Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mozna i samemu ale to trzeba trochę pokombinować. Kiedys mialem program do sporzadzania mieszanek paszowych ale gdzies mi wcięło - super sprawa. Tak przy okazji to nigdy nie bedziesz miał takiej paszy jak z profesjonalnej mieszalni pasz ponieważ 1.W mieszalni mają lepszy surowiec a jezeli nie lepszy to znają jego parametry 2 Chyba najwazniejsze mieszalnie pasz mają komponenty wysokiej jakości niedostępne dla zwyklych rolnikow. Plusem wlasnej produkcji są nizsze koszty i mozliwosc zagospodarowania wlasnego zboża.
Opublikowano
Kolego co Ty piszesz. Mają takie same komponenty jak na rynku wszystko można kupić. Jedno co to mają dobrej jakości mieszalniki ale to też idzie dokładnie wymieszać u siebie. A każdego surowca i też możesz znać parametry bo na każdym worku muszą one być podane. Po prostu jest z tym troszkę zabawy bo wszystko trzeba dokładnie powazyc i tyle. Sam robię koncentrat wysokobialkowy coś na podoba sanbulla tylko że 38% białka
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

Mozna i samemu ale to trzeba trochę pokombinować. Kiedys mialem program do sporzadzania mieszanek paszowych ale gdzies mi wcięło - super sprawa. Tak przy okazji to nigdy nie bedziesz miał takiej paszy jak z profesjonalnej mieszalni pasz ponieważ 1.W mieszalni mają lepszy surowiec a jezeli nie lepszy to znają jego parametry 2 Chyba najwazniejsze mieszalnie pasz mają komponenty wysokiej jakości niedostępne dla zwyklych rolnikow. Plusem wlasnej produkcji są nizsze koszty i mozliwosc zagospodarowania wlasnego zboża.

Ale głupoty wypisujesz

Opublikowano

To napisz w ktorym miejscu to sie do tego odniose. Tak przy okazji przez miesiąc na studiach mialem praktyki w najwiekszej wytworni pasz w Polsce.

 

To wy za przeproszeniem glupoty piszecie jak myslicie ze w mieszalni pasz uzywaja tych samych komponentów co macie na rynku dostepnych dla rolnikow. Naprawde jestescie tak glupi czy po prostu niedouczeni? Bo obstawialbym te drugie ale sam juz nie wiem.

  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Kolego co Ty piszesz. Mają takie same komponenty jak na rynku wszystko można kupić. Jedno co to mają dobrej jakości mieszalniki ale to też idzie dokładnie wymieszać u siebie. A każdego surowca i też możesz znać parametry bo na każdym worku muszą one być podane. Po prostu jest z tym troszkę zabawy bo wszystko trzeba dokładnie powazyc i tyle. Sam robię koncentrat wysokobialkowy coś na podoba sanbulla tylko że 38% białka

Na rynku owszem możesz teoretycznie kupić, ale samej śruty p. sojowej masz 3 rodzaje ze względu zaw włókna i każdy producent kombinuje,po drugie na porządne składniki używane do produkcji koncentratow musi być indywidualne zezwolenie z IWet bez tego nie ma szans na kupno półproduktów,a z tego co się orientuje dla większości w Polsce zakładów gotowe premixy do sporządzania  mpu i koncentratów robi LNB w Kiszkowie[Cargil],który jako jedyny importuje witaminy bezpośrednio z Chin i  trzyma ten rynek w szachu

Opublikowano

daryjusz10 napisał:

Krzysztof81 napisał:

To wy za przeproszeniem glupoty piszecie jak myslicie ze w mieszalni pasz uzywaja tych samych komponentów co macie na rynku dostepnych dla rolnikow. Naprawde jestescie tak glupi czy po prostu niedouczeni? Bo obstawialbym te drugie ale sam juz nie wiem.

Kolego hamuj trochę i weź może sobie melisy zaparz...

Mi melisa nie potrzebna tylko jak czytam takie glupoty i ktos mysli ze w mieszalni pasz robia to samo i z tego samego co kazdy chlop u siebie w stodole to rece opadają. Tak jak kolega napisal na niektore komponenty paszowe, na ich uzywanie i obrót potrzebne jest zezwolenie Inspekcji weterynaryjnej. Podobnie jak w branży spozywczej gdzie teraz pracuje do produkcji wedlin konserw uzywa sie innych skladnikow niz dostepnych na rynku w detalu a nawet dla malych zakładów. Identycznie jest przy mieszaniu pasz gdzie rynek komponentów jest opanowany przez kilka firm na calym swiecie, ktore nie bawia sie w detal i steruja rynkiem. Gwoli scislosci nie chodzi mi o skladniki typu soja czy zboża tylko ospecjalistyczne np aminokwasy, mieszanki drozdzowe oslonki itp. Jakies pytania? Służę pomocą- mgr inż towaroznawstwa ze specjalnoscia produkcja pasz. Dziekuje.

Opublikowano
41 minut temu, Krzysztof81 napisał:

To wy za przeproszeniem glupoty piszecie jak myslicie ze w mieszalni pasz uzywaja tych samych komponentów co macie na rynku dostepnych dla rolnikow. Naprawde jestescie tak glupi czy po prostu niedouczeni? Bo obstawialbym te drugie ale sam juz nie wiem.

Kolego a ja pracowałem prawie 7 lat w paszarni i wiem ze wszytsko mozna kupic na rynku nie ma problemu. Jedynie premixy sa bardziej skoncetrowane i tyle. Gorzej byloby z produktami dla kór czy też trzody ale nie dla bydła.

Opublikowano

Krzysztof81 napisał:

daryjusz10 napisał:

Krzysztof81 napisał:

To wy za przeproszeniem glupoty piszecie jak myslicie ze w mieszalni pasz uzywaja tych samych komponentów co macie na rynku dostepnych dla rolnikow. Naprawde jestescie tak glupi czy po prostu niedouczeni? Bo obstawialbym te drugie ale sam juz nie wiem.

Kolego hamuj trochę i weź może sobie melisy zaparz...

Mi melisa nie potrzebna tylko jak czytam takie glupoty i ktos mysli ze w mieszalni pasz robia to samo i z tego samego co kazdy chlop u siebie w stodole to rece opadają. Tak jak kolega napisal na niektore komponenty paszowe, na ich uzywanie i obrót potrzebne jest zezwolenie Inspekcji weterynaryjnej. Podobnie jak w branży spozywczej gdzie teraz pracuje do produkcji wedlin konserw uzywa sie innych skladnikow niz dostepnych na rynku w detalu a nawet dla malych zakładów. Identycznie jest przy mieszaniu pasz gdzie rynek komponentów jest opanowany przez kilka firm na calym swiecie, ktore nie bawia sie w detal i steruja rynkiem. Gwoli scislosci nie chodzi mi o skladniki typu soja czy zboża tylko ospecjalistyczne np aminokwasy, mieszanki drozdzowe oslonki itp. Jakies pytania? Służę pomocą- mgr inż towaroznawstwa ze specjalnoscia produkcja pasz. Dziekuje.

Nic mi za tym nic po tym każdy ma swoje zdanie i poglądy ... Ale dyskutujmy z kulturą i nie obrażajmy innych tylko dlatego że mają inne mniemanie o pewnych rzeczach... Dziękuję

Opublikowano

Powiem tak najpierw pracowałem jako magazynier w paszarni kika tygodni potem wpisywałem receputry do komputera jak jeszcze nie były wgrywane z automatu troche pracowałem na zamówieniach troche przy kontroli produkcji wiec o paszy i jej przygotowaniu troszke sie dowiedzialem i mam doswiadczenia. Nie raz trzeba było zamienic jakis składnik bo brakowalo a produkcja nie mogla czekac a wszystko musiało przeisc przez labo i trzymac parametry. Najgorzej w paszy jest utrzmac jej homogenicznosc/

Opublikowano

Kultura polega na tym ze ktos pisze, za ja niby pisze glupoty ?! A tak jeszcze na zakonczenie dodam ze w prawdziwej mieszalni pasz nie uzywa sie premixów tylko specjalistycznych komponentów. W malych to moze i tak.

 

Malo kto zdaje sobie sprawe jak to wszystko jest teraz zautomatyzowane. Gdzie na zmianie w wytworni pasz na produkcji 20 lat temu pracowało 25 osób a teraz 3. Tydzien temu bylem w młynie gdzie wieczorem na zmianie robia 2 osoby a jak mowil kolega kiedys bylo to okolo 15 osób.

Opublikowano
Kolego naprawdę nie pisz głupot że się nie używa premixow w wytworniach pasz. Cargill nie jest raczej mała wytwórnia tak samo jak kiedyś było dossche i tam się używa premixow i nie pwrowadzaj w błąd tak teraz wystarczy dwie osoby na zmianie bo wszystko idzie z automatu tak jak i 5 lat temu
Opublikowano

Kolego przeczytaj co wyżej napisałem i dopiero pisz. I ja pracowałem prawie 7 lat więc wiem co jest w paszarni i wiem co pisze. Tam idzie normalny premix tylko dajesz go 8kg na 2tony. A nie jakieś tam wynalazki. Do tego idzie optigen ale to jest zwykły mocznik do tego tlenek magnezu i siarczan plus sól i to jest cała chemia dla bydła nieraz jeszcze idzie zapach ale to rzadko jest dawane

Opublikowano

Kolego z powyższego postu ale temat dotyczył ŚWIŃ a Ty ciągle o bydle dokładnie przeczytaj o co chodzi w temacie i z tego co się orientuje tam są stosowane premixy 1-1,5% napisz gdzie takie bez niczego można kupić na wolnym rynku

Nie używaj czerwonego koloru czcionki. Kolor zarezerwowany dla moderatorów

Opublikowano

krzysztofsmok77 napisał:

Czy ktos miesza pasze sam czyli swoje zboza, srute poekstrakcyjna sojowa i rzepakowa, mieszanke pelnoporcjowo uzubelniajaca, wapno paszowe i zakwaszacz? Jesli tak to ile czego dajecie i ile taniej wychodzi?

Gdzie tu jest podane coś o swiniach?

Opublikowano (edytowane)

Przeczytaj dokładnie  temat przewodni obecnej dyskusji i dział z jakiego został opublikowany,blado widzę Twoją pracę w paszarni,skoro popełniasz  takie błędy,co do przewodniego tematu  mieszam dla trzody ,tucznik 30-60kg śruta poekstrakcyjna sojowa 47%b.o 145kg/t +mpu LNB 30kg/t  cena takiego zestawu 262 zł + 182zł ; powyżej 60kg  odpowiednio 125kg i 25kg czyli 225zł i 153 zł mpu  robione dla świń o średniej mięsności 59%

Edytowane przez ws71
Opublikowano

Dalej masz kłopot z ogarnięcie słowa pisanego ,ewentualnie niedowidzisz cytat,,krzysztofsmok77,wtorek 23.01 w Żywienie świń " tak było od początku napisane pod głównym tytułem,a moderator zmienił tylko dziś tytuł a pod spodem dalej widnieje w/w cytat,dalej nie mam odpowiedzi gdzie na wolnym rynku mogę kupić premixy  1-1,5% stosowane w mieszalniach pasz

Opublikowano

To może napisz jakie dokumenty muszę przedstawić aby ktoś ze mną chcial gadać[koszt ich uzyskania],jeszcze nie spotkałem się aby ktoś z hodowców do 2000 szt  stosował premixy zamiast mpu,każdy który próbował  dawał sobie spokój , przeciętny hodowca nie ma szans  aby sprostać warunkom narzuconym przez IW i ilości cyklicznych kontroli jak i góry towarzyszącej  temu papierologi i wymogów ,więc nie pisz że są one dostępne dla przeciętnego rolnika,nawet dystrybutorzy nie mają ich w ofercie,opłacalnośc tego pomyslu zaczyna sie od ferm liczących 10000szt i tam można premixy 1-1,5% spotkać

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez Runder
      Czy to prawda że jeżeli w przydomowym szambie nie zrobimy dna to niezaleznie od ilości kregów nigdy nie będziemy musieli go oprózniać ? Czy może odwrotnie po około 2 latach zapcha się jak zwykłe szambo z dnem ? Słyszałem wiele głosów na ten temat i jestem ciekawy waszej opinii
    • Przez lotnik993
      sporo czasu mi to zajęło więc miłego oglądania
    • Przez Arek84
      Witam, tak jak w temacie we czwartek dostałem zawiadomienie  z sądu zamiejscowego który zajmuje sie księgami wieczystymi o zmianie powierzchni działki z 1 ha 1984 m2 na 1 ha 1440 m2. Co w takiej sytuacji robić? dodam ze działka była mierzona przez arimr we wrześniu 2016 a w marcu 2017 miałem info że będzie mierzyła gmina i widać te 550m2 namierzyli mniej...Co w takiej sytuacji robić gdy się nie zgadzam z tym miał ktos. podobny przypadek??
    • Gość
      Przez Gość
      Witam.
      Szukam jakiegoś nowego ciągnika bez CR i DPF czy któraś marka produkuje takie ciągniki pomijając ciągniki typu Prona i Belarusa oraz ciągnik który nie jest wyposażony w bezstopniową skrzynię biegów.
       
    • Przez rafix255
      Wtajcie forumowicz nie wiem dokładnie czy jest taki temat ale dokładnie chodzi mi o Deutz Fahra serii 4E następcę Agroluxa. Chodzi mi po głowie zakup tego ciagnika bez kabiny z ładowaczem czołowym. Mam wszystkiego lekko ponad 30ha Case 4220 z ładowaczem i New Hollanda TD5 105 i taki mały zwinny ciagnik do kosiarki zgrabarki siewnika by mi podpasował i pytanie czy warto pchać sie w taka inwestycję. Nieraz jest tak ze 1 ciągnika mi brakuje a ten byłby też cały czas to pykania w obejsciu kiszonki itp. Czy sobie odpuscic i isć w New Holland T4S/Farmalla A. Wszystko są 3 cyl a te 3 (2) marki są najuczciwsze cenowo. W deutzu nie chce kabiny bo widzaiłem ta Naglaka w kielcach to wręcz odstrasza do zakupu bynajmniej mnie. Co sądzicie. Za porady będę wdzieczny
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v