Skocz do zawartości

Program "Czyste Powietrze"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten cały "EKO GROSZEK" jest taki eko jak zwykły groszek tyle że droższy. 

Opublikowano

ocieplenie ścian i poddasza nie przejdzie jeśli jest piec na drewno, węgiel. 2 lata temu kupiłem nowy.

Ja przymierzam się do wymiany dachu i ocieplenie i d*pa nie ma na co czekać. 

Opublikowano

Umiesz liczyć licz na siebie bo te dotacje są h**a warte. 

Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał:

ocieplenie ścian i poddasza nie przejdzie jeśli jest piec na drewno, węgiel. 2 lata temu kupiłem nowy.

U mnie ta sama sytuacja - piec ledwo dwa lata ma a kupno nowego nie opłaci się bo uwzględniając dochód to mogę liczyć na około 40% zwrotu. Tylko na spotkaniu w gminie to pięknie wyglądało choć w sumie nie wiadomo po co ono było skoro mówili to samo co było zawarte w ulotce.

Gość łorawiok
Opublikowano

Piec musi być co najmniej klasy 5 , potwierdzonej certyfikatem producenta . Może być na paliwo stałe : węgiel , drewno , pellet . Dofinansowanie do pieca przysługuje tylko tym, którzy nie mają możliwości przyłączenia się do lokalnej sieci ciepłowniczej . Po wysłaniu wniosku w którym wyszczególnicie co zamierzacie zrobić , przyjeżdża przedstawiciel funduszu i ocenia zasadność prac , powie jakiej grubości styropian , wełna itd . Dofinansowaniu podlegają także wszelkie  uzasadnione prace towarzyszące . Jeśli prace wykonuje firma trzeba poprosić o fakturę , wtedy można odliczyć także robociznę .

Opublikowano

Oni dadzą wędkę ale zabiorą wszystkie ryby które ją złowisz

Bo dadzą na kawałek pieca a potem w opale zabiorą 10cio kroć tego.

Jak ktoś nie ma swego lasu to może i warto, ale ja ja miałbym na opał jeszcze robić to ja dziękuję.

Wolę 5 l benzyny i 3 dni w roku pojechać do lasu przyciągnąć holakę i mieć ciepło.

• Like 1
Opublikowano

Spali się 😋 tylko taki piec jest 3x drozszy. Chociaż nie wiem czy jeszcze wogóle jest możliwość kupna "zwykłego" kotła. Jak brałem swój to bąkali coś, że tylko przez pół roku mogą je sprzedawać 

Gość łorawiok
Opublikowano
36 minut temu, pedro2 napisał:

Właśnie chodzi o ten piec 5klasy... 

Z tym piecem to jest dokładnie tak . Jeśli już masz taki klasy 5 , lub kupisz taki za własne pieniądze do końca 2019 roku , to możesz ubiegać się o dofinansowanie termomodernizacji . Jeśli chcesz aby piec też ci dofinansowano , to musi spełniać wymogi rozporządzenia komisji ( UE )2015/1189  ekoprojekt/ecodesign, które są bardziej rygorystyczne .

Gość łorawiok
Opublikowano

@DanielFarmer Musisz sam skalkulować , ile chcesz zrobić i jaką refundację otrzymasz . Jeśli nie masz pieca 5 klasy , to lepiej wyjdzie ci pewnie kupienie tego z wymogami UE ( też są takie na paliwa stałe ) z dofinansowaniem niż płacenie za cały piec . Na stronie WFOŚiGW można założyć konto na e-wniosku i sukcesywnie wypełniać dane  . Polecam , bardzo przyjemna , intuicyjna aplikacja , prowadzi cię cały czas , przez co łatwo uniknąć błędów. Jeśli masz dom na siebie i duże dochody to przepisz go rodzicom za parę stów u notariusza i wtedy rodzice skorzystają z programu , nie wliczając ciebie do domowników jeśli masz więcej niż 25 lat . U mnie też rodzice będą składali wniosek i nie wliczą moich dochodów , bo dom jest ich .

Opublikowano (edytowane)

Łorawiok zgadza się, ale mi chodzi o to, że jeśli nie ma pieca 5klasy to nie można się starać o dofinansowanie na ocieplenie budynku. Więc u mnie nic z tego 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

a skad wiecie jaki piec wybraC? przeciez ich  jest tyle ze czytajac w internecie na stronach internetowych j nic nie roumiem i nie wiem jaki jest najlepszy dla mnie

Opublikowano

Mi nawalił stary piec i stałem przed dylematem piec węgiel /drzewo czy gaz ,troche popytałem . Zwrot bym miał 80% stary zezłomować lub firma zabiera muszą być zdjęcia porobione przed i po montażu .Gazowy musi być kondensacyjny klasa A minimum u mnie tylko gazowy ,bo jest linia gazowa . Wiadomo jeśli z dofinansowaniem to opłaca się kupić drogi piec bo i tak większość zwracają (6000-8000zł ) robota jest droższa wiadomo faktury i te sprawy . Jednak zdecydowałem  i kupiłem piec węgiel /drzewo dolnego spalania 5 klasa używam go tydzień i jestem bardzo zadowolony jest dużo bardziej oszczędny od starego pieca . Nie zdecydowałem się na gazowy ze względu na to że przez trzy lata nie można wstawić innego i co z tego że zwrócą jak przez te 3lata nie wiadomo ile gaz zdrożeje . Choć mogę teraz sobie założyć gazowy bez dofinansowania jak to zrobił znajomy kupił piec za niecałe 4tyś i używa na przemian   . Ja jeszcze się zastanawiam zobaczę jakie koszty będą u znajomych za gaz co pozakładali i może założę ,bo nawala mi też przepływy ogrzewacz wody na gaz koszt ok 1000zł a piec gazowy dwufunkcyjny 4000zł .Ja mam taki http://www.mpm-kotly.pl/kociol-mpm-ds.html

Można się ubiegać w gazowni o zwrot 1000zł ,a rodziny wielodzietna więcej .

Opublikowano

Wszystko jest na stronie internetowej

Bez wymiany pieca o reszcie można zapomnieć.zwrot zależy od dochodu min 30% max80

Opublikowano

Wy jak zwykle - nie wiele wiem ale napiszę.

Już w 2017 roku wprowadzone zostało nowe prawo w UE:

W dniu 5 września 2017 r. ukazało się rozporządzenie dotyczące nowych wymagań do kotłów na paliwo stałe. W skrócie zakłada ono że:
– od 1 października 2017 r. wchodzi całkowity zakaz produkcji kotłów c.o. poniżej 5. klasy (wyjątki dotyczą kotłów niszowych, np. do podgrzewania wody czy na biomasę niedrzewną typu orzechy czy słoma);
– od 1 lipca 2018 r. – zakaz sprzedaży i instalacji na terenie Polski kotłów c.o. poniżej 5. Klasy (z wyjątkami jak wyżej).

Ta dotacja nie ma nic wspólnego z jakimiś wyśrubowanymi wymogami odnośnie okien, kotłów czy materiałów na elewację - po prostu muszą spełniać obecne normy.

Oczywiście są kotły 5 klasy na węgiel kamienny, węgiel brunatny czy drewno. Jak masz sosnę z sękami to wybierasz pod nią piec ale nie dziw się później, że masz problem ze spalaniem węgla i odwrotnie. 

Opublikowano

Powiedziane było jasno na spotkaniu. Piece na paliwo stałe tylko w przypadku gdy nie ma możliwości podłączenia sie do sieci gazowej czyli praktycznie nigdzie bo zdecydowana większość kraju jest zgazyfikowana. Nawet jak mam pięć na wegiel/drewno itd klasy 5 to jest do wyrzucenia i trzeba kupić gazowy. Wtedy można wnioskować o cos nastepnego- inaczej pozamiatane. A na pozostałe źródła ciepła np pompa ciepla nie ma dofinansowania, jedynie kredyt przysługuje. Co do okien to jeśli nie wnioskujesz o dofinansowanie na nie to nikt Ci ich sprawdzał nie będzie. Badają tylko to na co bierzesz dotacje.

• Like 1
Opublikowano

Przecież nie dofinansują wymiany kotłów na paliwa stałe, bo co im z tego? Gaz odrobi się w kilka lat, powolutku, zł do zł w górę i w kilka lat kasa będzie na plus:)