Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
najpierw, jeśli się nie mylę, trzeba być przez pół roku na zwolnieniu. Skierują ne rehabilitację, którą lepiej odbyć, potem zapewne skierują do sanatorium, które też dobrze byłoby odwiedzić:) Jeżeli po tych wszystkich "wycieczkach" nie stwierdzą poprawy zdrowia, to jest szansa na rentę..
Opublikowano

Tak jest chyba jak mówisz

bronek napisał:

najpierw, jeśli się nie mylę, trzeba być przez pół roku na zwolnieniu. Skierują ne rehabilitację, którą lepiej odbyć, potem zapewne skierują do sanatorium, które też dobrze byłoby odwiedzić:) Jeżeli po tych wszystkich "wycieczkach" nie stwierdzą poprawy zdrowia, to jest szansa na rentę..

Opublikowano

9 godzin temu, Uziu92 napisał:

moja mama dostała ręte ale wcześniej była 2 lata na zwolnieniu, tyle że ma stwardnienie rozsiane.

Współczuje ale to inny  kaliber .nie sądze abyś dostał bez wyjątkowego zrozumienia u lekarza orzecznika .😂W wieku 50 + niema ludzi ze zdrowym kregosłupem Musiałbyś przestać chodzić o własnych siłach ,ale wtedy ta renta cie nie ucieszy .

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mariuszk988
      Witam.
      Mam gospodarstwo rolne, powyżej 3 ha przeliczeniowe, opłacam krus. W sierpniu wziąłem ślub, żona jest zarejestrowana w PUP. Żona nie chce opłacać KRUSu, bo wtedy nie będzie już bezrobotną, poza tym, przy ewentualnym dziecku bardziej opłaca się być bezrobotnym niż opłacać krus. Byliśmy dwa razy w KRUS. Za pierwszym razem, pani numer 1, powiedziała, że żona musi napisac pisemko, iż zrzeka się opłacania składek + nie będzie chciała z tego tytułu w przyszłości żadnych rozczeń. Napisaliśmy to pisemko, poszliśmy drugi raz i pani numer 2 zwyczajnie nas zjechała od dołu do góry, że jak to w ogóle możliwe, że nie chce płacić składek. Żona się zdenerwowała, powiedziała, że ostatnio nie było problemu, jest pisemko, miało być ok, a teraz ktoś coś narzuca. Oprócz tego powiedziała, że zwyczajnie nie opłaca się jej opłacać tych składek, bo z pup, ma za darmo ubezpieczenie i szanse na dofinansowanie studiów podyplomowych i innych, a krus chce tylko brac pieniądze, które jej nic nie dadzą.
      I teraz pytanie... co robić, by żona nie musiałą opłacać krusu?
      Nie jest dopisana do gospodarstwa, żadne z nas nie zmieniło również adresu zameldowania.
    • Przez daroo9876
      Witam wszystkich. Mam takie pytanie czy jeżeli moja mama otrzymuje rentę po zmarłym ojcu (jej mężu) to czy może mieć zarejestrowane zwierzęta na siebie w ARiMR? Oraz czy może pracować przy tych zwierzętach na gospodarstwie? Dodam tylko że ziemie którą odziedziczyła musiała oddać w dzierżawę. Ale krus za bardzo nie precyzuję jak to jest ze zwierzętami. 
    • Przez HolmerTerraDos
      Witam, mam pytanie: Jestem uczniem szkoły zawodowej w zawodzie operator obrabiarek skrawających, i jako pracownik młodociany mam już płacone składki do ZUS-u, a za 3 lata mój wuj przechodzi na emeryturę i zapewne przepiszę mi gospodarstwo. I moje pytanie jest takie: czy można jednocześnie być ubezpieczonym w ZUS-ie, pracować na umowę o pracę i prowadzić gospodarstwo bo już 3 lata będę miał płacone składki, oraz czy mógłbym także starać się o dofinansowania np. do maszyn lub do materiału siewnego ?
    • Przez DawidWciso
      Witam mam taki problem... Dostałem informację, że muszę zwrócić premię w wysokości 100tys. zł. + odsetki za cały rok. Zwrot spowodowany jest tym iż pieniądze wypłacone były 21.07.2015 i od tej daty powinienem podlegać ubezpieczeniu w KRUS przez rok. Ja źle zrozumiałem i podlegałem ubezpieczeniu rok i jeden miesiąc od dnia wydania decyzji o przyznaniu premii. Dodam że pozostałe wymagania zostały spełnione i pieniądze wydane zgodnie z biznes planem. Teraz moje pytanie czy jest jakieś rozwiązanie aby nie musieć zwracać premii.
    • Przez kondziu123
      Witam, planuję świadczyć usługi z zakresu koszenia kukurydzy i zastanawiam się jak to jest z tymi sezonowymi działalnościami, pytanie czy można taką działalność zarejestrować w krusie czy musi być zus, jeżeli można w krusie to czy da radę odliczać sobie vat za paliwo,części i inne środki eksploatacyjne? I jeszcze jedno, gdyby zatrudnić jakichś kierowców to jakie umowy , może zlecenie?  Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v