Tuning mechaniczny
-
Podobna zawartość
-
Przez elku87
Witam, stoję przed wyborem kolejnego ciągnika i moje pytanie dotyczy przedniego WOM-u otóż jeden ciągnik ma przedni wałek napędzany hydraulicznie a drugi mechanicznie. Zastanawiam się która opcja lepsza ? Jakie wady zalety ?
-
Przez fza
Licznik mechaniczny (napędzany linką) wskazuje obroty silnika ale nie liczy motogodzin. Co może być przyczyną. Czy jest możliwość naprawy tego we własnym.
-
Przez smokus1234
Witam jak w temacie, stoje przed trudnym wyborem nowego siewnika 3m talerzowego z komputerem, ścieżkami technologicznymi, rolkami dogniatającymi, znacznikami przedwschodowymi, podestem załadowczym. Jeśli macie któryś z siewników lub dokonywaliście ostatnio takiego wyboru proszę o jakieś rady.
-
Przez grzesiekdzi
Witam serdecznie.
Zaznaczę iż jest to mój pierwszy post i pierwszy temat na tym forum także z góry sorry za ewentualne błędy.
Opiszę krótko sytuację:
A mianowicie ok miesiąc temu kupiliśmy do naszego gospodarstwa Renault ceres 355x z 2001 roku. Był to nasz pierwszy kontakt z ciągnikiem tej marki więc zakup był trudny lecz zdecydowaliśmy się.
Niby na pierwszy rzut oka wszytko pięknie ładnie lecz dopiero przy pracy w polu wyszedł(jak narazie do tej pory mam nadzieje) jeden defekt. Przy pracy z pługiem ślizga się sprzęgło dziwi mnie jednak sytuacja dalsza gdyż po zaciągnięciu sprzęgła 2 stopnia(ciągnik w wersji mechanicznej) sprzęgło pierwszego stopnia przestaje się ślizgać i ciągnik leci z pługiem jak ta lala.
Nie wiem wogóle czy można jeżdzić na zaciągniętym sprzęgle 2 stopnia?
Jest to dla mnie bardzo dziwna sytuacja gdyż nie mogę wogóle sobie uświadomić gdzie leży tego przyczyna.
Może ktoś spotkał się z czymś takim lub wie gdzie szukac przyczyny. ?
Dziękuję za uwagę i proszę o cenne wskazówki.
-
Przez Gość johny22
Witam,
Stoję przed zakupem siewnika mechanicznego 3m (nowy). Rozważam Polskiego Agromasz sr300 lub Poloneza 550 od Uni w wersji z podwójnym mijanym talerzem kółkiem dociskowym i elektrycznymi ścieżkami technologicznymi. Czy ktoś ma możliwość porównania tych siewników w praktyce albo opis wad zalet tego którego użytkuje z powyżej wymienionych i czy wg zakup naszych polskich siewników ma sens ? Siewnik będzie wykorzystywany w uprawie bezorkowej w mulcz i sprzęgany do zestawu uprawowo siewnego, obsiewany areał do 40 ha rocznie
-

Rekomendowane odpowiedzi
Claas Dominator 66 - problem z zaolejeniem i czujnikiem obrotów bębna
Dmuchawa do zboża