Polecane posty

kontrolle    0

Witam wszystkich serdecznie!

 

Wiem, że tutaj są eksperci, dlatego do was się zgłaszam. Jakiś czas temu zacząłem się interesować tematem zrobienia swojego bimberku. Trochę z nudy, trochę z nadmiaru wolnego czasu, trochę umiłowania do winka ;) Zacząłem szperać, dowiadywać się, sprzęt kupiony bardzo fajny (jakby kogos intersowalo to tutaj https://www.bimberhobby.pl/). I teraz pytanie do was, czy ktoś się bawi, coś doradzi, porozmawia? :) Pozdrawiam!

Edytowano przez kontrolle
błąd w tekście

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Krzysztof81    656
Temat rzeka. Poczytaj specjalistyczne fora. Żeby dojść do dobrego produktu trzeba przelać ładne kilkadziesiat albo kilkaset litrów i zainwestowac sporo kasy ale satysfakcja i nie tylko jest z tego olbrzymia 😉 Ja juz kupnego, sklepowego gówna nie ruszam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

MMA666    4

Z ryżu to dobre ale Sake. Dobrze przygotujesz roztwór , dobrym sprzętem zrobisz , to o drożdżach zapomnij że coś czuć . Ale nie mówię że Twoja receptura jest zła 😉

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
qunie    7
drożdże muszą być specjalne do tego, jeśli są zwykłe wtedy wali drożdżami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Agrest    3054

Drożdże do szybkiej fermentacji kosztują 30zl. Ja najczęściej sok z owoców nastawiam. Daję koledze do przepuszczenia. Zawsze kolega pyta czy zostawiać lekki  zapach owoców czy puścić przez dodatkowy filtr. Towar wychodzi luks. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Krzysztof81    656
Jak bedziesz dawal drozdze do szybkiej fermentacji to bedziesz mial podobne chemiczne g... co w sklepie. To wymaga czasu. Ja nastawiam i od tego momentu czekam 2 miesiące jak zaczynam gonić. Robie wszystko co dusza zapragnie od zwyklej 1410, sliwowicy na zbozowej kończąc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetorki12    8229

Właściwie to się na tym nie znam , ale słyszałem że trzeba przepuścić przez węgiel aktywny , żeby smrodu nie było .🥂


ZETOR TEAM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Agrest    3054

Teraz mam 50l przefermentowanego soku z czerwonej porzeczki. Stoi od połowy lipca i nie mogę się zebrać żeby zawieźć do kolegi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piozz    47
najlepiej to winko przerobic winogronowe i nie tylko -jak to mowili w kabarecie"jak by jezusek bosymi nuzkami po gardziolku przeszedł"😝

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
18 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Jak bedziesz dawal drozdze do szybkiej fermentacji to bedziesz mial podobne chemiczne g... co w sklepie. To wymaga czasu. Ja nastawiam i od tego momentu czekam 2 miesiące jak zaczynam gonić. Robie wszystko co dusza zapragnie od zwyklej 1410, sliwowicy na zbozowej kończąc.

Jaki masz sprzet do przepedzenia nastawu ze sliwek? Tylko zbiornik z plaszczem wodnym czy ma tez mieszadlo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MMA666    4

Nawet mała produkcja podlega pod  paragraf, ale ....... Zakazany owoc najlepiej smakuje 😉

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rafik    6

Z tego co wiem nie wolno destylować (znaczy trzeba szybko :)) nawet na własne potrzeby. Jednak smak wynagradza wszystko :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez danielhaker
      W związku z prośbą użytkowników założyłem ten temat. Tu możemy rozmawiać o wszystkim i o niczym, aby nie zaśmiecać tematu "ceny mleka"
       
    • Przez yacenty
      Rozmawiamy o zjawiskach pogodowych jakie występują w naszych regionach i mają bezpośredni wpływ na nasze gospodarstwa i nasze lokalne rolnictwo.
      Jaka jest aktualna pogoda dla rolnika? Jakich prognoz pogody dla rolników używacie?
      Zapraszamy do dyskusji
      Kontynuacja tematu ogólnego: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/52014-pogoda-rolnicza/
    • Przez marcin974
      a gra sie w to tak pierwsza osoba mówi trzy słówka a nastepna mówi tak zeby pasowały do tych poprzednich
      oto przykład;
      za siedmioma morzami -> żył sobie ksiaże -> który miał rower -> górala z przezutkami _>(....)
      kledzy pamietajcie by czasem sie opanowac mnie tez kiedys ponioslo
      wiec moze ja zacznę
      dawno dawno temu-> za siedmioma górami ->żyła sobie kombajnistka....
    • Przez tomzika
      Dzien dobry,mieszkam w duzym wielo rodzinnym domu i chcemy go troche przebudować, moze jeszcze cos dobudowac i szukamy profesjonalnej pracowni architektonicznej. Polecacie jakieś konkretne?
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.