Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 3.03.2020 o 17:37, mysza103 napisał(a):

Ale macie problem . po to jest komputer żeby zapodał tyle cieczy ile mu ustawisz i nie ważne jest co to jest woda , rsm , czy nawet gdy byś nalał oleju , to ciśnienie ma się na tyle podnieść żeby dawka wyszła taka jaka jest ustawiona .Skoro mając komputer musicie korygować wydajność cieczy , to po co wam te komputery.?

Ale jak się zwiększy ciśnienie to wiencej wyjdzie dawka 

Opublikowano

Jak jest z komputerem to komputer odpowiada na zadaną dawkę i sam zwiększa lub zmniejsza ciśnienie żeby dawka wyszła taka jaka była zadana 

A w normalnym to wiadomo że jak ciśnienie zwiększysz to i wydatek się będzie zwiększał , a jak ciśnienie zmniejszysz to i wydatek będzie mniejszy 

• Root Admin
Opublikowano

mi w końcu się udało dojść do ładu i składu.  Miałem jakieś zaćmienie umysłu.

Teraz już wiem.

W klasyczne komputery musimy wpisać 15% więcej niż chcemy wylać rsm.

Dla przykładu, chcemy wylać 200l rsm32 to na sterownik wbijamy 230l (wody) i mamy idealnie rozlane to co zakładaliśmy.

Znalezione przy okazji lektury tabel albuza, spraktykowane w tym roku na opryskiwaczu (sterownik i przepływomierz) Hardi

Opublikowano
19 minut temu, mysza103 napisał(a):

Jak jest z komputerem to komputer odpowiada na zadaną dawkę i sam zwiększa lub zmniejsza ciśnienie żeby dawka wyszła taka jaka była zadana 

A w normalnym to wiadomo że jak ciśnienie zwiększysz to i wydatek się będzie zwiększał , a jak ciśnienie zmniejszysz to i wydatek będzie mniejszy 

Komputer 400s bravo i ustawiam mu 200 powinno być 4,8 bara przy 9 km dysze 0,3 a ciśnie idzie na 7 bar na manometrze przy opryskiwacza a na kompie pokazuje 4,8 5 bar

• Root Admin
Opublikowano

a skad komp pokazuje?

bo jedne kompy "szacują" ciśnienie

a inne kompy mają cyfrowy czujnik ciśnienia i wskazują ciśnienie z czujnika.

Te które przeszły przez moje rece to jak maja cyfrowy czujnik ciśnienia to pokazują identyko to co na manometrze, a te co szacują, to pokazują co chcą

Opublikowano
38 minut temu, yacenty napisał(a):

mi w końcu się udało dojść do ładu i składu.  Miałem jakieś zaćmienie umysłu.

Teraz już wiem.

W klasyczne komputery musimy wpisać 15% więcej niż chcemy wylać rsm.

Dla przykładu, chcemy wylać 200l rsm32 to na sterownik wbijamy 230l (wody) i mamy idealnie rozlane to co zakładaliśmy.

Znalezione przy okazji lektury tabel albuza, spraktykowane w tym roku na opryskiwaczu (sterownik i przepływomierz) Hardi

Gość z lemkena mówił że nie ważne czy woda czy rsm ma mi lac zadana ilość. 

Opublikowano

u  mnie  w krukowiaku z elektronicznym przepływomierzem nic nie zmieniam i pryska dobrze wode i rsm, w drugim krukowiaku mam przepływomierz z tą turbinką to już trzeba zmieniać w ustawieniach gęstość bo inaczej rsm wypryskuje zbyt dużo.

Opublikowano
32 minuty temu, rocco0987 napisał(a):

u  mnie  w krukowiaku z elektronicznym przepływomierzem nic nie zmieniam i pryska dobrze wode i rsm, w drugim krukowiaku mam przepływomierz z tą turbinką to już trzeba zmieniać w ustawieniach gęstość bo inaczej rsm wypryskuje zbyt dużo.

Ja mam turbinie, w tamtym roku wymieniałem arag wolfa. Leje tak samo jak wodę 

• Root Admin
Opublikowano
35 minut temu, kamil800 napisał(a):

Ja mam tecnome i jest tam chyba zwykły turbinowy przepływomierz a wypryskuje rsm tak samo jak wode bez zadnych kombinacji

A jesteś pewien że wypryskuje tyle ile ma wypryskac?

Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał(a):

A jesteś pewien że wypryskuje tyle ile ma wypryskac?

Przecież idealnie nigdy nie będzie, startujesz to wyższa dawka, przyspieszasz to za mała, chwila mija zanim się ustabilizuje, nakładki itp. 

W miarkę trzeba puścić wtedy wiadomo na symulacji. 

• Root Admin
Opublikowano
Teraz, Tomek90 napisał(a):

Przecież idealnie nigdy nie będzie, startujesz to wyższa dawka, przyspieszasz to za mała, chwila mija zanim się ustabilizuje, nakładki itp. 

W miarkę trzeba puścić wtedy wiadomo na symulacji. 

U mnie wiem ile leje i po 7ha zbiornik pusty, czyli zakładam że prawidłowo wylałem 

Opublikowano (edytowane)

No skoro nalalem sobie na 6ha i na tyle mi wystarczylo to leje dobrze. Gdyby oszukiwal o 30l to by zabraklo i to prawie na hektar. Jak sie zna wydatek dysz przy zadanej predkosci to po cisnieniu juz widac, czy dobrze wychodzi czy nie. Przy zawyzonym wydatku juz o 20l/ha bedzie spora roznica na cisnieniu

Na pszenice przy 200l wyszlo praktycznie idealnie.

Przy rzepaku i dawce 400l wyszlo srednio 415. Ale przy tej dawce wlasnie starty i kliny robia duza roznice, a pola po 2 max 3ha to tych "startow" jest sporo

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał(a):

a skad komp pokazuje?

bo jedne kompy "szacują" ciśnienie

a inne kompy mają cyfrowy czujnik ciśnienia i wskazują ciśnienie z czujnika.

Te które przeszły przez moje rece to jak maja cyfrowy czujnik ciśnienia to pokazują identyko to co na manometrze, a te co szacują, to pokazują co chcą

On jest szacunkowy bo nie czujnika ciśnienia żadnego. Wszytko ładnie pięknie ale czemu wychodzi na wodzie ok a w opryski fungicydy odrzywki 40 l za dużo 

• Root Admin
Opublikowano
4 godziny temu, casefarmer napisał(a):

Duże jest ryzyko poparzenia pszenicy rsm-em podczas słonecznej pogody? Chcę zrobić n2 bo na niedzielę deszcz nadają. Pszenica w fazie 29

to jedz w sobote, skoro w niedziele deszcz to musi byc pochmurno.

Ja też jutro bede jechał na późne pszenice z N2 w postaci rsm, jutro na Dolnym Śląsku ma być pochmurno a w niedziele deszcz stąd ten termin

Opublikowano
4 godziny temu, casefarmer napisał(a):

Duże jest ryzyko poparzenia pszenicy rsm-em podczas słonecznej pogody? Chcę zrobić n2 bo na niedzielę deszcz nadają. Pszenica w fazie 29

Rok temu jechalem na taka pszenice juz troche za pozno bo miala z 10-15cm wysokosci. Normalnie w dzien przy słońcu i byly bardzo pojedyncze przypalenia na lisciach

Opublikowano
W dniu 7.01.2023 o 08:34, yacenty napisał(a):

i wtedy widać przypalenia. raz mi kuna zrobiła psikus i ugryzła kabel od opryskiwacza. nim się ogarnąłem z tematem to była 17. 17 na początku marca to już praktycznie wieczór. kończyłem rozlewać ten opryskiwacz koło 19. zero widocznych przypalen w rzepaku a rosa już była że koła w ciągniku mokre

Czy również te zasady dotyczą 2 dawki w pszenicy ?