Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Nie ma co gdybać najbardziej stracą hodowcy trzody na suszy

Czyli hodowla ostatecznie się wlicza i będzie obniżała procent strat? W roślinach mam 29% strat, niestety "bardzo dochodowa" produkcja buraka cukrowego spowodowała, że najprawdopodobniej nie będę mógł ubiegać się o pomoc.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Marek , a jak ja wcześniej nie składałem , a gmina podobno ogólnie oszacowała na 30% , to powinienem składać , czy nie ma co sobie głowy zawracać ? A , no i mam trochę bydła . To ta OGROMNA pomoc i dla mnie , czy nie ?

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Narazie nic nie zaznaczaj czego nie wiesz pomiń  jutro w ARIMR  ci powiedzą 

Wypełni  co wiesz  czego  jesteś  pewien reszte  jutro  zrobisz 

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

A wiecie może czy gryka zwyczajna też kwalifikuje się do pomocy suszowej? 

Opublikowano
Moje niedopatrzenie w gminie babce mówiłem jak wypelniała wniosek, że były ubezpieczone uprawy ale ona nie zaznaczyła, do podpisania dała papiery dopiero jak przyszły od wojewody to zobaczyłem co jest.
Opublikowano
1 godzinę temu, Matey napisał:

u mnie gryke szacowali

u mnie też, z tym że wpisali 0% strat.

Opublikowano

u Was to w ogóle jakies komisje chodziły po polach czy  kontrola polegała na biurku w UG ?  bo ja za ch*ja nie widziałem u mnie  w okolicy jakiegoś Pana w krawacie :D\

dziś odebrałem znajomemu protokół bo on niemógł , miał ponad 40% a jak kosiłem u niego zboże to dał bym mu może z 10% max

i tak myśle że większość w Polszy szacowane są straty z za biurka ;) wniosek jest to na oko wklepać % 

Opublikowano

Damianzbr, u mnie też szacowali (wpisali 70% strat). Tak jak w łubinie i ostropeście. No i tu rodzi się pytanie, czy fakt, że szacowali i wpisali straty wystarczy do otrzymania pomocy suszowej? Czy nie jest tak, że pomoc należy się tylko wtedy, jeśli dana roślina jest objęta monitoringiem IUNG-u? No bo monitoring nie obejmuje ziół. No, upierać się jeszcze można co do gryki, bo na upartego można ją zaklasyfikować jako zboże jare....Ktoś, coś w tym temacie wie albo doświadczenie życiowe jakoweś posiada i chce upublicznić:)???

Opublikowano

gryke mam oszacowania na 75%

8 godzin temu, marulekk napisał:

u Was to w ogóle jakies komisje chodziły po polach czy  kontrola polegała na biurku w UG ?  bo ja za ch*ja nie widziałem u mnie  w okolicy jakiegoś Pana w krawacie :D\

dziś odebrałem znajomemu protokół bo on niemógł , miał ponad 40% a jak kosiłem u niego zboże to dał bym mu może z 10% max

i tak myśle że większość w Polszy szacowane są straty z za biurka ;) wniosek jest to na oko wklepać % 

W większości in się d*py nie chciało ruszać. Y mnie 4 razy protokół był zmieniany

Opublikowano
10 godzin temu, marulekk napisał:

A jak niby mieli szacować jak każdy ma swoje5 ha w 10 kawakach? Na jakiej podstawie twierdzis że miał 10 %? Jak każdy by podawał zgodnie z wymogiem to większość by nie dostała ani zł mimo że straty miałą

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

A jak niby mieli szacować jak każdy ma swoje5 ha w 10 kawakach? Na jakiej podstawie twierdzis że miał 10 %? Jak każdy by podawał zgodnie z wymogiem to większość by nie dostała ani zł mimo że straty miałą

a od czego te urzędasy są? jak jest taki kraj sprawiedliwy to niech szacują zgodnie z rzeczywistością 

jakby każdy miął rzeczywistą kontrole i prawdziwe oszacowanie to pieniądze poszłyby do tych  u których na prawde susza była a nie miliony Januszów biznesu poskładało wnioski chociaż w większości miało może kilkanaście % straty, bo nie powiesz mi , że wszędzie susza wyrządziła 50%  albo więcej

co do znajomego to chyba jak kosiłem to widziałem z góry co na polu miał i jak mu owies sypał czyż nie? 

Edytowane przez marulekk