Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie przypominam sobie takiej informacji.

Podawana była jedynie temperatura krystalizacji

Rsm 32 0⁰, rsm30 -9⁰, rsm28 -17⁰

Opublikowano

Stosował ktoś z was RSM 28 5S ? Ma Ciekawe proporcje form azotu. Dzisiaj znalazłem tu na forum że w ogóle coś takiego istnieje.To jakaś nowość ? Ciekawe jak z dostępnością. Ktoś z was stosował ?

Opublikowano

@Agrest wydaje mi się że ktoś coś pisał. O tym to wiem nie o to chodzi. Chodziło o to że no tak 32 w różnych temperaturach ma różną gęstość ale jego stężenie to nadal 32% azotu. Przyszedł mi "oryginalny tester" rtęciowy. Zobaczymy co pokaże bo nawet jeszcze nie wiem jak to użyć

• Root Admin
Opublikowano

Stosowałem w 21 na 6tys rsm, w tym roku kupiłem na całość. Nie powiem ci, czy można i o ile zejść z nawożeniem, ale coś nie wydaje mi się zeby to było aż 30% Poczytaj dobrze ulotkę. Ja nie miałem gdzie zrobić testów, nie mniej - zastosowałem 200kg N na rzepak właśnie w postaci rsm z inhibitorem i udało się osiągnąć plon od 4.1 do 4.8.

Co na to wpłynęło? Czy ten inhibitor, czy bardzo mokra jesień 2020, czy generalnie przebieg pogody?
Pszenicy jeszcze całej nie sprzedałem, ale tutaj nie widziałem wzrostu plonu względem poprzedniego sezonu - dalej to będzie w okolicy 7.5-8.

Opublikowano
yacenty napisał:

Stosowałem w 21 na 6tys rsm, w tym roku kupiłem na całość. Nie powiem ci, czy można i o ile zejść z nawożeniem, ale coś nie wydaje mi się zeby to było aż 30% Poczytaj dobrze ulotkę. Ja nie miałem gdzie zrobić testów, nie mniej - zastosowałem 200kg N na rzepak właśnie w postaci rsm z inhibitorem i udało się osiągnąć plon od 4.1 do 4.8. Co na to wpłynęło? Czy ten inhibitor, czy bardzo mokra jesień 2020, czy generalnie przebieg pogody? Pszenicy jeszcze całej nie sprzedałem, ale tutaj nie widziałem wzrostu plonu względem poprzedniego sezonu - dalej to będzie w okolicy 7.5-8.

4,1 rzepaku bez inhibitora a 4,8 z ? u mnie były wyższe i niższe plony ale w zeszłym roku dałem max 180N i na słabszej ziemi ale bez żadnych odżywek prócz boru i bez inhibitora

• Root Admin
Opublikowano

Nie, nie miałem już czasu, ani możliwości na testy z inhibitorem a bez. Rzepak w całości pierwsza i druga dawka poszła z.

Różnica w plonie wynikała przede wszystkim z ilości chowacza na danym polu, z odmiany i z pola. Wiadomo sypał najlepiej tam, gdzie nie było chowacza. Ale nikt mi nie był w stanie wyjaśnić, dlaczego po skosie pola była granica gdzie był chowacz a gdzie go nie było, gdyż ochrona była identyczna.

Opublikowano

ja w  tamtym roku maiłem rzepak na 2 klasie i tak tam gdzie siany zbożowym siewnikiem plon ważony 3.8-3.9 t/ha  180 kg n/ha rsm a  tam gdzie posioane było punktowo i 2 odmiany zmieszane około  4.5t/ha  wszytko to samo tylko inny siew i rzepak był rzadszy i w tym roku wszytko mam siane punktowo i w okolicy połowa rzepaków siana punktowo 

Opublikowano

Inchibitor stosowałem 3 razy, czy działa to wielki znak zapytania. Ale w tym roku raczej kupię,. 

W tamtym roku rzepak od 3,8 do 4,7  i 230 N. ten 3,8 to przesiany 9 września swoimi nasionami. Ten 4,7 siany 25 sierpnia ta, cuda były, zmyło go, miałem 15 cm rowy po wodzie, a teren płaski i dał najlepiej.  Około 4,1 siany punktowo po gruberze fatalnie to wyglądało w jesieni, jeszcze w  październiku wschodził. 

U nas 3 września był armagedon  60 litrów wody spadło drzewa wyrywało. 

Opublikowano
1 godzinę temu, kubamako66 napisał:

ja w  tamtym roku maiłem rzepak na 2 klasie i tak tam gdzie siany zbożowym siewnikiem plon ważony 3.8-3.9 t/ha  180 kg n/ha rsm a  tam gdzie posioane było punktowo i 2 odmiany zmieszane około  4.5t/ha  wszytko to samo tylko inny siew i rzepak był rzadszy i w tym roku wszytko mam siane punktowo i w okolicy połowa rzepaków siana punktowo 

Jak rozumiem tylko punktowo mieszanka 2 odmian? Do tego musiałbyś porównać jednakowe ilości roślin na m2 aby założyć że plon wzrósł dzięki siewowi punktowemu... pozatym doswiadczenie w kilku powtórzeniach - nie raz się zdarzyło że na jednym końcu pola w deszczomierzu 20mm a na drugim 2mm

Opublikowano
22 godziny temu, Mecha napisał:

Nie wiem jak on działa i czy działa, kolega wyżej dał numer. Zadzownilem i mi przyjechał 180zl z przesyłką.

Jak ktoś  chce to mam na zbycie  aerometr do rsmu. Kupilem w Puławach i ani razu nie mierzylem bo zawsze cały  samochód  zamawiam z azotów. 

Opublikowano
4 godziny temu, yacenty napisał:

a ja przeszedłem na siew w każdą rurkę - co 12.5cm, schodząc z obsada do 40 roślin i mi się to podoba, rzepak siany 6.09.2021, fotka z 2.1.22

20220102_114249.jpg

Aż się nie chce wierzyć że ta fotka jest z wczoraj . U mnie te starsze liście jednak ucierpiały i są padnięte nie porównując nawet do tego z kolorem , bo ten to wygląda tak jak by już na wiosnę się odbudował 

• Root Admin
Opublikowano
29 minut temu, mysza103 napisał:

Aż się nie chce wierzyć że ta fotka jest z wczoraj . U mnie te starsze liście jednak ucierpiały i są padnięte nie porównując nawet do tego z kolorem , bo ten to wygląda tak jak by już na wiosnę się odbudował 

2.1.22 a nie 2.2 :)

Co do koloru to już parę razy różne osoby mi zarzucały ze fotki kombinowane. Takie zdjęcia robi średniej klasy telefon samsunga, nawet nie żaden flagowiec za 5 tys. Fotka prosto z telefonu, bez przetwarzania w jakichś apkach telefonicznych.

• Root Admin
Opublikowano

Muszę na dniach pójść na pole i zrobić jakieś fotki, ale ostatnio ciągle wieje i coś tam popaduje, że nawet z auta się nie chce wysiadać. Te rzepaki jesienią dostały 40kg N właśnie z inhibitorem ureazy.

Opublikowano

Jakieś opinie jeśli nie w praktyce to chociaż na temat składu inhibitora BASFu - LIMUS CLEAR?  W ulotkach nic nie mówią, by obniżać podanie azotu, ale zapewniają mniej strat azotu i wzrost plonu...

Opublikowano

Będę stosował pierwszy raz na 1 dawkę rsm32 w pszenicy,czy ktoś rozlewał jak na rośliny jak są np oszroniale lub zmarznięte?wiadomo teoria że muszą być sche,a praktyka swoją drogą.