Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio pomagałem w rozbiórce stacji paliw,i zbiorniki tam zakopane wszystkie miały podczepiony balast z płyt drogowych,po to aby gdy są puste,nie wyskoczyły do góry napierane wodami gruntowymi.Wadą wolno stojących jest możliwość przemarznięcia,sam trzymam w stajni w plastykowych tysiączkach,lub polecam patent sąsiada on w nie używanej chlewni wymurował boksy wyłożył je grubą folią i tam trzyma rsm 32.A jeszcze gdy zakopany zbiornik się rozszczelni to nie zauważysz no i nie załatasz dziury, ten problem nie dotyczy zbiorników na powierzchni.

Opublikowano

tej zimy chyba nie będzie problemu z zamarzaniem RSM B) chyba...

u nas największy przymrozek nocny to -4 było, w dzień max -2, i to przez dokładnie 2-3 dni

Opublikowano (edytowane)

Kto wie gdzie mogę dostać Rsm w małych ilościach okolice Nałęczowa. Niedaleko Puław.

Witam. Słyszałem że w Młynkach można kupić na litry. Sam się zastanawiam nad RSM przynajmniej testowo więc niedługo się będę rozglądał. Pozdrawiam

P.S. Ja też z Nałęczowa

Edytowane przez Andrzej10
Opublikowano (edytowane)

Podaj namiar do nich jeżeli oczywiście masz . A tak w ogóle kto wie po ile aktualnie jest RSM. Dzięki za odpowiedz. :rolleyes:

Edytowane przez Jurekmtz
Opublikowano

Dla szukających sprzedawców rsm-u w Polsce podaję trzy telefony w Z A Puławy: 667 991 062 zachód i północ, 661 991 043 południe,661 991 041 wschód.Ci trzej panowie znają wszystki firmy odbierające rsm z Puław.

Opublikowano

Ja jakos sobie nie wyobrażam wylanie 50-70 litrów RSM-u/ha Moze ktoś powiedzieć jak to zrobic? Zazwyczaj daje na pierwszą dawke 300kg saletry czyli 108kg czystego N zgadza sie? czyli zeby osiagnąć ten sam efekt co po saletrze musze wylać 300 litrów rsm? Jeśli 300 litrów to za dużo to prosze niech ktoś mi powie ile wylać RSM-u zeby uzyskać efekt taki sam jakbym dał 300kg saletry. Jeśli jestem w błędzie to mnie oświećcie;p Z góry

dziekuje za

pomoc!

Opublikowano (edytowane)

100 litrów RSM 32 to 132 kg saletry tak jakby, czyli 42kg czystego N, czyli żeby na pierwszy rzut dać te 108 kg czystego N to trzeba wylać te 250 litrów ( 330 kg RSM 32),

zacytuje ze strony producenta, może bedzie łatwiej

"100kg RSM 32% N odpowiada 76 litrom cieczy zawierającej 32 kg azotu.

100 l cieczy zawiera 42 kg azotu, co odpowiada 132 kg RSM 32% N."

Edytowane przez BARABUS
Opublikowano

do 100 litrów RSM dolewasz 100 czy 150 litrów wody i lejesz 200 250 litrów cieczy na ha..

Co ty wypisujesz za rewelację?,jak taką mieszankę zastosujesz na wiosenne oziminy to gratulacje!!!.Po tygodniu tylko PUŁUG.

Opublikowano

100 litrów RSM 32 to 132 kg saletry tak jakby, czyli 42kg czystego N, czyli żeby na pierwszy rzut dać te 108 kg czystego N to trzeba wylać te 250 litrów ( 330 kg RSM 32),

zacytuje ze strony producenta, może bedzie łatwiej

"100kg RSM 32% N odpowiada 76 litrom cieczy zawierającej 32 kg azotu.

100 l cieczy zawiera 42 kg azotu, co odpowiada 132 kg RSM 32% N."

Kolego RSM to nie jest to samo co saletra amonowa bo jest jeszcze 3 forma azotu z mocznika czyli amidowa. To tak dla ścisłosci ;)

Opublikowano

hehee... RSM pomieszany z woda to 100% pewne że poparzysz rośliny, między innymi dlatego nie można lać RSMu na mokre rośliny !!

co do ilości 100 litrow na ha to już kwestia ustawienia opryskiwacza, czyli ciśnienie, odpowiednie kryzy w dyszach do RSM (chyba wiadomo że musza być specjalne dysze kroplujące, np 5 lub 7 otworowe) bo jak popryskasz takimi od oprysków herbicydami to będzie nieciekawie, chodzi o to żeby byly krople, które szybko spłyną po roślinie na ziemię nie parząc jej

Opublikowano

a pomoze mi ktos 1 raz chce stosowac RSM i che dac 80L / ha mam koncowki 5 otworowe , szerokosc belki 15M i predkosc oprysku 8 km/h jakie cicnieni9e musze ustawic zeby wyszlo te 80 L

przy oprysku woda na n iebieskich dyszach mam 4 bary i wychodzi 200L

Opublikowano

Kolego RSM to nie jest to samo co saletra amonowa bo jest jeszcze 3 forma azotu z mocznika czyli amidowa. To tak dla ścisłosci ;)

dlatego napisałem "tak jakby saletra", , wiadomo że RSM to jest roztwór saletrzano-mocznikowy w proporcji 50/50 :P

Opublikowano

Człowiek który handluje u mnie w okolicy RSM-em strasznie mnie namawia na to ale po prostu sie boje go zastosowac zeby nie narobic sobie biedy bo jeszcze jakbym miał pilmeta czy hardi to mógłbym poszalec ale z biardzkim to chyba porywam sie z motyka na księzyc dlatego pytam doswiadczonych jak wy robicie zabiegi w tej postaci. Dokładniej mnie interesuje ile dawek dajecie i w jakiej ilości?! Wiem ze 3 dawke stosuje sie z węzami rozlewowymi ale ten ostatni zabieg bym odpuścił i wolał tradycyjnie rozpuścic mocznik bądz dać granulat.