Skocz do zawartości

Wypłaty suszowe 2018

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

extrabyk napisał:

Tu akurat nie miałem politycznych podtekstów tylko tak sobie zażartowałem. Chcą iść ludziom na rękę bo w ten sposób buduje się poparcie. Druga sprawa to widzą,że są problemy z wnioskami od gmin i wojewodów a to powoduje,że wielu z nas nie wyrobiłoby się w poprzednim terminie. Przedłużając termin dają szansę ospałym urzędnikom na dokończenie sprawy i oddanie protokołów pozostałym rolnikom a ci będą mogli w końcu złożyć swoje wnioski. Szkoda,że na samym początku nie dali od razu długiego terminu bo ci co stali w kilkugodzinnych kolejkach miło tego nie wspominają nie mówiąc o tym co przeżyli pracownicy oddziałów agencji przez te parę dni niepotrzebnego oblężenia.

sam wiesz jak to jest z dluzszym terminem na wnioski. wiele osob zostawia sprawy na ostatnia chwile. tu akurat nie rolnik zawinil, a ci co wydaja protokoly lub je potwierdzaja podpisem.

Opublikowano (edytowane)

Ktoś wie jak to jest w przypadku korekty protokołu? Wniosek o pomoc suszową złożony kasa na koncie a teraz dodatkowo korekta protokołu ze szkodą w burakach. Czy trzeba złożyć wniosek od nowa wpisując szkody we wszystkich uprawach czy tylko korektę wniosku i samą szkodę w burakach ? Ktoś jest w podobnej sytuacji? 

Edytowane przez Balonczi
Opublikowano (edytowane)

Wniosek 3.10, kuzyn 26.09 u obu szkody pow 70 i dziś pusto na koncie u nas, a miały iść pierwsze tam gdzie asf i 70% oszukali po raz kolejny bo poszły w kujawskie wpierw a tam asf nie ma😡

Edytowane przez Rolnik1973
Błąd
Opublikowano
Dnia 25.10.2018 o 12:25, marko-kolo napisał:

wczoraj dzwonili że wniosek na drugą ratę w realizacji ...pytali dlaczego jedna działka nie została ujęta i czy to  pomyłka czy tak ma być ?

dziś kasa na koncie 😅

Ja też nie miałem jednej działki ujętej i wniosek do poprawki bo muszą być wszystkie działki ujęte

Opublikowano
14 minut temu, cieniu napisał:

Kto ci dogodzi. Płacą nie dobrze nie płacą też nie dobrze. Zdążysz je wydać nie było by ich i też by trzeba było żyć wiec panowie cierpliwości. 

To nie chodzi o to kiedy wypłacą, mi tam mogą i w maju bo i tak co miałem do sprzedania to sprzedałem i więcej kasy nie będzie, trzeba to rozdyspinować do po żniw by starczyło więc mi lotto czy dziś czy później, ale wkurzają te gatki jaka to pomoc i gdzie najpierw, jak ma być w tereny asf to niech tak robią a nie rzucać puste słowa bez pokrycia.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 23.09.2018 o 10:49, rafkap napisał:

Już od 26 września według zapowiedzi Ministra Rolnictwa ruszają wypłaty suszowe.

W ciągu pierwszego tygodnia wnioski złożyło 9 tyś rolników. 

Piszcie kiedy dostaniecie przelewy, z jakich gmin jesteście.

Ta i co jeszcze może numer konta podać i odwiedzisz w nocy z koleżkami .....

Nie rozumiem takich ludzi co kogo obchodzi nczy kto pieniądze dostał

18 minut temu, Rolnik1973 napisał:

To nie chodzi o to kiedy wypłacą, mi tam mogą i w maju bo i tak co miałem do sprzedania to sprzedałem i więcej kasy nie będzie, trzeba to rozdyspinować do po żniw by starczyło więc mi lotto czy dziś czy później, ale wkurzają te gatki jaka to pomoc i gdzie najpierw, jak ma być w tereny asf to niech tak robią a nie rzucać puste słowa bez pokrycia.

Na pewno to robią myślisz że jesteś jedyny gdzie asf? To są tysiące gospodarstw

Opublikowano
4 godziny temu, Bananek napisał:

sam wiesz jak to jest z dluzszym terminem na wnioski. wiele osob zostawia sprawy na ostatnia chwile. tu akurat nie rolnik zawinil, a ci co wydaja protokoly lub je potwierdzaja podpisem.

Dokładnie jest jak piszesz i pewnie nie wydłużyliby tego terminu gdyby wszyscy mieli protokoły bez błędów podpisane przez wojewodów. Widocznie dotarły do ministerstwa głosy,że w wielu miejscach są z tym problemu więc wydłużyli żeby każdy mógł się załapać.

Opublikowano

Rolnik1973 napisał:

wkurzają te gatki jaka to pomoc i gdzie najpierw, jak ma być w tereny asf to niech tak robią a nie rzucać puste słowa bez pokrycia.

trudno wymagac zeby wszystkie arimry czekaly, az wyplaca kase tym z asf. czy wg ciebie mialyby czekac ze wszystkim wypelnionym i robic sobie zaleglosci w pracy? mialy zlozone i rozpatrzone wnioski to wyplacili wiec po co ten bol zadka?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Wniosek 3.10, kuzyn 26.09 u obu szkody pow 70 i dziś pusto na koncie u nas, a miały iść pierwsze tam gdzie asf i 70% oszukali po raz kolejny bo poszły w kujawskie wpierw a tam asf nie ma😡

Pomoc  suszowa  miała być w pierwszej kolejności  wypłącana  tam gdzie  największe  starty był z powodu suszy    czyli  Kujawsko  Pomorskie  nie  przypominam sobie  aby  Minister  coś  wspominał  o terenach ASF  

Przy  zaliczkach mówili że  najpierw   tam  gdzie  najbardziej poszkodowani rolnicy  przez  suszę  i tereny ASF

zawsze  możesz  poskarżyć  się  ,,frajerom,,  tylu  mają  swoich poutykanych  we  wszystkich agencjach  więc  może  ci pomogą  xD 

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Nie chodzi byśmy się między sobą sprzeczali i zawsze lepiej jak kasa leży na koncie niż się na nią czeka ale wszystkich w jednym czasie nie obsłużą. Ważne że jednak jest coś.

Opublikowano
5 minut temu, krzysiu12 napisał:

Witam! A jeśli nie składałem wczesniej wniosku do gminy i nie chodziła u mnie zadna komisja to nie moge nic składac do agencji? Mozna cos z tym jeszcze zrobic czy juz "po ptokach" ?

możesz się odwołać, przez otwarte okno !

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Sąsiad Ci kłamie . Jak składał wniosek do gminy i uznali mu w uprawach minimum 30% to dostanie kasę . W przeciwnym razie i kredytu by mu nie proponowali .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
21 minut temu, krzysiu12 napisał:

Witam! A jeśli nie składałem wczesniej wniosku do gminy i nie chodziła u mnie zadna komisja to nie moge nic składac do agencji? Mozna cos z tym jeszcze zrobic czy juz "po ptokach" ?

A co chcesz składać jak suszy nie było?

Opublikowano (edytowane)

trawy się nie wliczają do ubezpieczenia  ... ale jak miałeś obowiązek ubezpieczyć choć  1 ha z 2 ha np . zbóż to masz w plecy 50% na wszystkich szacowanych ha do odszkodowania 

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano (edytowane)

u mnie też ale trawa na gruntach ornych powinna być wg agencji ubezpieczana tylko gdzie bo CONCORDIA NIE UBEZPIECZA

JA MAM 100% ZBÓŻ I 100% KUKURYDZY UBEZP. ALE TO ZA MAŁO BO OPRÓCZ TUZU   MAM JESZCZE TRAWĘ NA ORNYCH I  JEJ POWIERZCHNIA JEST WIĘKSZA  NIŻ ZBOŻA I KUKURYDZY RAZEM WZIĘTYCH WIĘC WG ARIMR MAM MNIEJ NIŻ POŁOWĘ UBEZPIECZONYCH  UPRAW NA GRUNTACH ORNYCH

Edytowane przez kizak
Opublikowano (edytowane)

3. Ubezpieczenie 50% upraw i zwierząt. Co roku wnioski o dopłaty bezpośrednie składa w Polsce ok. 1,3 mln rolników. Tylko ok. 11% ubezpiecza uprawy, zwierzęta jeszcze mniej. Każdy rolnik, który pobiera dopłaty bezpośrednie, ma obowiązek ubezpieczenia minimum 50% swoich upraw. Ma na to czas do 30 czerwca każdego roku, co więcej – może liczyć na dopłatę do składki ubezpieczeniowej do 65% z budżetu państwa. Obowiązek ubezpieczenia od ryzyka wystąpienia szkód spowodowanych przez powódź, grad, suszę, ujemne skutki przezimowania oraz przymrozki wiosenne co najmniej 50% powierzchni upraw rolnych przez rolnika, który uzyskał płatności bezpośrednie do gruntów rolnych. Obowiązek dotyczy ubezpieczenia upraw: zbóż, kukurydzy, rzepaku, rzepiku, chmielu, tytoniu, warzyw gruntowych, drzew i krzewów owocowych, truskawek, ziemniaków, buraków cukrowych lub roślin strączkowych. Dla produkcji zwierzęcej ubezpieczenia dotyczą: bydła, koni, owiec, kóz, drobiu lub świń, od: huraganu, powodzi, deszczu nawalnego, gradu, pioruna, obsunięcia się ziemi, lawiny, uboju z konieczności.

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/ubezpieczenia-upraw-rolnych-i-zwierzat-gospodarskich-w-2018-r

Edytowane przez marko-kolo