Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Szczepanitoo napisał:

dudi834 Nie obrażasz tylko piszesz... No właśnie? co piszesz. Do Sean. Oczywiście, masz rację co do nieufności. U nas na strajku też się zaraz wójtowie czy starosta podłączali jacy to oni super nie są. Na to trzeba uważać. Ale dudi834 jawnie mnie obraża i pokazuje swoją prawdziwą naturę, a jaka ta natura jest niech sobie każdy dopowie.

To co pisac nie wolno wolny kraj wolnosc slowa jest. Do jscus jak trza sie postawic to trza a do polityki to sie niepcham bo uczciwie pracuje na roli chodz nie jest latwo 

• Like 1
Opublikowano
Jak to łatwo zejść na poboczny temat, znalazł się prowokator i zrobił swoje, rozbił wątek. Widzicie jak łatwo jest się podzielić? Ale proszę o merytoryczną odpowiedź ale ciągle jej nie dostaje. Mniejsza o to. Temat jest, główne postulaty przekazałem, a to już wola forumowiczów co z tym dalej zrobią.
dudi834 Ja też uczciwie pracuję na roli i też jest ciężko. Jest wolność słowa, ale obrażanie innych to już nie wolność słowa a zwykłe hamstwo.
Opublikowano (edytowane)

Ok szogunie jak to bronek mówil:ph34r: a jaki ten poboczny plam bo nie bardzo rozumie przedstawilem tylko co mysle odtego jest to forum mnie nikt nie oplaca 

Edytowane przez dudi834
Opublikowano
13 minut temu, gienio007 napisał:

Dudie , Dzieciaczku nie podskakuj , bo Szczepanito ćwiczył  w młodości box , waży 116 kg i wzrostu też jest poczciwego , SMARKACZU . 

Może dobrze że ty nie jesteś u władzy, bo jakby ci coś nie pasiło to byś wojskiem i policją straszył ludzi.

Opublikowano

Ja Ci tego nie zarzucam, ale Twój kolega takimi wpisami robi Ci niedźwiedzią przysługę.

Opublikowano
Sean. Akurat Ty mi tego nie zarzuciłeś. Założyłem ten temat, żeby pokazać problemy(które każdy wie jakie są), zachęcić do działania ale widzę, że to gruba ściana do przebicia. Godzimy się na obecną sytuację, mimo tego, że jest coraz gorzej. Dlaczego?
Widzę, że u nas nie ma myślenia i podejścia co zrobić aby żyło mi się lepiej tylko co zrobić aby inny miał gorzej. Smutne to.
Opublikowano (edytowane)

Między innymi  dlatego że nie ma i nigdy nie było prawdziwego przywódcy, a to tylko wierzchołek góry lodowej. Ci co byli zachowali się zupełnie jak "tow. Winnicki z filmu Alternatywy 4" i ludzie po prostu już nikomu nie wierzą.   :)

Edytowane przez Sean
Opublikowano

dudi834 napisał:

Ok szogunie jak to bronek mówil:ph34r: a jaki ten poboczny plam bo nie bardzo rozumie przedstawilem tylko co mysle odtego jest to forum mnie nikt nie oplaca 

Dokładnie rozumiesz, swoim wpisem od razu sugerujesz, że mnie ktoś opłaca. Nie może do do Ciebie dotrzeć, że ja jako rolnik chce bronić swoich i innych rolników interesów. Tobie od razu przychodzi do głowy myśl, że mnie ktoś opłaca. A ja tak samo jak Ty to napisałeś przedstawiam na forum to co myślę. I taki właśnie podejściem rozbiłeś wątek, gdzie tematem nr 1 była manifestacja rolników w Warszawie.

Sean napisał:

Między innymi  dlatego że nie ma i nigdy nie było prawdziwego przywódcy, a to tylko wierzchołek góry lodowej. Ci co byli zachowali się zupełnie jak "tow. Winnicki z filmu Alternatywy 4" i ludzie po prostu już nikomu nie wierzą.   :)

Za młody jestem żeby to znać:-)

Opublikowano
5 godzin temu, Tomek55 napisał:

problemem polskiego rolnictwa jest niestabilnosc, przykład teraz wiele gospodarstw ze względu na ASF rezygnuje ze świń bo ceny nie ma a ze hodować cos trzeba zaczyna z bydłem za chwile bedzie tego tyle ze cena spadnie i znowu krzyk

Z bydłem to już teraz widzę że u nas pomału też schodzą, bo bydlak to nie świnia materiał drogi kupi 10 chorych  cielaków 4 zdechną i już likwidacja.

Jedyny + tego wszystkiego to że spadło zainteresowanie ziemią, bo słabe ceny i kredyty na maszyny hamują zainteresowanie i można trochę zwiększyć areał  

Opublikowano

W gatce i na dodatek w domku to każdy jest mocny . Widocznie jest jeszcze za dobrze  skoro są tak silne głosy krytyki . Niech wprowadzą całkowity zakaz uboju rytualnego , to na pewno się poprawi . Niech dalej do dzików nie strzelają , to też będzie lepiej . Niech wprowadzą te opłaty za pobór wód , to już zupełnie się  poprawi .  Takiego przepakowywania  produktów rolnych to jeszcze nigdy nie było . Zapewne 500 czy 1000 osób tego nie zmieni , ale usiąść  i narzekać to zawsze można . Ni Szczepanito  ni ja  nie jesteśmy  zadłużeni  aby szukać jakiegoś  wsparcia  , siedźcie  w domu i krytykujcie  tych co chcą  coś poprawić a na pewno będzie lepiej  .   Ciekawe tylko ile na starość renty dostaniecie ???? bo płacących na nią będzie coraz mniej . Zostanie Wam na starość  mniej  niż 1 000 i budynki do utrzymania  . 

Opublikowano

Co będzie nikt niewie, a pośrednik też człowiek i też napędza pkb, także wszystko dla ludzi, zamiast wydawać ostatni grosz i zaciągać kredyt  by wspierać germańca może lepiej wziąć się do roboty i nie biadolić jak to źle a germańcowi dobrze i przestać być parobkami europy we własnym kraju. 

Opublikowano
To dlaczego jest tak źle jest zarówno winą rządzących, jak i samych rolników. Rządzących, bo siedzą na stołku i nic nie robią, co by realnie i pozytywnie wpłynęło na polską wieś. Rolników, bo od pokoleń widzą tylko swoje podwórko. Nie patrafią spojrzeć/myśleć szerzej, strategicznie.Obca jest im wspólna wizja i misja. Jak też już ktoś wcześniej pisał problemem jest też brak jednego, wspólnego lidera (nie musi być to jedna osoba, ale dobrze by było było mówiła jednym głosem).
Opublikowano
9 godzin temu, dudi834 napisał:

Tu przyznam racje a apropo pana sz... Uwazam ze nikt nie robi nic bezinteresownie tylko trzeba poczekac az do koryta trza sie pchac

Hmmm , czyli według Twego twierdzenia ... , to ile bierzesz za spamowanie tematu ?

Zamiast popierać że ktoś coś próbuje zorganizować w Naszej obronie , to szukają drugiego dna . Uważasz że należy tylko się przygarbić , uszy po sobie i dalej orać , czekając aż łaskawie Jurgiel się obudzi ?

Opublikowano

A kto odpowiada za taki stan rzeczy ? Każdy bez wyjątku olewa polskich rolników , to takie mamy efekty .

Opublikowano
Na zachodzie rolnicy wygrywają, bo potrafią się zjednoczyć i zrobić coś razem. Zrzeszają się w spółdzielnie (spółdzielnia nie oznacza, że rolnik pozbywa się ziemii, czy innego majątku). Spółdzielnie działają w imieniu rolników jak przedsiębiorstwa. Kupują hurtem, w imieniu rolnika, środki potrzebne do produkcji rolnej. Sprzedają, w imieniu rolnika, duże partię wyprodukowanego przez rolnika towaru. Prowadzą własne zakłady przetwórstwa, sklepy czy nawet banki. Załatwiają wiele spraw za rolnika, a ten nie musi tak się rozdrabniać, i że wszystkiego być specjalistą. Weźmy np. to co teraz się dzieje: rolnik ma kilka byków i chce je sprzedać. Szuka handlarza, ten przyjeżdża, płaci tyle ile da (+/- te kilkanaście groszy utargowane przez rolnika), zabiera zwierzęta, a później rolnik modli się i sprawdza czy pieniądze spłyneły (po tygodniu, miesiącu, nigdy). Rolnik nigdy nie wie czy napewno dostanie zapłatę i ile dostanie za zwierzę, jeśli je odchowa. Nie planuje, bo takie planowanie ma słabe podstawy.
  • Like 1
Opublikowano
Na zachodzie spółdzielnia zadba by rolnik dostał zdrowe cieląt, zapewni weterynarza, zootechnika. Zadba by rolnik dostał godziwą zapłatę za odchowane zwierzęta.
Gość marekfarmer
Opublikowano
9 minut temu, zetorki12 napisał:

A kto odpowiada za taki stan rzeczy ? Każdy bez wyjątku olewa polskich rolników , to takie mamy efekty .

Każdy  po 89 roku.

Postulaty mają słuszne  choć  kilka z nich  jest  zrealizowanych  i niedługo wchodzi w życie

Ale jak widzę tego młodego  krzykacza   i słyszę  następca  ,,Andrzeja Leppera,,  a z  nim ludzie  którzy  działali z ,,Lepperem,,  to  zapala mi się czerwona Kontrolka.

Opublikowano

Które są zrealizowane ? Dlaczego ta lampka ? W Polsce nigdy jedności nie będzie , bo aby tylko Ktoś zaczął stawać w obronie , to już pięciu się zastanawia jaki On ma w tym interes .

Gość marekfarmer
Opublikowano

Które  3,10,20,22

Dlaczego  dlatego  że  ,,Andrzej  Lepper  to był stworzony  przez   WSI  i był  otoczony  ich  agenturą   oni  go stworzyli  i wykreowali  na polityka i potem ...,,

Opublikowano

Aaaa , no jasne . Jeszcze o "brzozie" mogłeś wspomnieć . :ph34r::D

Opublikowano
9 godzin temu, dudi834 napisał:

Tu przyznam racje a apropo pana sz... Uwazam ze nikt nie robi nic bezinteresownie tylko trzeba poczekac az do koryta trza sie pchac

Trollu czytając twoje posty można być pewnym że to ty właśnie jesteś przy tym korycie i próbujesz zdyskredytowac osobę Szczepanito swoimi głupim postami. Czyżbys był pieskiem Jacuśa Boguckiego??