Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
NH T7.270
Opublikowano

Cześć, chciałbym żebyście się wypowiedzieli na temat ciągników NH T7.270 i MF 7722, chodzi mi o argumenty które miały by przekonać do zakupu jednego z tych dwóch modeli. Póki co za NH przemawia skrzynia automatyczna i bliskość serwisu. Różnica w cenie to tylko 8 tyś na korzyść NH

Opublikowano

Poczytaj o MF opinie od siebie dodam że to shit i nie kupiłbym nawet gdyby był tańszy o Nh który ma różne opinie i myślę że zależy jak kto dba... 

Ja bym pomyślał nad Valtra lub Dołożyć i fendta 

Opublikowano
W mojej okolicy jest od groma New Hollandów. Wynika to z faktu, że mam jakieś 45km do Raitechu. W samej wiosce jest bodajże 11 ciągników NH oraz dwa Case :) Jest również T7.270 AC. Bardzo wygodna maszyna, podłokietnik bardzo ciekawy, łatwy w obsłudze. Zastanawia mnie tylko skrzynia, bo w okolicy jeżdżą dwa ciągniki na skrzyni Auto Command i w T7.270 czasami przy pracy z agregatem 5.7m ciągnik zaczynał przez chwilę mocno szarpać, mimo że było to na płaskim terenie na jednolitej ziemii. Zdążyło się tak parę razy podczas uprawy na jednym polu (9ha). Poza tym nie słyszałem o żadnych problemach w tym modelu. Jedyne co, to początkowo wersja 270 Golden Jubille miała wadliwe oprogramowanie i serwis grzebał trochę w tym temacie w tej jubileuszowej wersji, teraz podobno wszystko jest okej. Słyszałem że do prac typu orka, głębosz itd. lepiej spisuje się skrzynia PC czyli model T7.260. Nie wiem nic na temat skrzyni w Fergusonie, dziwi mnie tylko, że taka niewielka różnica w cenie je dzieli. Na Twoim miejscu spróbowałbym przetestować obie maszyny w polu, bo patrząc z mojej perspektywy - kupno takiej maszyny "na sucho" jest bardzo ryzykowne :)
Opublikowano
Napewno dużym plusem i ułatwieniem jest skrzynia AC. Przykładowo podam Ci parametry pracy niewiele większej maszyny- T7.315. Na 3-4klasie, z talerzówką Amazone 6m na 15cm, ciągnik osiągał prędkość 17km/h przy 1400obr :)
Opublikowano

MF ma różne skrzynie nie musisz mieć dyna 6 jest też skrzynia vt jak u fendta. Ja mam opinie bdb o obu ciągnikach i pojawiają się często nh w okolicy mf nie koniecznie tak często ale też są ale pewnie jest to kwestia ceny ja bym wybrał mf solidna firma ciągniki robotę robią bardzo wygodne mało awaryjne mniejsze spalanie niż przy nh 

Opublikowano
moim zdaniem w samym uciągu mf wygra bo i pojemność silnika większą no i skrzynia powershift. Ale pytanie do czego ten ciągnik ma być? Jako uniwersalny to lepiej nh na automacie bo to w lekkich robotach i transporcie wygoda większą ale jako główny wół to myślę ze mf ma lekką przewagę. Nie brałeś innych marek pod uwagę?
Opublikowano

Temat założyłem na prośbę wujka. Do zadań ciągnika należeć będzie: uprawa agregatem do uprawy bez orkowej mandam 3m, siew zestawem HR304 i sitera, głęboszowanie 5 zębnym kretem i jeżeli stary ciągnik będzie sprzedany to dodatkowo orka 4 skibowym obrotem, talerzowanie i rozwóz obornika. Przyczep ciągać nie będzie pola oddalone nawet o kilkanaście km

Opublikowano
no to jednak cięższe roboty. Ogólnie najlepiej na testy wziąć i to będzie najlepsza rada. Z tych 2 jakos mf bardziej do mnie przemawia chociaż nh ma całkiem niezłą kabine, podłokietnik co tez myślę jest dużym plusem. Jeśli wujo szuka prawdziwego ciągnika to niech sie uda do dealera JD 😂 Tam już mu pokażą jak wyglada porządny sprzęt ( taki maly żarcik oczywiście 😉)
Opublikowano
ogólnie dealerzy jd ostatnio w cwaniaka lecą ostro choć wiadomo że nie wszyscy. ja jak moje jd kupowałem od 2 różnych delarow to z żadnego jakos specjalnie zadowolony nie jestem ( no może serwis mają dość ogarnięty) ale jak kupować kiedyś większy ciągnik 200+ to tylko jeleń wchodzi w grę i innej opcji nie ma 😁
Opublikowano
bartek gostek ciagal 7030 z chip na 200 km a twrqz wzial tego 270 do tych samych maszyn nie wiele tym robil wiec ci nie powiem jak to chodzi ale silnik cyka pieknie . ile on ma koni ten 270 ? 230 ?
Opublikowano
Szczerze miałem różne ciągniki na testach i pytałem znajomych, i postawiłem na mf 7624 nie zawiodłem się ale oczywiście na dyna vt, super mocny wygodny i komfortowy ciągnik, cena już inna ale bardziej komfortowa jest dyna vt, chociaż widziałem testy spalania między dyna 6 a vt i na szóstce nie wiele większe spalanie. Jak dla mnie mf jest porównywalny do jd w uciągu i szczerze mam 4 mfy i żaden nh case df kubota valtra w tej samej mocy nie ma takiego uciągu jak mf. Warto do mf dobiera szerokie lacze i go dobrze dociążyć bo mocy mu nie brakuje a poślizg w polu robi swoje
Opublikowano (edytowane)

@ZELKOW Kupiłeś go jeszcze od Korbanka? Jak obecnie stoi Gravit (jesteś z lubleskiego, prawda?) z serwisem MF - można coś dobrego napisać?

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano
kupiłem go przez dilera, ale używkę, tak jestem z Lubelskiego. Z gravitem nie miałem jeszcze do czynienia wcale, jak narazie to myślę że korbanek bardziej ogarnia temat niż inni dilerzy
Opublikowano

A już myślałem Bartek, że to Ty się szarpnąłeś na zakup :D Według mnie na plus dla Massey'a skrzynia od Fendt'a tylko inne sterowanie (jeśli mowa o VT) oraz silnik SISU. Co do New Holland'a tak jak zawsze nie przepadałem za koncernem CNH global to ostatnimi czasy zrobili na mnie dość dobre wrażenie, ale jeśli mówimy o różnicy kilku tyś przy ciągniku tej mocy to jednak Massey chociaż na pewno nie podjąłbym decyzji bez testów ;)