Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam taką jak druga z linku tylko wylew ma nie z boku a u góry i wchodzi do małego otwory w mauzerze , wydajnośc troszkę mniejsza w rsm niż w wodzie

Opublikowano

witam 

panowie prosze o pomoc zamierzam zaczac stosowac rsm tzn wiosna juz chce zaczac i teraz pyanie do was czym go aplikowac ?

poniewaz nie mam  ani wezy rozlewowych ani dysz wachlarzowych prosze was o dorade co kupić 

dodam ze uprawy to rzepak pszenica kukurydza 

czy zamiast kupoweac i dysze i weze moge kupic tylko weze i od razu lac rsm wezami ? z tego wzgledu weze z wiem ze w kukurydzy dysze odpadaja

Opublikowano

Tylko węże to absolutnie nie, muszą być dyszę i to minimum 5 otworowe lub wachlarzowe.Jak stosuję  się dysze 3 otworowe to na zbożu widać pasy jak na zebrze.Za szeroko jest podawany azot. Wężę masz co 25 cm i tak będą pasy. Ja kupiłem  dyszę z  albuza po 18 zł.

• AgroTeam
Opublikowano

@1cris1

Ja juz w zeszłym roku lałem RSM (pszenica, rzepak) kołpakami. W tym roku z racji zmiany opryskiwacza też szukam czegoś do lania.

AGROPLAST na swoim FB profilu (https://www.facebook.com/agroplasteurope/?fref=ts) chwali się porównaniem sposobów rozlewania. Wynika niby mają być niedługo opublikowane oraz w którymś nr RPT ale nie mogę sie dowiedzieć w którym.

Musisz też sobie odpowiedzieć ile chcesz wydać. Wszystko rozbija się o to ile ha masz i ile litrów będziesz lał.

Opublikowano

witam 

panowie prosze o pomoc zamierzam zaczac stosowac rsm tzn wiosna juz chce zaczac i teraz pyanie do was czym go aplikowac ?

poniewaz nie mam  ani wezy rozlewowych ani dysz wachlarzowych prosze was o dorade co kupić 

dodam ze uprawy to rzepak pszenica kukurydza 

czy zamiast kupoweac i dysze i weze moge kupic tylko weze i od razu lac rsm wezami ? z tego wzgledu weze z wiem ze w kukurydzy dysze odpadaja

Węże Ci nie potrzebne ,zainwestuj w takie końcówki i nie czytaj że źle rozlewają ,wystarczy podnieść belkę na 70cm i pokrycie jest 100% 

kolor odpowiada za wydatek cieczy,

http://mmat.pl/produkty/rozpylacze-mmat/koncowki-rozlewowe-kr5-do-plynnego-nawozenia .

Opublikowano (edytowane)

Osobiście  nie uprawiam QQ  ale koło mnie jest duże gospodarstwo i oni tak robią,

Nie wiem czemu tak to Cię to dziwi,wejdź na stronę RMS Puławy w technologię stosowania. Był też fajny artykuł w topagra o stosowaniu RSM-mu w QQ i tam też pisali o 8 liściach,fakt powschodowo tylko aplikacja rsm-mu wężami.

To fragment artykułu 

Można zastosować także r.s.m. Jeśli planuje się to zrobić w fazie do 6 liści kukurydzy to najlepiej użyć węży rozlewowych. W fazie od 8 liści można stosować dysze do r.s.m.-u. 
Na glebach cięższych azot można podać w jednej dawce, na lekkich dawkę lepiej podzielić.

Edytowane przez S-Piotr
Opublikowano

A na cholerę mi to przemieszczać? Znajdź mi baniak 20m3 za 3-4 tyś.
Mausera to można i za 100zł kupić ale co z tego? Potrzebował bym ich kilkadziesiąt.

Więc ponawiam pytanie, czy ktoś miał styczność z przechowywaniem RSM w takim "szambie"?

• AgroTeam
Opublikowano

Spotkał się już ktoś z tym NAWOZEM w sprzedaży detalicznej? Ma bardzo interesujący skład jeśli idzie o siarkę 20N + 6S a po zmieszaniu z RSM 32 wychodzi RSM 26N 3S. Jedyne co można z ich strony wyczytać to że sprzedaż na wagony.

Opublikowano

@1cris1

Ja juz w zeszłym roku lałem RSM (pszenica, rzepak) kołpakami. W tym roku z racji zmiany opryskiwacza też szukam czegoś do lania.

AGROPLAST na swoim FB profilu (https://www.facebook.com/agroplasteurope/?fref=ts) chwali się porównaniem sposobów rozlewania. Wynika niby mają być niedługo opublikowane oraz w którymś nr RPT ale nie mogę sie dowiedzieć w którym.

Musisz też sobie odpowiedzieć ile chcesz wydać. Wszystko rozbija się o to ile ha masz i ile litrów będziesz lał.

Opisane jest w styczniowym RPT ale wyniki wg mnie są sporo naciągnięte. Ale z racji że agroplast mieści się odemnie z 15km to chyba wespre lokalną produkcje i kupie te ich dysze

Opublikowano

Z Agroplastu są dobre głowice zrobione z twardego plastiku.

Ja kupiłem na allegro korpusy od gościa z okolic Leszna.Miały być takie super z dodatkiem włókna szklanego a po pół roku wogóle nie trzymają blokady przed obrotem wewnątrz korpusu.