Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Zamierzamy wymienic w naszym gospodarstwie opryskiwacz na nowu lub dobra uzywke wielkosc okolo 600l. pracowal bedzie na obszarze 15ha z ursusem 3512. Obowiazkowo koncowki do RSM. Co polecacie nowy czy uzywka jaka pompa no co zwrocic uwage. Oczywiscie w rozsadnej cenie.
Opublikowano

PawelKtm525 napisał:

jak 600l to bez tura bedzie bardzo nie stabilny ale śmiało podniesie zalany do pelna ja od siebie polecam biardzkiego tylko na lepszej belce calabri i rozdzielacz stalo cisnieniowy

Kolego zawor stalo cisnieniowy do RSM musi byc. Kolego a powiedz mi jak farba jak wykonanie. A jaka pompe bo wiem ze jest kilka rodzai?

Opublikowano
pompe mam normalna biardzkiego 120 a lence 15 i dobrze pryska nie narzekam a wykonanie to jak to biardzki szału nie ma ale tragedii tez nie opryskalem 100ha w tym roku i bez awaryjnie dobralem tylko chydrauliczne poziomowanie bo nieraz jak jade bruzda to fajnie sobie mozna wypoziomowac bo to takie co tam jest to srednio sie sprawdza na krzywym polu
Opublikowano
ciągnik ma na podnośniku 900 kg ja mam opryskiwacz biardzki 800l z belka Calabria i on waży na pusto 300kg to do pryskania leje 600 a rsm 450 bo szkoda mi ciagnika a taka masa to juz max bo slychac na posnosniku ze cyka napewno wiesz o co. chodzi bo to takie charakterystyczne dla tego ciepka jak sie podnosi cos ciezkiego. a wykonacie.no.mogli by go lepiej pomalować bo nawwt tak chyba podkladu nie ma na spawach widac niedoróbki po sezonie tu tak podmaluje i będZie jak nowy jak za.taka kase i w tym wyposażeniu to warto na mniejsze gospodarstwo
a kupiłem 800 bo i ciagnik byl wiekszy w planach ale puki co musi zaczekać na modernizacje , a.z.wiekszego jak.to.mowia.nie.ucieknie:)
Opublikowano
Koledzy powracam do tematu bo gadalem z handlowcem od ktorego biore maszyny i poleca mi lance na hydraulice w biardzkim nie wiem czy jest sens czy nie ma. Pomozcie mam 15ha i glowie sie co zrobic i jak koledzy z jakością u tego biardzkiego bo rozne opinie krążą.
Opublikowano

Koledzy wracam do tematu. Co uważacie o opryskiwaczach TOLMET? Chciałbym wybrać miedzy firmami BIARDZKI TOLMET WAPROL UNIA PILMET Chodzi o pojemnosc 600l belka nie wiem jaka jeśli siewnik mam 2.7m bez ścieżek ale będę wymieniał siewnik również na 2.7m. Coś może podpowiecie jakie wyposażenie. Będzie pryskal w sezon łącznie 80ha około plus minus.

Opublikowano

Wymień siewnik na 3 m wtedy masz bez żadnych kombinacji 12 lub 15 m. Ci do Tolmet vs Biardzki to napiszę tylko tyle że to w 80% to samo ale te pozostałe 20% robi ogromną różnicę. Tolmet jest producentem części metalowych, pomp i rozdzielaczy dla Biardzkiego ale różni ich zbiornik i zabezpieczenie antykorozyjne, Tolmet ma zbiornik lepszy bo ciężar bliżej ciągnika a ten ocynk to okaże się za kilka lat czy cokolwiek lepiej niż malowanie proszkowe ( Biardzki nie stosuje podkładu, śrutowanie i malowanie proszkowe, powinno być ok ale to zależy jeszcze jaka ta stał tam siedzi i jak dokładnie to zrobią ). Stoję przed takim samym wyborem i zastanawiam się nad nowym TadLen TL615 lub używany Pilmet R615. Co do hydrauliki w MF 255 to można zawiesić na stałe tylko potrzebne hydrauliczne podnoszenie ale przy hydraulicznym poziomowaniu i nie przerabianej hydraulice i tak trzeba blokować podnośnik.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kondzio342 napisał:

Czyli polecałbyś tolmeta? do 3512 to nie wiem czy 600 czy 800.

Absolutnie nie, jedynie w zestawieniu z Biardzkim jest lepiej przemyślany zbiornik, reszta to samo, no jeszcze inna powłoka. 

Dlaczego nie? Bo prowizoryczna stabilizacja, tandetna pompa ( można wymienić na lepszą ) badziewny rozdzielacz ( za dopłatą stałociśnieniowy choć jakościowo bez szału ), najtańsze głowice itd. W zasadzie budżetowy sprzęt dla mało wymagających, 

800L - nie przesadzasz trochę? Ja tu się dopytuję czy z 600 L nie będę nieba oglądał:) No chyba ze 500 L będziesz w nim woził to ok, tylko po kiego taki opryskiwacz?

Opublikowano

Dużym plusem jest  ten układ do płukania ale ciekawe co mały MF zrobi z 600 L roztworu plus jakieś 60 L do płukania i jakieś 15 L do mycia dalej 675 L + ponad 300 kg samego opryskiwacza ( 600L 15m ) to masz około 1T na podnośniku. Ale może da radę, nie wiem choć mam rozsiewacz 600L i jak zasypię baga saletry ( 600kg ) to bez dociążenia przodu i jeździe pod górę czasami startował :). Sam nie wiem jaki wybrać, po głowie chodzi mi TadLen TL615 lub używany Pilmet 615. Wiem jedno, nie chce żadnych typu Biardzki, Tolmet, JarMet, itd. Ewentualnie jakiś zagraniczny używany tylko potrzebuję aby belka robocza rozkładała się tak aby było 12 i 15 m, tak jak jest to w wyżej wymienionych. Choć muszę przyznać, że lance w pilmetcie szału nie robią, mogli to lepiej wykonać - mam wrażenie, że tadlen ma niby podobne ale lepiej wykonane. 

Opublikowano

A jakie podzespoły w tadlen są. Bo cena nowego pilmetu to zabija. a nie chce kupowac czegos na 4-5 lat tylko żeby posłużyło. mam dziekana teraz kupiony w 2000roku i wymieniam bo lance są tylko tylko i zaczyna puszczać rozdzielacz. reszta spoko i końcówki są pojedyncze.