Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To damo i umnie, też idę tylko jaka data byłaby najlepsza? Data dzkody na chwilę przed powołaniem komisji, data szkody jak już była komisja, czy ta data w protokole zgłoszenia szkody? Jak myślicie która najlepsza?

Opublikowano
to podaj datę po 10.05, np. 11 maja.. chodzi o to żeby polisa była przed ta data nieważne ile dni ale aby była przed.. czyli jak będziesz mieć date wystapienia szkody załóżmy 11.05.2018 a polisę masz na 26.04 to się wszystko zgadza:)
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

No jak to sie uda to warto było nerwy strzępić na intetwencje. Ceny rolnicze, farmer, topagar, ministetstwo rolnictwa, wojewoda, psl, 👍🏻

Brawo Rolnik za postawę . A nie tylko wychwalać tylko za to że coś powiedzieli .

Opublikowano
1 minutę temu, MichLin89 napisał:

ja ten komunikat ze strony MRiRW im wydrukowalem bo te babki tam będą jutro ciezko przetwarzać ... ciekawe co to bedzie

Umnie spoko chłopaki, mam w zakładce w tel te rozporządzenie dam na żywo do przeczytania jak nie czytali, ale w dzwoniłem do niego po tym rozporządzeniu to myślę że poznał temat

Gość marekfarmer
Opublikowano
Rolnik pisałem ci już prawie dwa tygodnie temu że komisja ci spier... protokół że nie było żadnych wytycznych z ministerstwa co do daty ty uwierzyłeś w bajki które ci powiedzieli w komisji i psioczyles na rząd dobrej zmiany. macie w gminach fachowców jak ten aricolus z tego forum i potem macie takie bzdury w protokołach. oby wam to jak najszybciej poprawili abyście mogli dostać 100% płatności. powiedzenia
Opublikowano

A te komisje i te gminy , to komu są podległe ? Dobra zmiana , dobrze by się przygotowała do pomocy . A tak tylko pokazali jak nieudolni potrafią być .

Opublikowano

Każdy protokół musi zaakceptować wojewoda. Zdarzały się przypadki, że wojewoda zwracał protokół do gminy, bo mu się nie podobała data wystąpienia szkód, albo upoważniony pracownik urzędu wojewódzkiego sam zmieniał datę wystąpienia szkód, np.  z daty od 01.04 2018 do 28.06.2018 na od 01.04.218 do 10.06.2018. Piszę tu o województwie podlaskim, nie wiem jak jest w innych. Każdy rolnik, który spełnił ustawowy warunek ubezpieczenia co najmniej 50% upraw- niezależnie w jakiej części kraju- powinien mieć tak fajnie jak ma MarekFarmer....albo każdy MarekFarmer powinien mieć tak wpisaną datę wystąpienia szkód jak pozostali skrzywdzeni rolnicy. W innym wypadku mamy problem i każdy MarekFarmer musi kasę zwrócić, bo mamy nierówne traktowanie :) 

Opublikowano
48 minut temu, marekfarmer napisał:

Rolnik pisałem ci już prawie dwa tygodnie temu że komisja ci spier... protokół że nie było żadnych wytycznych z ministerstwa co do daty ty uwierzyłeś w bajki które ci powiedzieli w komisji i psioczyles na rząd dobrej zmiany. macie w gminach fachowców jak ten aricolus z tego forum i potem macie takie bzdury w protokołach. oby wam to jak najszybciej poprawili abyście mogli dostać 100% płatności. powiedzenia

No komisja ale czemu większa część kraju ma od 1.04?

Opublikowano

A jak jest z rzepakami . Komisja stwierdziła 40 procent strat , póżniej odgórnie zrobili wszystkim 0 procent . A teraz Ardanowski coś mówił że do rzepaku i ziemniaków też będzie się należało

Opublikowano

Mam kilka ciekawych protokołów. Mam też informacje z tego forum, w tym kilka zdjęć fragmentów protokołów z tego forum. Jutro poniedziałek, dzień kiedy określone Departamenty MRiRW przyjmują interesantów. Udam się jutro na Wspólną 30 i spróbuję naświetlić zaistniałą rozbieżność u źródła. Zobaczymy jaka będzie reakcja (czy w ogóle zastanę odpowiedzialne za sprawę osoby), czy Ministerstwo w ogóle zna problem tego typu, że w jednych regionach kraju data wystąpienia szkody jest jednodniowa, a w innych określona kilkumiesięcznym okresem i negatywne konsekwencje dla większości, jakie z tego wynikają...w końcu jakieś jednolite zasady w skali kraju być powinny, nie?:)

Opublikowano

To wspomnij jeszcze ze u mnie taki jeden rano płakał pod kościołem ze paszy mało a po południu latał po wsi i dawał po 700 za dzierżawę i niech mu nie daja tego suszonego 😆

Opublikowano

Jak już się wybierasz to się dowiedz co mają na myśli mowiac rolnicy bardziej poszkodowani ?, czy pierwsze wypłaty ida tam gdzie obliczona jest wysoka strata dochodowosci gospodarstwa czy tam gdzie w uprawach 70 procent lub więcej. Jakie kryterium jest brane ? 

Opublikowano
rolnik bo w większości części kraju masz takich fachowców jak ten agricolus z tego forum czytać nie umieją i potem bzdury wychodzą. Masz oficjalny komunikat ministerstwa który ci jasno mówi komisja określa datę wystąpienia szkody. szkody nie suszy , wpisują wam w protokoły okresy raportów. IUNG i macie problemy potem.