Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja robie wszystko koncowkami, bo nie mam wezy i nie zamierzam ich kupywac :D

Mam takie pytanie, czy ktos wie czy na Warmii i Mazurach jest jakis dostawca co moglby mi przywiezc jakies 8000L RSM'u?

Bralem z puław, ale drogo wychodzilo.

Gość grzesiaczek86
Opublikowano

Dzięki, też na 'chłopski rozum' wydaje mi się, że na pierwszy rzut lepsze będą 7-mio otworowe ze względu na większe pokrycie ziemi a dopiero później końcóki. Pozdrawiam :)

Opublikowano

ja mam namiary na przedstawiciela agrohem dobremiasto ktore w swojej ofercie ma rsm jest dystrybutorem na nasz region

Kolego, a jakie ceny mieli w tym roku? I czy dowiozą mi 8000L, mieszkam od d miasta 20km.

Opublikowano

Do mnie ma w tym tygodniu przyjechać cysterna RSM 32. Bierzemy do spółki z sąsiadem. Cena 934 brutto. Ja od 2 lat na beczkę 1000l dodaję 80l wody i nie ma żadnego problemu z krystalizacją zimą tyle, że stężenie wtedy spada do ok 30%.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

witam, gdzie kupie rsm w łódzkim, najlepiej powiat radomszczański. pozdrawiam

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie rsm 1 raz w życiu będę użytkowa.Czytałem na innych stronach ,że rsm ulega procesowi krystalizacji i po długim czasie magazynowania "wyparowuje" część jego.Pytanie moje brzmi czy to by przeszkadzało jak bym już kupił rsm i rzucił go w garażu i zostawił normalnie na zimie czy by mu nic się nie stało i mógł go normalnie wiosną stosować??I czy trzeba tą wode uzupełniać a jak tak to ile jej lać i do jakiego rsmu 32-30-28?

Opublikowano

Ja zamówiłem 3 samochody po 899 netto. Daleko od fabryki mieszkam.

28 nie powinien się skrystalizować w  garażu, im mniej azotu to  mniej się krystalizuję.32 przy 0 stopni, 28 przy 10 abo  17,  ale nie pamiętam dokładnie,

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mam pytanie rsm 1 raz w życiu będę użytkowa.Czytałem na innych stronach ,że rsm ulega procesowi krystalizacji i po długim czasie magazynowania "wyparowuje" część jego.Pytanie moje brzmi czy to by przeszkadzało jak bym już kupił rsm i rzucił go w garażu i zostawił normalnie na zimie czy by mu nic się nie stało i mógł go normalnie wiosną stosować??I czy trzeba tą wode uzupełniać a jak tak to ile jej lać i do jakiego rsmu 32-30-28?

O tym "wyparowywaniu" to coś chyba Kolega żle słyszał. Co do krystalizacji to i owszem. Wszelkie dane są na stronie azorów Puławy. Wystarczy wejść i przeczytać. Co do krystalicacji do 32 krystalizuje się przy ok 0 stopniach, a 28 przy ok minus 18. trzydziestka gdzieś po środku, przy czym jest to temperatura rozworu a nie otoczenia. Ja osobiście biorę zawsze RSM 32 i na beczkę 1000L (w takich przzechowuję) leję ok 85l wody i resztę RSM. Wychodzi z tego stężenie ok 30% i żadnych problemów  z krystalizacją. Ważne żeby lać najpierw wodę potem RSM - lepiej się wtedy miesza. Można też kupić np RSM28 ale ten już cenowo gorzej nieco wychodzi. 

Edytowane przez Alio
Opublikowano

Interesuję się RSM  jakiś czas bo chcę w to wejść (czytam ten temat) i wywnioskowałem że kupujecie w tonach a stosuje się w litrach, gdzie jest duża rozbieżność między litrem a kilogramem. To w końcu ile jest tego azotu w zadanej dawce, bo jak stosuję np. saletrę to sprawa prosta a tu stosując np. 200l/ha to trzeba przeliczać na kilogramy czy jak? Może ktoś to mi wyjaśnić?

Opublikowano

Tak. Trzeba przeliczyć na kilogramy. 1 litr RSM32 waży 1.32 kg czyli w 100 kg RSM mamy 32 kg azotu a w 100 l mamy 132 kg razy 32% daje 42.2 kh azotu. NIe taka znów wysza matematyka:) Są tabele wydajności dla odpowiednich kryz i ciśnień. Poczytaj cały temat wstecz. Gdzieś to było opisane z linkami. 

Opublikowano

Wielkie dzięki za radę @robert123, bo bym na to nie wpadł. A następnym razem jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia to nie musisz sie udzielać.

Pytanie mogłem zadać i dzięki za odpowiedz koledzy, już wiadomo o co kaman. Całego tematu nie czytam bo min. dzięki takim użytkownikom jak @robert 123 jest dużo nic nie wnoszącego "pierdu pierdu"