Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Tomasz78 napisał:

taaa a o dobrej praktyce rolniczej zapomnieli?

przepisy nie zabraniaja  kar nie ma ,ale jak pasieka ucierpi rolnik buli ,

u nas pasieki po ubezpieczane  ,pszczelarz robi fotki jak za dnia pryskasz ,i czeka  jak sie cos wydarzy zglasza ubezpieczycielowi ,

w zależności od strat ,targacie sie po sadach próbując udowodnić swoja niewinność  z zakładem ubezpieczeń ,ciekawe kto wygra  ,

jakieś pytania?

Przestań te pierdoły pisać bo szkoda to czytać fotki sobie możesz za stołem zrobić  to winę trzeba udowodnić ja bym takiego idioty na podwórze nie wpuścił

Opublikowano

To że chwast nie kwitnie to nie znaczy że pszczoła nie ma prawa tam byc. Od kad pamietam mamy pszczoły to mniej więcej już je poznalem. Po drugie to był rolnik który wysyła pracowników a ci wiadomo jak robią. Tydzień temu dopiero orali pod kukurydzę do dzisiaj jeszcze nic nie jest zrobione a u nas ma już po 3-4 liście. I uwierz że on nie robi nic w wczesnym stadium

Opublikowano

U mnie na dużym gosodarstwie pryszczą non stop jakoś pszczól nikomu nie wytruli i do sądu nikt ich nie oddał pewnie pszczoły mają zakaz wstepu na ich pola ? Nie ma nic gorszego jak nawiedzony pszczelarz

1 godzinę temu, ogarek napisał:

Tylko co niby ta pszczoła tam robiła ? Chwasty to się pryska we wczesnym stadium rozwoju a nie jak kwitną.... 

Ektykieta wyraźnie mówi co i jak i każdy środek mniej czy bardziej szkodzi ale tylko jak oprysk idzie na kwitnące rośliny obowiązuje okres po oblocie pszczoły..

Dokładnie to że będzie tam pszczoła i sięzatruje to nic nadzwyczajnego nawiedzeni ludzie tylko myślą że każda pszczoła co jejrolnik niezatruje wrac do ula

2 godziny temu, ogarek napisał:

Tylko co niby ta pszczoła tam robiła ? Chwasty to się pryska we wczesnym stadium rozwoju a nie jak kwitną.... 

Ektykieta wyraźnie mówi co i jak i każdy środek mniej czy bardziej szkodzi ale tylko jak oprysk idzie na kwitnące rośliny obowiązuje okres po oblocie pszczoły..

Pewnie pszczoła była tam po mąkę  atak serio nikt chyba nie uwierzy w takie bajki że można wytruć 20 uli opryskiem na pszenicę

Opublikowano

W moim regionie nie ma znaczenia , jak pogoda to się kropi od rana do wieczora.Pszczoły akurat tutaj nie mają znaczenia bo uprawa ważniejsza.Ja sam często pryskam 13-16godz. bo jak pogoda ładna to trzeba wykorzystać.

Opublikowano

Za wiele to nie wyjaśnia bo to co napisałeś to naciągane jest .. Hehe ale ok... dogadaliscie się zapłacił bo nie chciał problemów i tyle.... A to że został wydymany i zasponsorowal puste ule to inna bajka hehe 

Generalnie trzeba żyć w zgodzie ze środowiskiem i robić z głową i nikt się nie przyczepi...  jest etykieta i jest obowiązek dobrej praktyki i zintegrowanej ochrony i to wyklucza takie naciągane sytuację że niby przszczola ma prawo tam być.... Nie ma kwitnących roślin nie ma obowiązku pryskania po oblocie przszczoly i tyle.... jak było wasza sprawa i tyle, być może była tam plantacja chwastów które kwitly. 

Opublikowano

Nie mam pszczół ale jak was czytam to ręce opadają Czy wy nie robicie kursów chemizacyjnych wasza nie wiedza na temat pszczół jest porażająca może zamiast tu wypisywać bzdury poczytajcie o co w temacie chodzi a może kara za totalną głupotę w wys. 30 tyś. zł was zmusi do lektury  taką karą ukarano u mnie idiotę do potęgi entej który robił rzepak na kwiat w samo południe w słoneczną pogodę nie trzeba dużo wysiłku aby robić zabiegi i nie szkodzić pszczołom One naprawdę są pożyteczne

• Confused 1
Opublikowano

luzujcie majty panowie. jaka szkodliwosc ma opryskiwanie teraz kukurydzy? przeciez zadna pszczola nie usiadzie na zielonych listkach bo i po co? tam pylku nie ma. inaczej sprawa sie ma jesli chodzi o pryskanie rzepaku na platek, lubinu czy motylkowych w zbozach. tam pszczoly pracuja do zakonczenia oblotu i warto byloby odczekac do wieczora zeby nie narazoc sie pszczelarzom i uchronic te pozyteczne owady przed smiercia.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, wiesiek63zmc napisał:

Nie mam pszczół ale jak was czytam to ręce opadają Czy wy nie robicie kursów chemizacyjnych wasza nie wiedza na temat pszczół jest porażająca może zamiast tu wypisywać bzdury poczytajcie o co w temacie chodzi a może kara za totalną głupotę w wys. 30 tyś. zł was zmusi do lektury  taką karą ukarano u mnie idiotę do potęgi entej który robił rzepak na kwiat w samo południe w słoneczną pogodę nie trzeba dużo wysiłku aby robić zabiegi i nie szkodzić pszczołom One naprawdę są pożyteczne

A kto   mu  taką   karę  niby  dał   Policja ??? PIORIN??  u   czy  pszczoły  ci  doniosły 

Opublikowano
18 godzin temu, Bananek napisał:

luzujcie majty panowie. jaka szkodliwosc ma opryskiwanie teraz kukurydzy? przeciez zadna pszczola nie usiadzie na zielonych listkach bo i po co? tam pylku nie ma. inaczej sprawa sie ma jesli chodzi o pryskanie rzepaku na platek, lubinu czy motylkowych w zbozach. tam pszczoly pracuja do zakonczenia oblotu i warto byloby odczekac do wieczora zeby nie narazoc sie pszczelarzom i uchronic te pozyteczne owady przed smiercia.

nic dodac nic ująć

Opublikowano

u nas od robaka czy to rzepak, groch, łubin, pszenice czy inne zboża lecimy w nocy. Herbicydy fungicydy i odżywki jedziemy w dzień chyba że nie ma warunków to trzeba odczekać, i żadnych padnięć pszczół z tego powodu nie ma, współpracujemy z 5 pszczelarzami i nie było żadnego przypadku żeby pszczoły się zatruły, pasieki się bardzo szybko powiększają a nasze plony też są zadawalające oczywiście gdy są opady, ale jak czytam nie których wypowiedzi czy na af czy fb to ręce opadają dosłownie

• Like 1