Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Jeszcze nie daję zacznę jak będą po 7 zł nie przewiduję zakupów po 800 więc prawdopodobnie zostaniesz z towarem

I tak bym Ci nie sprzedał bo przy takiej ilości to te twoje świnki przez 20 lat by tego nie zjadły 😁

Opublikowano

Mazowieckie WLS, straty w zbożach ozimych 40-50%, w jarych 60-70%, łąki 40%, w ziemniakach susza nie wystąpiła, zwierząt brak.

Mimo tego straty ogólne oszacowano na 27%.Ziemniaki strasznie wszystko podciągnęły do góry. Jak u Was, też z ziemniaków taki duzy dochód wyliczyli? 

Opublikowano

A jaki średni plon i średnią cenę w ziemniaku u Ciebie uwzględnili, bo u mnie bodajże 23t po cenie 45. A czy jest różnica między ziemniakiem jadalnym a skrobiowym, bo w sumie nie wiem który u mnie podali.

Opublikowano
jakie szczescie, ze mam tylko 5 arow ziemniaka ;) mimo to straty brane z dupy. niby mam te ponad 32%, ale to sie ma nijak do tego co bylo na polach. niektore laki mialy niemal 100% bo tylko pyl i zgliszcza, ale kazali z gory pisac, ze 30%.
Opublikowano

Nie było tego w protokole który dostałem do podpisu. Ale podejrzewam ze wzięli średnia z regionu. Bzdura totalna z tymi progami iungu. Jak na 4 klasie może brakować 200 litrów wody i nie ma to wpływu na plon ziemniaka. Zreszta sral pies ta ich pomoc ale stan klęski mogli ogłosić to przynajmniej jest podkładka pod negocjacje kontraktacji. A tak to firmy mogą wykańczać rolników kontraktami. Większość ma wpisane tony i odszkodowanie za niezrealizowanie kontraktu, chyba ze wystąpi urzędowo potwierdzona klęska . Gratulacje panie ministrze świetny pomysł na promowanie kontraktacji........

Opublikowano

Takic wójtów sobie wybraliście to nie możecie mieć pretensji

Opublikowano
2 godziny temu, zetorki12 napisał:

A jak głosował na innego ?

To reszta mu wybrała życie

Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Takic wójtów sobie wybraliście to nie możecie mieć pretensji

A to co ma wojt do tego? Jak oni maja od wojewody jakis wzor i na podstawie tego obliczaja.

Opublikowano

Nie ma czegoś takiego jak wzór od wojewody wójt powołuje Komisje i od niego zależy jak ona szacuje

Opublikowano

Nie ma czegoś takiego jak wzór od wojewody wójt powołuje Komisje i od niego zależy jak ona szacuje

Jak wojewoda daje im co i jak maja robic wczoraj mowili mi ze robili na poczatku inaczej i wychodzilo wiecej procent a pozniej od nowa musieli robic jeszcze inaczej i mniej wychodzi procent strat. Moze i u was tacy dobrodzieje ze daja duzo.

Opublikowano

Gowno wiesz Stasiu to wojewoda ostatecznie zatwierdza protokoły. A jemu zależy by jak najmniej wydać z państwowej kasy . 1000zl dostaną tylko Ci co mają ponad 70% strat w gospodarstwie A nie 70%ha danej uprawy ! Mam protokół i jak byk wyliczona jest procentowa strata w całym gospodarstwie.  U mnie 41%.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, pio25w napisał:

Gowno wiesz Stasiu to wojewoda ostatecznie zatwierdza protokoły. A jemu zależy by jak najmniej wydać z państwowej kasy . 1000zl dostaną tylko Ci co mają ponad 70% strat w gospodarstwie A nie 70%ha danej uprawy ! Mam protokół i jak byk wyliczona jest procentowa strata w całym gospodarstwie.  U mnie 41%.

Co tY możesz wiedzieć za maluczki jesteś pogadamy wrócimy do tematu jak będzie nabór wniosków to co piszesz to tylko uzależnione jest czy będzie z deminimis wypłacane sobie poczytaj myślę że potrafisz http://wiescirolnicze.pl/uprawy/susza-2018-800-mln-zl-pomocy-dla-rolnikow/ co najmniej 30 % strat w danej uprawie będzieszmiał 70 % dostaniesz 1000

1 godzinę temu, Bananek napisał:

a ja myslalem, ze to jak szacuje powinno zalezec od stanu faktycznego na polach.

Dokładnie  i tylko od tego zależy

Tak tyle że w latch 90 kupiłeś 1 ha za równowartoś zbiorów a dziś musisz całe życie pracować by ten 1 ha spłacić

Edytowane przez staszek131415
Opublikowano

Jak to jest ze ojciec z mamą mają 70 sztuk bydła trawy im wyschły zborza też a wyszło im ze startu nie mają a mają 9 ha ja mam 12 ha bydła 30 i i mnie susza jest jak oni to k**wa liczą powtórka z przed dwóch lat!

Opublikowano
Dnia 19.08.2018 o 17:43, marekfarmer napisał:

To co robi  @zetorki12, @PRIMO , czy  lajkujący ich prześmiewcze komentarze @soltys48

Można  podsumować  słowami  Jezusa Chrystusa  ,, Ojcze  przebacz  im  bo nie wiedzą  co  czynią,, 

Mój stary proboszcz zwykł mawiać

"NAWET SZATAN CYTUJE PISMO ŚWIĘTE NA SWOJE USPRAWIEDLIWIENIE"

Dnia 19.08.2018 o 20:44, marekfarmer napisał:

Ja szanuje  innych w przeciwieństwie do  ciebie  bo  zioniesz  nienawiścią,  szczerze  mi  żal  takich ludzi jak ty   

Ale  w przyszłym roku   tego  szacunku  cię  nauczę .U mnie zasada  jest  jedna  ,,Rewanż  najlepiej smakuje na zimno,,:27_sunglasses: A mam 12 miesięcy od twoich ostatnich

Szanujesz??

A drugi akapit??

Dnia 20.08.2018 o 11:10, ws71 napisał:

Jak może katolik wierzący oceniać bliżnich czy  to nie przeczy całej nauce katolickiej ,nie przypadkiem uczynki świadczą o człowieku, prawo osądu człowieka i jego życia zostawił sobie Bóg ,   coś ten cytat wyrwany z kontekstu,przykład św Piotr 

"kto jest bez winy niech pierwszy kamień rzuci"

NIe każdy to rozumie

Ma  juz ktoś podpisany protokół przez wojewodę w WLKP?

Opublikowano
14 minut temu, soltys48 napisał:

Mój stary proboszcz zwykł mawiać

"NAWET SZATAN CYTUJE PISMO ŚWIĘTE NA SWOJE USPRAWIEDLIWIENIE"

"kto jest bez winy niech pierwszy kamień rzuci"

Oczywiście,  świadkowie jehowy bez Pisma Świętego nawet się z domu nie ruszają na "łowy", tylko interpretują je na własny użytek.   :P