzisiejszych karach.

Opublikowano

Fakt,dolnego otwierania chyba nie moge pominac. Z tematem ruszylem z racji zimy chodz jakos specjalnie mi sie nie spieszy. Przyczepa musi byc zarejestrowana czy to bedzie hamulec najazdowy czy pneumatyczne, chodz jesli przy kontrolach na drodze nie beda sie czepiac o ten hamulec najazdowy to pozostalbym przy nim z racji,ze Jumz nie ma pneumatyki. Dla czystej ciekawosci jak oceniacie te dwie przyczepy z powyzszego mojego posta? Jedna malowana chodz odrobine tansza,druga chyba na nizszych oponach i niby wszystko w orginale. W  zachodnich przyczepach ogolnie chyba jest nizej podloga w porownaniu z D55.

Opublikowano

Jedziesz za koleją ogłoszenia. W telefonie na aplikacji idzie to bardzo szybko. Do tego wpisujesz sobie filtry np z ceną od 8 do 17 tyś żeby odrzucić szrot i opcje dla szejków 😀.

Opublikowano

Pierwsza z Twoich linkow… ponoc spore zainteresowanie, z ceny nie zejdzie… ale podoba mi sie ta przyczepa. Z drugiego linka pasowalaby pod Jumza bo ma hamulec najazdowy ale nie widze dolnego otwierania za to tansza. Monitoruje przyczepy Twoimi kryteriami :).

Opublikowano

hmm - d46 ramę i zrobić od podstaw z wywrotem -> ktoś tu ładnie zrobił i wchodzi 5,5-6ton i nic się nie gnie.
D50 lub D633 i samemu przerobić na wywrot.
Poszukać czeskiej czy niemieckiej wywrotki w dobrym stanie (rama/wywrot) i resztę odbudować.

Ogólnie szukaj koło siebie - ja zjeździłem całe województwo a wziąłem 30km ode mnie bo była w najlepszym stanie. Czasem warto poczekać  3-4 miesiące.

Co do odwożenia zboża do skupu - jeden mam niecałe 30 km drugi ciut ponad 30 km i tam wozimy zboże D633+D46 lub SZAP/GKB8350. Da się a raczej nie mam wyjścia bo przetrzymać mogę max 100ton i to niezbyt długo.

Jeżeli myślisz o odwożeniu wanną/patelnią - zrób sobie lub kup do remontu dobrą wywrotkę jednoosiową - lepiej cofać i masz docisk na koła w ciągniku więc trzyma się lepiej.

Opublikowano

Nikita_Bennet  tak zaawansowane przerobki jak robienie ramy pod kiper to dla mnie za duzo. Skupie sie na szukaniu jakiejs niemieckiej ze wzgledu na nizsza podloge. 

W moich okolicach nie ma doslownie niczego sensownego do kupienia… mam czas moze cos trafie. Jesli chodzi o transport do skupu to mam jedynie Jumza i kupowanie 2 przyczep mija sie w moim przypadku calkowicie z celem…  Pozyczyc przyczepy nie ma gdzie, zboze sasiedzi kosza po 2t z ha na wlasne potrzeby… gospodarstwa upadaja bo "mlodzi" pojechali na zachod.

Tandem czy jednoosiowa... byl czas,ze bralem go pod uwage, dla mnie duzo praktyczniejsze ale znowu trafic na zarejestrowana ciezko i w Jumzu trzeba by pneumatyke zakladac. 

Przyznaje,ze troche kombinuje i brak zdecydowania ale jak tu nie miec dylematu jak jest szansa kupowac 1ha ziemi w cenie przyczepy.  Przyczepa nie zarobi na siebie a kolejny kupiony hektar juz tak.

Opublikowano

Jak będziesz kupywać zachodnią to zwróć uwagę na osie.Często handlarze podawają masę całkowitą jako ładowność a osie cieńkie jak zapałki.

Standartem w niemieckich przyczepach jest też hamulec najazdowy albo pneumatyczny na jedną oś.

Opublikowano

Dokladnie Panowie... Cena przyczepy Reisch,ktora podeslal Agrest poszla do gory o 200zl... zrobilo sie zainteresowanie to i cena skoczyla. Mialem dzis dzwonic dogadywac temat a tu takie praktyki sprzedajacy stosuje… odpuszczam z tego wzgledu. Ludzie chelpia sie na te kilka stowek a mogl miec kase na sylwestra w kieszeni. Jesli nie sprzeda,zejdzie na ziemie to wroce do tematu...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dzieki.. Do tej pierwszej juz napisalem jak tylko sie pojawila… na razie brak odzewu… 

Tandem badz jednoosiowa taka dmc 8-10t to nie bedzie za duzo jak na tylna os w Jumzu?

https://www.olx.pl/oferta/przyczepa-1997r-4t-wywrot-3stronny-agromet-t-169-autosan-pronar-CID757-IDw0XCw.html#de1c8ebeb4;promoted  jesli to jest model 169/2 to ma ladownosc 6t... i nie tak daleko.

Edytowane przez Narko