Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zamiast mocznika to ja bym Tobie odradzał , bezpieczniej jednak mocznik . Osobiście nieraz wlałem conieco rsm do oprysku , ale to tak do 1% , nie tyle jako źródło N , ale w celu lepszego pokrycia roślin (rsm się lepi).

Opublikowano

Poszukuje rsmu do kupienia na podkarpaciu, najlepiej okolice Dębicy/Tarnowa/Mielca. Ma ktoś jakiś namiar na sprzedawców? Bo w okolicy nikt nie ma niestety rsm.

Opublikowano

Koledzy ma ktoś doświadczenie z laniem RSM na rzepak ( 2 dawka) na mokre rośliny podczas deszczu albo przed deszczem? Nie ma większych jak normalnie poparzeń? Myślę wykorzystać spory deszcz jaki na jutro podają  własnie do tego celu ale nie chcę czegoś zepsuć?

Opublikowano

Ja bym się poważnie zastanowił nad rozlewaniem RSM na mokre rośliny.

To jest nawóz doglebowy i ma specjalną tłustą konsystencje aby spłynąć po roślinie do gleby, do mokrej rośliny to on się raczej przyklei i poparzy.

Opublikowano

Prawie zawsze coś tam przyjarało szczególnie w drugiej dawce W ubiegłym roku pryskałem w deszcz zero poparzeń tylko nieco głębsze koleiny po opryskiwaczu.

Opublikowano

Przy drugiej dawce na rzepak trzeba uważać  , choć poparzenia szybko mijają ja stosuję na drugą dawkę w rzepaku saletrę ,w czasie deszczu jak najbardziej testowaliśmy nawet RSM w pszenicy no kłos w czasie deszczu zero poparzeń.

Opublikowano

Panowie stosowal ktos RSM dolistnie (zamiast mocznika) jaka ilosc na 100l nie uszkodzi rosliny? Slyszalem ,ze rolnicy tak robia. :)

Slyszalem ze na 100 l daja do 10 l RSM.

Opublikowano

Panowie mam pytanko z innej beczki wykonałem zabieg fungicydem z siarczanem magnezu i po 30 minutach spadł deszcz nie ulewa ale taki kapuśniaczek i teraz tak sobie leci.Mam pytanko czy ten oprysk podziała ??? A co do rsm przedwczoraj wylałem na zboża w ilości 160l na ha.

Opublikowano

Zamiast mocznika to ja bym Tobie odradzał , bezpieczniej jednak mocznik . Osobiście nieraz wlałem conieco rsm do oprysku , ale to tak do 1% , nie tyle jako źródło N , ale w celu lepszego pokrycia roślin (rsm się lepi).

Ten 1% w cieczy nie zrobi jakiegoś szczególnego wrażenia.

RSM nie lepi się po to aby lepiej pokryć rośliny ale wręcz odwrotnie żeby spłynąć do gleby.

Opublikowano

Witam

Panowie co to może być pierwszy raz w tym roku stosuję RSM 32 i moje rośliny na tych polach wyglądają tak jak by nie dostały nawozu.

Pod pszenice poszło w pierwszej dawce 3.03.2016 r. 220 l/ha RSM 32 a w drugiej dawce 29.03.2016 też 220 l/ha RSM 32 

Pod pszenżyto poszło w pierwszej dawce 170 l/ha a w drugiej też 170 l/ha RSM 32 w tych samych dniach co na pszenice 

Pod żyto poszło w pierwszej 180l/ha w drugiej 140l/ha RSM 32 też w tych dniach co na pszenice 

I trzy dni temu wszystko było dokarmione mocznikiem 20kg/ha plus siarczan magnezu 10kg/ha.

Dodam że moje zboża wyglądają bardzo słabo, sąsiedzi co sypali saletrę to mają o wiele lepsze zboża od mnie, i jeszcze dali duże mniej niż ja!!

Nie wiem czym to ratować. Dodam że co roku stosowałem saletrę i zawsze miałem plony na wysokim poziomie.

Zboża są tak słabe że muszę pryskać na chwasty bo wszystko jest rzadkie.

Opublikowano

RSM mało ma szybko działającego azotu niz saletra. Trzeba czekac. Gdzies nawet czytałem artykół że w tym roku jak ktos miał słabsze zboża i polał RSMem to przegrał bo rsm tak jak napisałem wyzej w 100 kg ma mniej o połowe azotu azotanowego i pszenica nie dostała porzadnego kopa tak w przypadku saletry

Opublikowano

Ale aż tak wolno działa.

To jak tak jest to nie ma sensu stosować tego nawozu, a tego co widzę to im większe gospodarstwo to zawsze daje RSM.

To zanim on zacznie działać to już będzie za późno.

Czy jest sens teraz jeszcze dać na wszystko po 100 kg saletry na hektar. Tylko to jest koszt zasilić dodatkowo u mnie 100 ha i będzie w takim życie czy pszenżycie będzie  180 azotu w czystym składniku a w pszenicy 210 w czystym składniku nie wspomnę jeszcze że zasiliłem mocznikiem w oprysku dwa razy po 20 kg/ha

Opublikowano

Ja też w tym roku pierwszy raz zastosowałem RSM i efekty są super. Pszenica przymarzła po zimie ale po RSM ładnie odbiła i ogólnie wszystkie zboża są super. Nie lałem jeszcze drugiej dawki nievwiem czy już rozlewać? Pierwszą dawałem dopiero w połowie marca

Opublikowano

I w tym problem że nic mi nie zostało aby zbadać, dodam że był kupiony z pewnej firmy i nawet dostałem certyfikat jest to RSM produkcji Yara.

Najgorzej to wygląda pszenżyto, miałem już ekspertów na polu i wszyscy mówili że ona trochę zmarzła, korzenie są kruche i się rozrywają i dopiero puszczają nowe i nie ma czym pobierać azotu więc doradzili dokarmiać mocznikiem, ale obok mnie ma pszenżyto sąsiad stosował saletrę i jego jest dwa razy takie jak moje i ma mocny ciemny kolor a moja taka jasna że aż na pole się nie chce jechać, a codziennie jest jeszcze zimno jak cholera, czym to ratować? Stosować saletrę czy to będzie za dużo nawozu czy jakieś biostymulanty już te moje zboża dostały mocznik z siarczanem, i jutro znowu jadę mocznik 20kg/ha i 15kg/ha.

Jak na razie to bardzo źle widzę to że przeszedłem na RSM, szlag człowieka trafia 

Nawet jeszcze nie skracam i nie robię grzybówki bo wszystko małe !!!!!!

Opublikowano

Raczej wina skutkow przezimowania. U mnie RSM poszedl w wielka sobote w ilosci 210 l/ha 32% i po 3 dniach juz widac bylo roznice pomiedzy zasilonym a tym jeszcze glodujacym. Oczywiscie PKMg przedsiewnie poszlo u Ciebie...?