Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Serdecznie witam wszystkich forumowiczów,

W ubiegłym tygodniu mój wujek, który prowadził gospodarstwo rolne dostał poważny udar - na tyle poważny, że nie jest w stanie prowadzić samodzielnie gospodarstwa. Nie wiadomo czy jeszcze kiedykolwiek będzie mógł.

Z racji, iż wujek był kawalerem nie ma osoby, która mogłaby poprowadzić jego gospodarkę, zatem w porozumieniu z resztą rodziny postanowiliśmy, że podejmiemy się prowadzenia kilkunastohektarowego gospodarstwa wujka, szkoda żeby się zmarnowała.

Z tego co się zdążyliśmy zorientować i popytać sąsiadów wujek posiadał następujące maszyny: agregat uprawowo-siewny, brona talerzowa, pług, kultywator, siewnik, rozsiewacz, opryskiwacz, brony, ślepe, rozrzutkę do obornika, ładowacz, ciągniki, przyczepki. Jeżeli coś pominąłem to dopiszę.

Wujek oprócz roślin typu ziemniaki, buraki, jęczmień, pszenica i łąki - trzymał również parę świnek i byczków na sprzedaż.

Z racji, iż nikt z nas nie zajmował się nigdy uprawą roli, ani nie ma wykształcenia rolniczego, mam do was ogromną prośbę.
Czy moglibyście napisać co, w jakiej kolejności robi się na polu, jakie zabiegi, jakimi maszynami etc., krok po kroki jeśli się da.

W naszym rejonie żniwa jeszcze w trakcie, ciągle pada.

Jeśli bylibyście tak uprzejmi i zechcieli pomóc, to czekam na wasze odpowiedzi co robić, od czego zacząć, jakie maszyny, jakie uprawy, jak przygotować pole - co po kolei, kiedy nawóz na pole, obornik etc, jakie uprawy najprościej wykonać.

Bardzo zależałoby nam na uprawie gospodarki po godzinach - po pracy.
Oczywiście w miarę możliwości będziemy się kształcić w zakresie rolnictwa. Jesteśmy świadomi, że pierwsze kilka lat będzie dla nas mega wyzwaniem.

Z góry dzięki za pomoc.
Opublikowano
Jak nie mieliście nigdy doczynienia z tym to ciężko, musiałbyś całe agrofoto przeczytac. Nie da się napisać w kilku zdaniach co kiedy się robi, wszyskto zależy od wielu czynników, jakie nawozy opryski itp itd
Opublikowano
wlasnie nie bedzie to takie proste z samego czytania nie da sie tego ogarnąć najlepiej jak by byl jakos sąsiad czy ktos co sie na tym zna i na bieżąco mowil co i kiedy robić. najpier zacznij od likwidacji zwierzat swin itd bo kasy z tego niema a duzo zachodu z tym jest. pole jest do ogarniecia. ale popros kogos zeby ci kierowal tym
Opublikowano
Najpierw jak pogoda pozwoli i ziarno będzie suche to zbierzcie zboże. Jak będziesz po żniwach to zależy w jakim stanie są te pola ,czy trzeba zastosować glifosat na ścierniska żeby zwalczyć perz czy też można od razu przystąpić do uprawy pożniwnej.
Opublikowano

Ok, czyli na ten moment, jak będą ku temu warunki, zebrać zboże + słomę?

Jak już będziemy po wszystkim to pomożesz?  Wstawię później jakieś zdjęcia jak wygląda ściernisko etc.

Zdaję sobie sprawę, że nie będzie to takie łatwe, jest to ciężki kawałek chleba ale chcemy spróbować. Nie chcemy żeby wysiłek wujka przepadł.

W miarę możliwości będę rozmawiał z sąsiadami, aczkolwiek wiemy jak to wygląda. Każdy ma też dużo swojej pracy w gospodarstwie etc.

Plany mamy takie aby powoli likwidować produkcję zwierzęcą, tak jak kolega wyżej napisał i zająć się tylko produkcją roślinną np. buraki - z tego co się orientuję to cukrownia wykopie, zabierze etc. Problem może być z bydłem, bo chyba mają dopiero rok także jeszcze trochę muszą podrosnąć.

Opublikowano
Ogólnie jaka powieszchnia? Co do buraków to moim zdaniem zmniejsz obszar, bo to roślina dosyć wymagająca i i jak chcesz się uczyć go uprawiać to lepiej zacząć od mniejszej powieszchni żeby nie było dużych strat jak nie wypali. I najl siej same zboża i jakieś lubiny żeby jako takie zachować zmianowanie. Co do zwierząt np takiego rocznego byka również możesz sprzedać, wstawiasz na olx trochę z wyższą cena a nóż ktoś kupi i masz problem z głowy, bo jak się pracuje to obsługa zwierząt będzie kłopotliwa i możesz wszystkiego nie dopilnować.
Opublikowano

Od tego sezonu 17ha. Odeszło wujasowi parę dzierżaw. Mówił że już więcej nie bierze, tyle mu na jego potrzeby starczy.

Buraki i ziemniaki po 3ha każdej, reszta zboża, w tym roku jęczmień i pszenica.

Opublikowano

Dziwi mnie inna kwestia.Pytasz się sąsiadów jakie maszyny i co jak ma.Mieliście wujka kawalera i nigdy mu pewnie nie pomagaliście w gospodarce a może i nigdy tam nie byliście bo byś mniej więcej co i jak wiedział a teraz nagłe zainteresowanie gospodarką.Przypadek?

Opublikowano
Jeśli wujo nie siał buraków to odpuść sobie. Nie wiem czy jakaś cukrownia by podpisała umowę. Zresztą z ceną też kokosów nie ma. Miałem w szkole taką książkę "podstawy rolnictwa" tam było bardzo fajnie opisane uprawa, nawożenie, dla każdej rośliny. Mógłbyś w to zainwestować. Wydawnictwo Rea
Opublikowano
jakbys byl podlaskie, to dobrym pomyslem jest obsianie wszystkiego zytem lub pszenzytem. sprzedasz ziarno, a potem slome. po tym jakis poplon, zaorac i znow zyto/pszenzyto. co np 3 lata qq na ziarno i znow zyto.
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, wincenty5 napisał:

Dziwi mnie inna kwestia.Pytasz się sąsiadów jakie maszyny i co jak ma.Mieliście wujka kawalera i nigdy mu pewnie nie pomagaliście w gospodarce a może i nigdy tam nie byliście bo byś mniej więcej co i jak wiedział a teraz nagłe zainteresowanie gospodarką.Przypadek?

Jak kolega ma pisać takie głupoty i coś imputować, to dziękuję Tobie za pomoc. 

Wujkowi w miarę możliwości zawsze pomagaliśmy bo byliśmy najbliżej i najblizsza rodziną ale to bardziej w jakieś żniwa/wykopki i to nieodpłatnie dla Twojej świadomości.

Dziwne żeby ktoś inny miał się zająć gospodarką jak dziadkowie mieli jednego syna i jedną córkę. Dlatego jako wnuk i najblizsza rodzina chcę żeby się nie zmarnowała. Dalsze wujostwo, kuzynostwo nie ma nic przeciwko.

Po drugie to coś innego pomagać, a coś innego  prowadzić.

Jesli chodzi o buraki i ziemniaki to wuja miał kontraktacje.

Edytowane przez Karolloo
  • Like 1
Opublikowano

A więc tak, generalnie to chciałbym aby udało się prowadzić gospodarstwo po godzinach, po pracy.

Jeśli chodzi o zwierzęta to dużo ich nie ma, jeszcze tyle uda nam się odchować i sprzedać i to by było na tyle jeśli chodzi o hodowle.

Co do roślin, to myślałem aby zostać przy uprawie buraków i ziemniaków, skoro już są umowy kontraktacyjne i maszyny do sadzenia etc to myślę, że może warto + jakieś zboża na sprzedaż po żniwach.

Jeśli chodzi o przygotowanie pola pod siew/sadzenia to jak to wygląda? Po żniwach lecę z talerzowaniem - jeśli jest zachwaszczone to najpierw oprysk, później talerzowanie? Następnie obornik (jest z hodowli), następnie agregat z siewnikiem? Co w przypadku gdy nie będzie obornika? Nawóz po oraniu, później agrerat + siewnik?

Jak wygląda sprawa z gnojowicą i wapnowaniem? Przed talerzowaniem prosto na ściernisko? Które pole najlepiej, pod jaką uprawę nawieść obornikiem, wapnem? Pod buraki/ziemniaki?

Po jęczmieniu myślałem zasadzić ziemniaki i buraki. Ewentualnie ziemniaki po burakach - czy nie można okopowych po okopowych?

Jakie zboże zasiać po wykopaniu ziemniaków/buraków? Pszenżyto, jęczmień? 4 klasa ziemi.

6 godzin temu, TomaszStach napisał:

Jeśli wujo nie siał buraków to odpuść sobie. Nie wiem czy jakaś cukrownia by podpisała umowę. Zresztą z ceną też kokosów nie ma. Miałem w szkole taką książkę "podstawy rolnictwa" tam było bardzo fajnie opisane uprawa, nawożenie, dla każdej rośliny. Mógłbyś w to zainwestować. Wydawnictwo Rea

Ok, dzięki. Zamówię.

1 godzinę temu, fenix30 napisał:

Po zniwach bedziesz się pytał ile nawozu dac przedsiewnie więc pasowało by badania gleby zrobić.

W przyszłym tyg wyślę próbki gleby do badania. Jaki jest okres oczekiwania na wynik? Czy próbkę można pobierać z pola, na którym jeszcze coś rośnie? Zboże, ziemniaki, buraki?

Opublikowano
@Karolloo napisze Ci tak, po zniwach obserwuj tematy na af które cie dotyczą.Wszystko tam będzie pisać, co roku jedno i to samo jest pisane co i jak się robi. Jeżeli czegoś nie bedziesz rozumiał to pytaj się w temacie który zalozyles bo w tamtych tematach to musisz kilka razy pytać zanim ktoś Ci odpowie. Tak to jest jak jest sie nowym użytkownikiem af. Teraz są żniwa, więc to jest temat na czasie. Nigdy nie planuj niczego do przodu bo pogoda wszystko Ci zweryfikuje. Albo będzie za sucho albo za mokro i po twoich planach.
Opublikowano

Jak pracujesz zawodowo to obsiej pszenicą lepsze kawałki i kukurydzą gorsze, kukurydza jest wdzięczną rośliną dobrze posypiesz nawozem 2,3 opryski i czekać na plon, choć cena nie zwala z nóg jak zresztą wszystkiego to plonem lubi się odwdzięczyć. Na razie zbadaj próbki ureguluj ph w razie potrzeby. Te buraki to sobie lepiej odpuść bo nie warte zachodu skopiesz opryski na chwasty i zrobi się nieciekawie, a cena też nie powala

Opublikowano

ziemniak i burak to bardzo trudny temat.

17ha obrabiać po godzinach, to tylko zboże. Jak TomaszStach poradził kup książkę, taką jak w tech rolniczym mają, dowiesz się wszystkiego, bo forum Ci tylko w głowie namiesza.

3-4 klasa to dobra ziemia, po roku zobaczysz czy coś się nauczyłeś. Będzie 5t +, znaczy dobrze, poniżej 5t trzeba udoskonalać.

Chyba każdy ma w rodzinie jakiegoś rolnika, i tam radzę poszukać mentora.

Nawet głupiej orki, nie zrobisz sam. Bo zrobisz za płytko to jeszcze obleci, ale za głęboko, to popłyniesz.

głupie ustawienie siewnika, sprawi Ci problem, za płytko lipa, za głęboko lipa. Próbe kręconą  to na forum wyczytasz.

Że tak powiem jesteś w czarnej du..e.

Opublikowano
O głębokość orki najmniej bym się martwił ,jeśli kolega nigdy nie orał to ta pierwsza orka może wyglądać jakby pole dziki zryły a jak nie zrobi starannej orki to może zapomnieć o dobrym plonie. Więc do orania może kogoś wynajmij w tym roku ,jeździj z tym kimś w ciągniku ,pytaj ,obserwuj i ucz się tego bądź co bądź jednego z trudniejszych zabiegów agrotechnicznych.
Opublikowano
59 minut temu, Sylwekx25 napisał:

O głębokość orki najmniej bym się martwił ,jeśli kolega nigdy nie orał to ta pierwsza orka może wyglądać jakby pole dziki zryły a jak nie zrobi starannej orki to może zapomnieć o dobrym plonie. Więc do orania może kogoś wynajmij w tym roku ,jeździj z tym kimś w ciągniku ,pytaj ,obserwuj i ucz się tego bądź co bądź jednego z trudniejszych zabiegów agrotechnicznych.

Ok, tak właśnie zrobię.

A co robić na ten moment, jak zboże jeszcze na polu nie zebrane? Czekać spokojnie na pogodę i zebrać ziarno, później słomę i dopiero myślećo dalszych zabiegach?