Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja stosuję. normalnym opryskiwaczem pilmet 1700 l na koncówkach grubokroplistych. Przerzuciłem sie z tradycyjnego nawozu na rsm. Wychodzi dużo taniej, wydajniej i plon jest o wiele lepszy i większy. Nawóz granulowany stosuje jedynie przed siewem zbóż. na wiosne non stop rsm. Bardzo fajnie to idzie,zboże nie jest takie zielone lekko jak po zwykłym nawozie, a jest bardzo mocno zielone takie gęste i duże. Naprawde fajna sprawa polecam wszystkim. Tylko po każdym rozlewie rsm po dniu nalezy umyć opryskiwacz bo to bardzo powoduje korozję. I nie słuchaj kolego że jak deszcz nie po pada to jest nie ciekawie. Rsm sie wchłoni w ziemie od razu po rozlewie, wiadomo ze lepiej jak by popadało ale nawet jesli nie to i tak nic sie nie stanie. A nawóz jak rozsiejesz i nie popada to ciężko ma sie wchłonąć w ziemie. Ja juz 3 rok na RSM i jestem zadowolony i polecam :) Pozdrawiam.

Opublikowano

rsm to przyszlosc nawozenia azotem, dlatego moj przedmowca jest taki zadowolony koniec kropka :) 

wlasnie jesli by sie dodalo siarczanu amonu to czy nie bedzie przypalac jak w przypadku randapu moge sie mylic bo to calkiem inna reakcja z glifosatem trzeba by jakiegos technologa zapytac z pulaw ale tu na formu technologow tez jest masa ;)

Opublikowano

Nie mogą znaleźć artykułu o mieszaniu siarczany amonu z rsm ,jest to możliwe tylko musisz zachować siłę stężenia rsm-mu czyli do 32 %na 100 litrów dajesz 18,5 litra wody z rozpuszczonym siarczanem to da stężenia 28% rsm-mu , w wodzie rozpuszczasz tyle ile się da rozpuścić. jak masz słabsze rsm-my np. 28% to już nic nie dolejesz.

Opublikowano

u mnie w okolicy marazm (tarnow rzeszow) jedynie wamex handluje rsm i z tego co sie dowiaduje to tylko 32 w tym roku jest dostepna i dlatego musze sie bawic w jakies eksperymety a dobrze by bylo dolozyc siarke rzepakowi choc i pszenicy tez by nie zaszkodzilo czyli te okolo 20 liter wody z iloma kilogramami siarczanu prpoponujesz ?

Opublikowano

Cenowo są podobne, ale ja jednak brałbym Vibrance Gold bo z tego co się orientuje to jako jedyna zaprawa działa na ostrą plamistość oczkową. 

Pytanie do osób które zaprawiają normalnymi fungicydami: nie męczyło się wam zboże przy wschodach?

po vibrancie chyba troszke duzej wschodzi ja po baytanie takie moje obserwacje 

A nie łatwiej podać siarki w granuli, np w formie Kizerytu czy 

A nie łatwiej podać siarki w granuli, np w formie Kizerytu czy Korn-Kali?

potasu chyba jest juz na tyle bo ziemie mam raczej ciezkie i poszlo cos kolo 300 kilo przedsiewnie soli wiec juz odpada wiecej go dawac,  zostaje jakas wiosenna opcja nie bylo by problemu jak by by dostepny w mniejszyszch ilosciach rsm 26 S 

Opublikowano

u mnie w okolicy marazm (tarnow rzeszow) jedynie wamex handluje rsm i z tego co sie dowiaduje to tylko 32 w tym roku jest dostepna i dlatego musze sie bawic w jakies eksperymety a dobrze by bylo dolozyc siarke rzepakowi choc i pszenicy tez by nie zaszkodzilo czyli te okolo 20 liter wody z iloma kilogramami siarczanu prpoponujesz ?

Do 32% tylko 18,5 litra a siarczanu rozpuszczasz tyle ile woda przyjmie.

Lub nowy produkt z Siarkopolu Pro Siarka S 800 SC w ilości 5 litrów na 150-500 litrów RSM-mu 32% zalecenia producenta.

Opublikowano

tylko wlasnie sobie wstukalem strone siarkopolu i pisze zeby nie mieszac z rsm chyba ze cos pomylilem ? 

tylko wlasnie sobie wstukalem strone siarkopolu i pisze zeby nie mieszac z rsm chyba ze cos pomylilem ? 

sorki pomylilem sie pisze ze mozna a jaka cena tego srodka ? ile to wychodzi powiedzmy zeby bylo ze 3 4 kilo w 100 litrach 32 ?

Opublikowano

ja stosuję. normalnym opryskiwaczem pilmet 1700 l na koncówkach grubokroplistych. Przerzuciłem sie z tradycyjnego nawozu na rsm. Wychodzi dużo taniej, wydajniej i plon jest o wiele lepszy i większy. Nawóz granulowany stosuje jedynie przed siewem zbóż. na wiosne non stop rsm. Bardzo fajnie to idzie,zboże nie jest takie zielone lekko jak po zwykłym nawozie, a jest bardzo mocno zielone takie gęste i duże. Naprawde fajna sprawa polecam wszystkim. Tylko po każdym rozlewie rsm po dniu nalezy umyć opryskiwacz bo to bardzo powoduje korozję. I nie słuchaj kolego że jak deszcz nie po pada to jest nie ciekawie. Rsm sie wchłoni w ziemie od razu po rozlewie, wiadomo ze lepiej jak by popadało ale nawet jesli nie to i tak nic sie nie stanie. A nawóz jak rozsiejesz i nie popada to ciężko ma sie wchłonąć w ziemie. Ja juz 3 rok na RSM i jestem zadowolony i polecam :) Pozdrawiam.

Na flagowy liść czym jedziesz? Też RSM?

Opublikowano

sorki pomylilem sie pisze ze mozna a jaka cena tego srodka ? ile to wychodzi powiedzmy zeby bylo ze 3 4 kilo w 100 litrach 32 ?

Tam jest napisane ile siarki jest w litrze tego nawozu. X 5 i wychodzi , ja nie pisałem że 5 litrów na 100 litrów RSM-mu tylko 5 litrów na 150- 500 litrów RSM-mu 32% takie są zalecenia producenta 

A ile jest siarki w RSM-mie 26 + S , szału nie ma 

Osobiście nie stać mnie na tak drogą wodę i siarkę. 

Stosuje siarczan magnezu granulowany (posypowy) i następnie leje RSM 32% .

• AgroTeam
Opublikowano

W zeszłym roku laliśmy 32 z prosiarka ale S to w takiej mieszance za wiele nie ma. W tym pewnie też na rzepka damy a co do zbóż to się jeszcze okaże

Opublikowano

Czy rsm który leżał rok na placu na te same właściwości co świeża dostawa? Podobno się krystalizuje ale to chyba jest proces odwrotny, mam rację?

Opublikowano

Używa ktoś z was rozpylaczy iżektorowych Lechler ID ? Producent zaleca je również do RSM. Gość od ktorego kupiłem opryskiwacz jedzie takimi o rozmiarze 0,3 od RSM po wszystkie opryski i bardzo je chwali. Chcialbym jednak poznać opinie innych użytkowników.

Opublikowano

Ale nawet producent zaleca je do RSM W opisie jest że przy niskim cisnieniu jest bardzo gruba kropla. Proszę o opinie kogoś co używa takie dysze a gość nie kituje bo jak bylem oglądać opryskiwacz to wrócił z pola z resztką rsm i właśnie dyszami Lachler ID które pózniej zamontował do nowego MGM

Opublikowano

Ktoś z was stosował RSM na kukurydzę przedsiewnie lub bardzo wcześnie?

Bo ja np. stosowałem już na taką większą:

kukurydza_32212_359_3384.jpg

A chodzi o to, że RSM = opryskiwacz ciągany.

I w tym roku prawie pół areału kukurydzy będę miał na takich porypanych działeczkach, kliny, nie równe, malutkie. I jak w takiej dużej zacznę jeździć tym opryskiwaczem to pół wygniotę.

Przed siewem chcę dać 150kg/ha mocznika. I później RSM 32 200kg/ha.

Jak wam się to widzi aby ten RSM dać jak kukurydza ledwo co z ziemi powyłazi albo i przed? Nie za wcześnie go zaaplikuję?

Opublikowano

Ja wiem że wężami. Chodzi mi tylko o to jak lepiej będzie. W sumie powinienem napisać w temacie o nawożeniu.

Opublikowano

Jeśli masz słabe przepuszczalną ziemię to lepiej po wschodach wężami ale u mnie w okolicy dużo gospodarstw stosuje pełną dawkę prze siewem i też kukurydza ładnie im rośnie. Ja stosuję nawożenie wężami. Masz fotkę w mojej galerii

Opublikowano

a czy do biardzkiego 400 l grubokropliste dało by rade do rsm-u bo orginalne to takie czarne ołówki ponoć lipa chcę spróbować pierwszy raz z rsm-em

Opublikowano

Mam do was takie pytanie. W tym tygodniu mają być opady deszczu a w sobotę ma być mały przymrozek, czy jeśli rozleję rsm na przymrozku to nic mu nie będzie?