Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja nie kapuję co ma polisa np od gradu i przymrozki wiosennych do suszy? Jakim prawem w takim przypadku ma termin nie pasować?

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

To wiem tylko co ma termin wystąpienia gradu np do suszy?jakbym ubezbieczył od suszy a ona już występowała to rozumiem ale reszta? 

Opublikowano
4 godziny temu, Bananek napisał:

robi tylko zamieszanie w temacie. twierdzi, ze nie skladal na suszowe, a tu udziela sie jakby wszystkie rozumy zjadl. do tego ten tvnowski jad na rzadzacych. nie pomagaja - zle, chca dac pomoc suszowa - jeszcze gorzej.

Tylko pochwały mile widziane ?

Opublikowano
33 minuty temu, zetorki12 napisał:

Tylko pochwały mile widziane ?

Nie przesadzaj jeszcze będziesz za PiS em płakał jak za 50 lat odda władzę 🧐

Gość marekfarmer
Opublikowano
3 godziny temu, ws71 napisał:

Co pokazał jest coraz większy bałagan,różne wersje w różnych regionach kraju z fakturami też do końca nie jest jasne,w sąsiednim powiecie potrzebne były faktury w celu udokumentowania zbiorów z poprzednich lat a w sumie to się okaże po decyzji agencji,dziś w agencji powiatowej twierdzili że datą wystąpienia suszy dla naszego regionu jest 01.05 a wczoraj jeszcze nie było o tym mowy

Bałagan  był  zawsze   i  tego uniknąć  się nie  da   bo takich mamy  urzędników   że jeden zwala na drugiego.

Z fakturami  jest sprawa  jasna  w ARIMR  aby rozdzielić  produkcje  zwierzęcą  od roślinnej nie potrzeba  żadnych faktur.   To co  piszesz  to na pewno w tej sąsiedniej gminie  nie zaznaczyli we  wniosku  o szacowanie strat  że    komisja ma brać średnie plony i cene z danych IERiGŻ  i   dlatego zapewne chcieli faktur  z poprzednich  lat.

Datę  wystąpienia suszy  każdy ma w protokole  i to  się  liczy.  

3 godziny temu, Matey napisał:

u mnie susza od 20.04, polisa chyba od 20.05 wiec niby po ptokach, zloze ze mam ubezpieczenie, ale raczej marne szanse. za rok ubezpieczam sie w styczniu albo wcale

Miejmy  nadzieję  że  to  ostatni  rok  suszy   

3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Nagłaśniać sprawę, do agrobiznesu tam minister szczyci się jaka to wielka pomoc codziennie prawie,  dziś też mówił, czym więcej osób będzie intetweniować to może zmienią na ubezpieczenie ważne przed zgłoszeniem szkody.

Popieram  nagłaśniaj  to nienormalne  aby  susza  była od 1 kwietnia.  Do TV Trwam  zadzwoń  może  będą  interweniować   to jedyna  pro  Rolnicza  telewizja  

Opublikowano (edytowane)

Czemu Wy zrozumieć nie możecie ? Ja nie jestem przeciwnikiem PiS . Każdy popełnia błędy i dobrze jest je podkreślać , żeby w przyszłości było lepiej . To co się dzieje w temacie "REKORDOWEJ pomocy suszowej" , to zwykły burdel dla mnie i tyle . Zresztą nie tylko dla mnie . Wystarczyło jasno i precyzyjnie wytyczyć - co , za co , ile ... ? A nie każda gmina pieprzy po swojemu . Rządzi PiS , więc kogo ganić ? Jaki przekaz medialny poszedł , a gówno zrobiono ? Fajnie że być może wszystko się wyjaśni i poszkodowani rolnicy coś dostaną . Ale czy odtrąbienie sukcesu w mediach nie było przedwczesne ? Czy tylko nabieranie innych jest najważniejsze ???

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Witam,

Jeśli macie problem z polisa to radze złożyć jeszcze polisę z poprzedniego roku bo liczy się ciągłość, tak powiedzieli, jeśli rolnik ubezpieczal się rok temu to nie bedzie problemu, a nie tam żadne daty występowania szkód, susza była od 1 kwietnia do 10 września według monitoringu suszy rolniczej, także jeśli ubezpieczaliscie się rok temu to skladajcie kopię z tego roku i z poprzedniego

• Like 1
Opublikowano

I jeszcze dorzucić trzeba będzie badania na obecność wirusa HIV

Gość marekfarmer
Opublikowano
12 minut temu, MichLin89 napisał:

Witam,

Jeśli macie problem z polisa to radze złożyć jeszcze polisę z poprzedniego roku bo liczy się ciągłość, tak powiedzieli, jeśli rolnik ubezpieczal się rok temu to nie bedzie problemu, a nie tam żadne daty występowania szkód, susza była od 1 kwietnia do 10 września według monitoringu suszy rolniczej, także jeśli ubezpieczaliscie się rok temu to skladajcie kopię z tego roku i z poprzedniego

Kto ci takie bzdury  do głowy  nakładł ???

Opublikowano

Minister zapowiedział, że wypłaty suszowe od 26 września. Zobaczymy. Ja wniosek już złożyłem. Teraz trzeba czekać. 

Rolnicy już dawno czekają na pomoc, nikt nie sieje w grudniu. ,

Niby kilka dni, decyzja i kasa na koncie. Ktoś wierzy w to, że tak będzie ?

Ktoś wie czy do łąk i pastwisk wypłacają suszowe?  Ja w protokole suszowym mam ujęte i wpisałem je. 

Gość marekfarmer
Opublikowano

To  jest  cyrk   co w tych ARIMR  wymyślają   

Opublikowano

tak sobie Was czytam i jeszcze bardziej utwierdzam sie w przekonaniu ze w ARIMR sami nie wiedzą co jest pięć i albo gadaja pierdoły, albo biorą wszystkie kwity a poźniej beda odrzuty

Gość marekfarmer
Opublikowano

Dokładnie   kto ma szczęście  dostanie 1 tys  a kto ma pecha   dostanie 500zł  

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Matey napisał:

tak sobie Was czytam i jeszcze bardziej utwierdzam sie w przekonaniu ze w ARIMR sami nie wiedzą co jest pięć i albo gadaja pierdoły, albo biorą wszystkie kwity a poźniej beda odrzuty

Moim zdaniem biorą jak leci żeby w biurach się nie pozabijali.bo albo chłopy będą się napi****rdalać między sobą bo somsiadowi złodziejowi się należy a mi nie.albo pracownik w pape zarobi.a tak wszystko wezmą a się potem wyśle że taki wuj

Edytowane przez Matey
Opublikowano
a ja mam inne pytanie. czy jest tu choc jedna osoba, ktora ubezpieczyla uprawy stricte od suszy? ile za to wyplaca ubezpieczalnia? czy jest to pomoc porownywalba do tej, co (narazie tylko) obiecuje rzad?
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Raczej tu  takiej osoby nie znajdziesz   bo nikt nie chciał ubezpieczać od  suszy  wiosną   znaczy się   firma ubezpieczeniowa  nie chciała żadna   a do tego  koszt  ha   ok 1 tyś  zł 

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

zetorki12 napisał:

A nie sukces ?

poki co, w zadnym wywiadzie z ardanowskim nie uslyszalem odtrabienia sukcesu. nie wiem skad masz takie informacje. ja tam slysze tylko, ze uruchomiono procedury i przeznaczono na pomoc fure kasy. ale sam minister mowi, ze wyplaty dopiero nastapia.

Opublikowano

A ty masz ? Bo jeśli nie masz , to według tego co napisałeś o mnie , nie powinieneś o to pytać ... 😆😚

Opublikowano

Z tego co wiem, każdy rolnik wpisuje co ma w protokole, są różne wytyczne co do gmin, klas ziemi, upraw itd.  (wszystko według Puław)

I według tego będzie wszystko liczone. Przecież ktoś kto zebrał 20% mniej niż w zeszłym roku, nie może mówić o suszy . 

A temu co uschła gorczyca np. 50 ha. przecież  poniósł straty, nic nie zebrał. Wyraźnie widać na wszystkich mapkach , że susza dotknęła część zachodnia i część południową zachodnią polski.

Nie można np. porównywać województwa lubuskiego, zachodniopomorskiego itd.  z  np. pomorskim, kujawsko-pomorskim.

Wyraźnie widać gdzie była susza, a gdzie tylko niedobór wody. Kto poniósł 20% strat a kto nic nie zebrał .

Opublikowano

Powiem tak,mam żarcia dla bydła full.i jeszcze okazją była aby pozbyć się dwuletnich bel sianokiszonki.i tak jest i większości w okolicy.Ale im bogatszy tym szybciej w gminie był