Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Jak zrobi się ciepło postaw w zaciszu od południa i od razu mieszaj ten osad później strwadnieje i ciężej to później rozmieszać, najbardziej prymitywny to rura PCV kanalizacyjna twarda 6cm przekroju o długości 2,5m,  z 10 minut pomieszaj koło 16:00 na drugi dzień też i powinien się rozpuścić z trzy dni to zejdzie. 

Edytowane przez piotrdd
Opublikowano

Ja stosuję zwykłe metalowe mieszadło budowlane przedłużone o 60 cm do wiertarki i wiertarkę taką choć z 1000 W. Pięknie mi miesza. Znajomy nakładał elastyczną rurę na tłumik ciągnika i mieszał jednocześnie podgrzewając spalinami ciągnika. Słyszałem o mieszaniu sprężonym powietrzem. U mnie ostatni rok mieszania. Kupiłem zbiornik 12 tys l który zamiaruję wkopać wiosną w ziemię i dzięki temu temperatura RSM już mi nie spadnie poniżej zera

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Marcin4512 napisał:

Witam. Ja w tym roku się pokusiłem na RSM 32 kupiłem 13 lutego i przez te mrozy widzę że na dnie mauzerów zrobił się biały osad. Jak to później wrócić do pierwotnej postaci? Kurcze pierwszy raz RSM stosuje i nie wiem co i jak z tym będzie. Ktoś pomoże doradzić co zrobić przed rozlewaniem żeby to miało ręce i nogi ? Jak to wymieszać czym ? 

Albo tak jak jeden kolega ci radził rozmieszaj to mieszadłem budowlanym albo jak sie zrobi ciepło to postaw te paletopojemniki do słońca i jakbys miał jeden pusty to przepompuj to wszystko i sie ładnie wymiesza i problem z głowy:)

Edytowane przez lonoh
Opublikowano

mieszadło budowlane jest najlepsze,wkladasz blokujesz włącznik i idziesz na kawe albo piwko ,przychodzisz i juz gotowe do rozlewu:D

a ja inne pytanko czy lepiej wymienic kryze na wieksza czy zwiekszac cisnienie aby rozlac wiecej na ha

Opublikowano

Marcin4512  najlepiej wystawic na słonce w dodatnia temperaturę co przyspieszy upłynnianie RSM, dodatkowo musisz spróbowac to wymieszać,   lub podgrzać, choć podgrzewanie i jego kosztowność jest troche zbyt wysoka. Ja RSM 32 stosuje dlatego na 2 dawke a na 1 dawkę lece z RSM+S  26 i wtedy mam mniejsze zmartwienie bo do czasu drugiej dawki RSM 32 powinien się zrobić taki jaki powinien być :D

Opublikowano (edytowane)

Dzięki panowie za liczne podpowiedzi komentarze.Juz troche ochłonąłem bo tatko non stop nade mna koronke odprawia odnośnie rsm że ostatni rok że nie daje efektu i wogole a ja pierwszy rok więc mam prawo czegoś nie wiedzieć. Patrzyłem na pogode długoterminową i miało już być ocieplenie a tu tak sie posrało.Wielkie dzieki może jakoś uda mi się wyjść z tej sytuacji Pozdrawiam 

Edytowane przez Marcin4512
Opublikowano

Jakie macie doświadczenia z rozlewaniem rsmu na pierwszą dawkę w zbożach ozimych? Chcę wjechać w pole dzień przed odwilżą póki ziemia jeszcze twarda będzie, nic nie zaszkodzi roślinom?

Opublikowano
Dnia 25.02.2018 o 11:38, Marcin4512 napisał:

Witam. Ja w tym roku się pokusiłem na RSM 32 kupiłem 13 lutego i przez te mrozy widzę że na dnie mauzerów zrobił się biały osad. Jak to później wrócić do pierwotnej postaci? Kurcze pierwszy raz RSM stosuje i nie wiem co i jak z tym będzie. Ktoś pomoże doradzić co zrobić przed rozlewaniem żeby to miało ręce i nogi ? Jak to wymieszać czym ? 

Miałem podobny problem w zeszłym roku ale opanowałem to tym że wlewałem rsm przez sito od opryskiwacza , które zbierało kryształki, na końcu trochę ciepłej wody i git. Wystawienie na słońce niewiele daje, proces odkrystalizowania jest długi a słońce za słabo ogrzewa żeby szybko się rozpuściło. Przerabiałem cały temat w zeszłym roku, w tym jestem nieco mądrzejszy

Opublikowano
Witam posiadam dysze fd 08 lechlera. Jak ustawić komputer w opryskiwaczu. Na przepływie dyszy ustawić przepływ dla wody a gestosci cieczy np.1.28 czy przeplyw dla rsm a gestosc wody? Czy może i przeplyw rsm i gestosc rsm? Prosze o odp
  • AgroTeam
Opublikowano
5 minut temu, Berrol napisał:

Witam posiadam dysze fd 08 lechlera. Jak ustawić komputer w opryskiwaczu. Na przepływie dyszy ustawić przepływ dla wody a gestosci cieczy np.1.28 czy przeplyw dla rsm a gestosc wody? Czy może i przeplyw rsm i gestosc rsm? Prosze o odp

Ja nic nie zmieniam i nie wychodzi duży błąd, jedynie jeśli dużo zamykasz sekcji to zmień wydatek jednostkowy bo później ma to znaczenie przy korekcie na przepływie

Opublikowano

Pytanie do osób rozlewających RSM na pierwszą dawkę, co później z opryskiwaczem? Przepłukać instalacje wodą nie bardzo bo trafiają się jeszcze spore przymrozki, chyba że płukać i rozbierać chociazby same korki na lancach? czy może jednak zostawiacie bez płukania z pozostałościami RSM?

Opublikowano
Dnia 25.02.2018 o 13:56, Alio napisał:

Ja stosuję zwykłe metalowe mieszadło budowlane przedłużone o 60 cm do wiertarki i wiertarkę taką choć z 1000 W. Pięknie mi miesza. Znajomy nakładał elastyczną rurę na tłumik ciągnika i mieszał jednocześnie podgrzewając spalinami ciągnika. Słyszałem o mieszaniu sprężonym powietrzem. U mnie ostatni rok mieszania. Kupiłem zbiornik 12 tys l który zamiaruję wkopać wiosną w ziemię i dzięki temu temperatura RSM już mi nie spadnie poniżej zera

Zbiornik stalowy czy z jakiegoś tworzywa?

Jaka jest różnica w cenie na przestrzeni np 3 lat w stosunku do saletry?

Opublikowano

Stalowy nie skoroduje pod jednym warunkiem, musi być zawsze zalany do pełna, brak dostępu powietrza do stali.  Mam stalowe na zewnątrz i wkopany, ale zawsze pełne  jak nie RSM to deszczówka do oprysku.

Opublikowano
Dnia 9.03.2018 o 12:07, SOKAN napisał:

Jaka jest różnica w cenie na przestrzeni np 3 lat w stosunku do saletry?

Ja kupuję w sezonie i wychodzi 200-250zł/t na korzyść RSM32.

Opublikowano

jestem początkujący w temacie rsm. Mam zakupionych 7 tys litrów RSM-S 26%. Zmierzam to zastosować jako dawkę startową azotu na żyto i pszenyto. Czy takie małe rośliny po zimie są wrażliwe na poparzenia? Chodzi mi o to czy muszą być idealnie suche, czy można już stosować od 8 rano czy czekać jak wyschną całkowice? Lał ktoś może RSM na zamarznięto ziemie, albo jak snieg jeszcze zalegał? Generalnie kupiłem  RSM ale ze wzgledu na warunki (mżawki, delikatne  opady) nie miałem mozliwości rozlac (na większość upraw poszedł już saletrosan).

Cytat