Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akurat na węgiel był zawsze popyt podobnie jak na żywnośc wahania cen na tych rynkach to czyste spekulacje kopalnie były niszczone na zamówienie zachodu by za grosze je przejąć podobnie hodowla

Opublikowano (edytowane)
Dnia 25.05.2018 o 20:21, marekfarmer napisał:

1.  Ja umiem czytać  ty  najwyraźniej masz z tym problemy

Poprzedni nabór  był  jednolity   i tylko na koniec był  nabór   tylko w  jednym województwie  ale  ty najwyraźniej nie masz  pojęcia  dlaczego  xD  xD  xD 

3.  Pokaż  mi gdzie napisałem że nie było  MGR.  Pytam się  o  konkretne  lata  czemu w nich nie było naborów  i dlaczego w 2011 roku był  ostatnii nabór  poza  Podkarpaciem  na MGR

4.  Poszukaj sobie  na forum  :D  :D   i  nawet w tym temacie  masz 

5. No to dlaczego  Ustawą z dnia  12.Maja 2012  roku  PSL  Likwidował  tą  wcześniejszą  emeryturę  31.12.2017 roku  ????

6. http://forsal.pl/artykuly/1112583,lot-ma-coraz-lepsze-wyniki-w-2017-roku-zarobil-288-mln-zl.html   

http://forsal.pl/tagi/wyniki-finansowe;gornictwo

7.  Nie widzę  abyś wymienił tych młodych  nowych w PSL   wymień  ich  jeśli tam są 

8. Skoro  mamy takie same   Wymogi   więc  i dopłaty  powinny być takie same

9. Porównajmy Dopłaty  do 1ha    Rzepaku czy zbóż 

Dopłaty w 2014 roku  -  910,87zł/ha  http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/platnosci-bezposrednie/stawki-platnosci-bezposrednich-obowiazujace-w-roku-2014.html

Dopłaty  w 2015  roku  - http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/platnosci-bezposrednie/platnosci-bezposrednie-w-roku-2015/stawki-platnosci-bezposrednich-obowiazujace-w-roku-2015.html

Dla  Gospodarstwa   2ha  -  758zł/ha

Dla  gospodarstwa  10ha   średnia wychodzi 877zł /ha

Dla gospodarstwa  50ha  średnia wychodzi   850zł/ha 

Płatność do  Motylkowych

2014  - 556,37 zł/ha

2015  - 415,21

Jak by nie liczyć   Dopłaty   są  MNIEJSZE   do tego  dodatkowe wymagania  Dywersyfikacja   i   EFA.

10. Zabiegali zabiegali  ,, łopozycjoniści  ,, xDxD

Naprawdę szkoda pisania na Ciebie, widać że albo pisior jesteś, albo ci płacą za te pisanie. Na wszystkie pytania Ci wyraźnie wyżej odpisałem, a Ty dalej swoje. Gratuluję sprzedania się :D 

Dnia 25.05.2018 o 23:37, damianzbr napisał:

A co w 2015 roku może nie był polityczny? Jak pojechaliśmy na warszawę traktorami w sumie nie wiadomo po co to był strajk rolników, ale jak nas zablokowali na zakręcie (podwarszawska miejscowość) to nie było już prowodyra który by zepchnął turem radiowozy. PiS wystawił i rolników i Izdebskiego i musieliśmy wracać do domu, ale to PiS z tylnego siedzenia podjuszał ten strajk.

I co to ma do rzeczy że prezes orleu dostał jakieś nic nie znaczące 2 mln. Za 2 mln to mój sąsiad tankuje ciężarówki w miesiącu jak ma ich ze 150 szt.

Ja z pisu nie znam żadnego, ale myślę że to tacy sami ludzie jak ci z PSL-u. Tylko że rozmawiamy o szczeblu najwyższym ,kaczory, pawlaki tuski itp. Jak widać kaczor na razie stawia wszystko na nogi w przeciwieństwie do tusków i pawlaków którzy wszystko rozsprzedali i jak się teraz okazuje za psi grosz, zrobili po prostu grabież.

Tobie bajka o ASF może się podobać lub nie, przyjedź na wschód a sam się przekonasz jak to wygląda od kuchni. W mojej gminie jest hodowla krów, jacyś mali co są na etacie trzymali trochę świnek jakiegoś byczka i jest taki jeden większy co trzyma na kontrakcie. I co, ci mali wyprzedali trzodę a ten co ma na kontrakcie dobudowuje chlewnie. Zresztą to nie musi o niczym świadczyć to nie jest żadna tajemnica, to jest ogólnie dostępne i jawne że świnie z kontraktu (czyli świnie nie rolnika) bez najmniejszych przeszkód będą trafiały do ubojni.

W 2015 był polityczny i nikt tego nie ukrywał. Ale czy teraz jest polityczny? Jak na głównym strajk w Warszawie jest zakaz wypowiadania się dla polityków, to coś to znaczy. Jest kilka szczegółów do poprawy, m.in. Piotr Rybak który nic z rolnictwem wspólnego nie ma, a stoi w mocnym centrum. 

Nic nie znaczące 2 mln.??? Za co ja się pytam??? No właśnie ludzie tacy jak Twój sąsiad jak rozumiem przedsiębiorca musi na te 2 mln. zapracować i nie ma ich do kieszeni a musi wlać, żeby dalej pracować. A Jasiński dostaje 2 mln. za nic, bo gdyby zrobił coś dobrego to dalej byłby Prezesem, a już nie jest.

No widzisz jak nie znasz to dlaczego porównujesz? Co takiego kaczor postawił na nogi? Co tusk i pawlak rozsprzedali? 

Jestem z Podlasia także dalej na wschód Polski się nie da :D wiem doskonale ja kto wygląda. Wybijali i u tych małych i u tych dużych, czy ktoś miał jedną świnkę czy tysiąc. 

12 godzin temu, hubertuss napisał:

Każdy strajk jest polityczny i to jest racja bo zawsze przeciwko jakiemuś rządowi. Jak w 2015 roku protestowali to strony były rożne. Wielu to pasowało bo protestowali przeciwko rządowi po i psl. Minęło te trzy lata sytuacja w rolnictwie jakoś diametralnie się nie zmieniła ani na gorzej ani na lepiej i dzisiaj znowu są protesty. Tylko strony się zmieniły. To samo z niepełnosprawnymi w sejmie. Kiedyś pis ich tam zaprowadził i Kaczyński obiecywał wszystko byle tylko głosować. Dzisiaj protestują przeciwko Kaczyńskiemu ot taka polityka robiona na grzbietach ludzi.

Sawicki święty nie był i Jurgielowi nic nie brakuje. Kumoterstwo i kolesiostwo jak było tak jest. Tu tez sytuacja się diametralnie nie zmieniła jak w rolnictwie za jednego i drugiego. Tylko oceny protestów się zmieniły. Ci co kiedyś popierali dzisiaj krytykują i odwrotnie. Choć znam wielu wyborców pis co to jeszcze nie dawno mówili, że demonstracje KOD i podobne należało pałami rozpędzać. A dzisiaj jadą równo po Szydło za nagrody czy krytykują to jak rząd postępuje z protestującymi w sejmie.

Ze stawianiem wszystkiego na nogi to już nie do końca racja. Jeśli chodzi o pis i rolnictwo to akurat stadninę w Janowie położyli na łopatki. Zresztą nie pierwsza to rzecz, która Jurgiel wykończył. Podobnie było w 207 roku z cukrowniami. Bo Jurgielowi zamiast negocjować spać się chciało.

Nie koniecznie większość rolników wyraźnie mówi czy popierają rząd czy nie to tu nie chodzi o rząd, a o ministra rolnictwa Jurgiela. 
Nie zmieniła się sytuacja w rolnictwa? A przykład ASF to co? Ile było ognisk, ile jest teraz. Teraz całe podlaskie to ASF. A niepełnosprawni też to nie to samo, wtedy PiS ich wprowadził zgadza się teraz bodajże Nowoczesna, ale jest taka różnica że PiS ich wprowadził i od razu naobiecywał złote góry, ale to co protestujący chcieli zostało spełnione przez ówczesnego ministra Kosiniaka Kamysza i protest zakończył się porozumieniem. Teraz ponad 40 dni PiS ma to gdzieś, a wręcz jeszcze zaostrza protest to co zrobił w ostatnich dniach to przegięcie i upokorzenie, a brak rozmowy. Brak porozumienia, protestujący nie dostali tego co chcieli, a protest został wstrzymany tylko ze względu na to jak PiS postępował (m.in. zamykanie toalet).

ok Sawicki święty nie był, a Jurgiel to masakra. Kumoterstwo i kolesiostwo??? zgadza się byli za PSL zatrudniani swoi ludzie to jest normalne, ale to byli ludzie w zdecydowanej większości (99%) kompetentni, znający się na tym co robią i nie brali takiej kasy jak teraz, ale  chociaż byli też i z PiSu za PSL. A teraz są same PiS, osoby bez kompetencji doświadczenia, tylko z legitymacją PiS.

11 godzin temu, staszek131415 napisał:

Przestań bredzić Stadninę na łopatki no nie żartuj nie ma ludzi niezastąpionych choć opozycji się tak wydaje

Zgadza się nie ma ludzi nie zastąpionych, ale jak już się kogoś zastępuje to warto żeby ta osoba znała sie na tym czym będzie się zajmować. A tak to stadnina upadła.

3 godziny temu, damianzbr napisał:

O stadninie nie mam pojęcia to się nie wypowiem. Ale z jednym się nie zgodzę mianowicie o sytuacji w rolnictwie. Ustawę o obrocie gruntami zrobili bardzo dobrą. Teraz mają tylko dopisać że synowa i zięć to też rodzina bliska i nic więcej nie trzeba.

Kupowałem pole a że w papierach jestem jako MR który jeszcze nie ma 5 lat swojego gospodarstwa, musiałem z żoną pojechać do woj. ośrodka KOWR aby uzyskać zgodę ministra.

Notariusz straszył że trzeba szybko jechać bo czeka się 2 miesiące na taką decyzję. Jak się okazało zabrakło nam jakiegoś błahego papierka to urzędnik przyjmujący zawołał przełożonego z góry aby zapytać co robić. Ten z góry nas zabrał do swojego gabinetu i tak temat ogarnął że na drugi dzień była decyzja.. Po prostu z luźnej gadki i jak to się mówi słomy z butów wyczaił że my normalne chłopy ze wsi normalnie pole chcemy kupić to nie robił problemów i decyzję wydał w JEDEN DZIEŃ.

A jak by przyszedł jakiś pajac w garniaku i neseserem skórzanym za 8 koła to wiadomo że by musiał swoje odczekać.

Zresztą drugi pajac z drugiego końca Polski co od kilkunastu lat dzierżawił w naszej okolicy 60 ha po PGR po zmianie ustawy nie mógł startować na kolejnym przetargu i wygrał go miejscowy rolnik. Co prawda pajac podstawił okolicznego słupa z pod budki piwnej ale drożej już im się nie opłaciło podbijać i wygrał rolnik stawi ale nie jest to ważne. Gdyby wygrali przetarg sam osobiście pisał bym donosy do prokuratury gdyby ten słup z pod budki nie uprawiał tego pola tylko ten pajac/biznesmen. Więc ustawa na pewno biznesmenów podbijających ceny zablokowała a że biznesmeni podstawią słupa no to już jest przestępstwo którym zajmą się sądy w których kaczor robi czystkę z układów i układzików, aby pajace bezkarnie nie mogli łamać prawa bo sobie sędziów i prokuratorów opłacą.

Co reszta to może i nic zbytnio w rolnictwie nie poprawili, a nawet z ASF sztucznie rozdmuchują problem i jeszcze każą świnie wybijać to paranoja. Ale to też może chodzi o to że jeszcze nie zrobili czystki w powiatowych wet. i PSLowskich starostwach.

A nagrody szydło to problem rozdmuchany przez TV. No bo ta kwota w skali kraju nie miała najmniejszego znaczenia kilkanaście mln. nic nie znaczy przy miliardach budżetu. Oddali to oddali po temacie. Tylko jakoś kilka lat temu kopalnie były nie rentowne, PKP było nie rentowne, LOT był nie rentowny. Nagle dziwnym trafem jak pis rządzi to trend na tych rynkach się zmienił i nagle stały się rentowne, dziwne co??

No tak PiS rządzi, ale winę za ASF zrzuć na PSL bo członkowie tej partii jeszcze żyją :D 

Nagrody rozdmuchane przez TV??? haha no tak lepiej po cichu nikt by nie wiedział i by legalnie okradali kraj. Kilkanaście mln nic nie znaczy??? Kasa na nagrody poszła z podatków również moich każdy grosz się powinien się dla nich liczyć. Jakie po temacie, oddali ale gdzie??? Wzieli m.in z moich pieniędzy, oddali na Caritas, a później sobie odliczą i w jakimś stopniu im się zwróci.

Jakie masz dowody na to że było źle a się poprawiło w PKP, LOT, kopalnie ? ciekaw jak będzie wyglądał budżet Polski na koniec rządów PiS :D 

2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Jakie fakty że konie sięnie sprzedają bo nie ma popytu na nie? Może susza to też wina PiS? kONIE DAWNO BYŁY NIERENTOWNE I DOPŁACANO DO NICH Z INNYCH DZIAŁÓW

Na konie nie ma popytu? Na araby nie ma popytu? jak się nie znasz to się nie wypowiadaj :D dlaczego na aukcji organizowanej przez nowego dyrektora sprzedano kilka koni za bardzo małe pieniądze, a jakiś czas później byli organizatorzy poprzednich aukcji zorganizowali swoją i sprzedano sporo koni za bardzo duże pieniądze

Ale na szczęście na dniach minister Jurgiel poleci ze stanowiska :D 

Edytowane przez zarzeckimichal
Opublikowano (edytowane)

zarzeckimichał ja tu widzę że ty nie tyle co krytykujesz pis w wręcz wychwalasz PO/PSL więc w tym momencie kończę z tobą rozmowę i zalecam to pozostałym apolitycznym. Miejmy nadzieję że dołączą do tematu jakieś inne pieski propagandy pełowskiej  i sobie będzie tu pisać, ale ja nie zamierzam się dołączać do żadnego strajku przeciwko obecnej władzy, nie popieram tego strajku w obecnej formie i nie popieram tych postulatów, a jestem przeciwny zwłaszcza tej roszczeniowej grupie badylarzy którzy wywindowali ceny gruntów do idiotycznego poziomu i przedsiębiorców od norek, zatruwających życie lokalnej społeczności.

Na razie czekam na rozwój sprawy w temacie ASF i likwidacji PZŁ bo tylko w tym temacie nie podoba mi się działanie pisiorów. A wam życzę powodzenia i pozdrawiam POpaprańców.

Edytowane przez damianzbr
Gość 30pawel
Opublikowano
Ja nie być za PO :) nie cyt. calych postow bo to bez sensu. Pół godz trzeba paluchem machac po ekranie żeby do nastepnego posta dotrzeć :) pozdr.
Opublikowano
11 godzin temu, damianzbr napisał:

Krytykuje PiS :D a pokaż w którym miejscu wychwalam PO/PSL :D apolitycznym hahaha :D ja z PO nic a nic wspólnego nie mam a nawet bardzo daleko mi do nich, czyli pisowskie pieski opuszczają temat? ale to rozkaz z góry czy samodzielna decyzja? ... a nie wy przecież samodzielnie nie myślicie :D no tak jak pisowiec może popierać strajk przeciwko swoim :D 

4 godziny temu, 30pawel napisał:

Ja nie być za PO :) nie cyt. calych postow bo to bez sensu. Pół godz trzeba paluchem machac po ekranie żeby do nastepnego posta dotrzeć :) pozdr.

Ja też nie za PO :D postaram sie poprawić co do cytowania :D 

Opublikowano (edytowane)

@damianzbr co do ustawy o obrocie ziemią. To jeden z wielu bubli tego rządu. Sam wspomniałeś o opcji jej ominięcia na podstawionego słupa. A czy sąd mu coś udowodni czy nie to jest sprawa wielce dyskusyjna.  Ale ja zauważyłem inny sposób jak ludzie to obchodzą. Przed wejściem w życie ustawy ludzie latali jak na przysłowiową biegunkę chcąc nabyć nawet jakiś piach byle by w świetle ustawy stać się rolnikiem i mieć dostęp do ziemi w przyszłości. Mało tego w moim rejonie było powszechne posiadanie ziemi dla krus. Więc wielu "biznesmenów" rolnikami i to z wieloma hektarami w różnych miejscach jest już od dawna. A więc do obrotu ziemią będą miały dostęp ich dzieci, no i zięciowie i synowe jak to dopiszą. Jednym słowem w ustawie jest tyle dziur, że każdy znajdzie dogodną opcję. Nie zapominając również o opcji kościelnej.

Co do nagród masz racje to g nie pieniądze w skali kraju. Ale w skali ludzi to duże pieniądze. Moich dwóch znajomych zagorzałych wyborców pisu, którzy nie dawno mówili o Szydło równa kobietka a o protestujących czy tam maszerujących, że trzeba ich pałami rozpędzać. Teraz jechali po pise równo. Za nagrody, za brak pomocy niepełnosprawnym a nawet za podatek od najbogatszych wyśmiewając słowo "danina".Normalnie szczęka mi opadła.

Co do kopalń koniunktura na rynku węgla jest ewidentna. Ceny na świecie wzrosły. Więc kopalniom łatwiej o zysk. Co do LOT u się nie wypowiem bo rzadko korzystam akurat z tej lini. Ale coś tam ostatnio załoga się burzyła. Ale co do PKP to ci powiem, że gorzej nigdy nie było jak teraz. Korzystam z PKP od 2003 roku kilka razy rocznie na trasie Warszawa - Poznań lub Siedlce -Poznań. Jedno co się nie zmieniło do dziś to to, że albo mogą ci sprzedać bilet na wagon, którego nie ma. Albo jakiś wagon jedzie pusty a w innym ludzie się tłoczą na korytarzu.  Reszta to zmiany niestety na minus i niestety większość za pisu po 2015 roku. Po pierwsze powycinano z rozkładu wiele TLK zostawiając te droższe IC. Podwyżką cen dla ludzi, którzy nie mają wyboru łatwo można zrobić zysk. O podwyżkach cen biletów nawet na te IC nie wspominam bo drożały również wcześniej. Ale za pisu w ramach dobrej zmiany wprowadzono na PKP inny chytry patent.  Spóźniające się pociągi aby nie oddawać kasy za bilety w wyniku spóźnień. Dziwnie brzmi ale działa. Jechałem ostatnio do Poznania pociągiem jadącym z Suwałk przez Wawę do Szczecina. Pociąg po drodze z Suwałk musiał czekać w Białymstoku bo inny pociąg się spóźnił. A więc 20 minut spóźnił się do Wawy. Aby więc nie oddawać pieniędzy za bilet ludziom, którzy mieli wsiąść do pociągu do Szczecina w Białymstoku zatrzymano go i złapał spóźnienie. Z Wawy wyruszył opóźniony. Po drodze aby ne rujnować rozkładu innym pociągom przepuszczał wszystko planowe. i w Poznaniu był spóźniony o 40 czy tam 30 minut. Oczywiście na jadących gdzieś do Leszna czy Wrocka czekały zatrzymane w Poznaniu inne pociągi co generowało kolejne spóźnienia. Nie wiem ile było spóźnienia w Szczecinie. Ale korzystałem z pkp w tym roku dwa razy i dokładnie zadziałał ten sam schemat.  Zresztą w zeszłym roku tez doświadczałem tego jak że chytrego patentu. 

Tak więc jedne TV rozdmuchują tematy nie korzystne dla rządu inne picują tematy, które mają być korzystne dla rządu ale nie koniecznie dla klienta. 

A co do koni i Janowa można se tłumaczyć, że koniunktury nie ma. Ale to co tam nawyprawiali pisowscy kolesie Jurgiela skutecznie zniechęciło bogatych nabywców. A planowane przeniesienie aukcji do Wawy skutecznie pozbawi miejscowych dochodów z obsługi tych ludzi. Ale mają co chcieli. W końcu na pis głosowali z jednym z największych wyników w Polsce pis w tym rejonie wygrywał i Duda też.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
Ja myślałem, że minister Jurgiel to taka pierdoła, że tak sobie działa bo działa i taka ciapa jest. Ale po spotkaniu w sobotę, stwierdzam, że pan minister jest hamem. Zachowanie z jakim jako rolnicy spotkaliśmy się było niedorzeczne. Po prostu jak zobaczyłem na własne oczy podejście kierownika resortu rolnictwa do nas rolników to dosłownie ręce opadły. Pan minister powiedział, że czego my chcemy od ministerstwa. Mamy się wziąć do roboty, a nie oczekiwać czegoś od ministerstwa. Ja mu mówię, że idzie syf z zagranicy w cenie transportu a my nie możemy sprzedać naszych towarów, a on do mnie, że my tylko chcielibyśmy produkować, a my się mamy wszystkim zajmować, martwić gdzie to sprzedać. To w jakim celu jest to ministerstwo? Na wiele pytań odpowiedź brzmiała, że musi doczytać, dowiedzieć się. Chyba jako szef resortu to wszystko powinien mieć w jednym palcu. No i dyskusja z pytaniami miała trwać godzinę, ale w momencie gdy zaczęły padać niewygodne pytania pan minister uciekł po 40 min.
  • Like 1
Opublikowano

No po części masz rację . No ale jak ten Zachód doganiać ?... Czy nie doganiać ?

Opublikowano

Ty znowu swoje . Ludzie kupują to co uważają za odpowiednie i nic tu nie da gadanie że nie polskie . Sam wiesz , bo użytkujesz germańskie . Moim zdaniem , to aby nie przeinwestować , bo to najgorsze .

Opublikowano
2 godziny temu, zetorki12 napisał:

No po części masz rację . No ale jak ten Zachód doganiać ?... Czy nie doganiać ?

A może trzeba pojechać i zobaczyć jak ten zachód wygląda??? Jak wygląda takie przeciętne zachodnie gospodarstwo... W Polsce też mamy takie gospodarstwa na widok których przeciętnemu Niemcowi, Francuzowi czy Anglikowi szczena opada...  Nie mamy się czego wstydzić a takie gadanie, że kupowanie "wypasionego" sprzętu jest inwestycją i doganianiem zachodu to wymysł  handlowców firm sprzedającym taki sprzęt...

Opublikowano

to ja ci powiem jak wyglada we Francji, 90% tamtejszych gospodarstw to zawaliska, z przed Hitlera 

mieli bo juz nie maja tylko nowsze graty,ale juz nie biora tak jak kiedys 

kredyty maja niskie dlatego ich stac-nie to co u nas

ale forsy jako tako nie maja

tam jest masa bankructw,samobojstw. mam tam znajomego Francuza ktory utrzymuje ponad 300 krow, i bardzo czesto jest tak ze wylewaja to do rowow

maja jednak cos czego w polsce brakuje, a mianowicie sa zjednoczeni.

nia ma tam filozofow,madrali,zlosliwcow, itd tam ta konkurencja jest raczej- my wszyscy razem przeciwko np Polsce

ciesza sie ze pchaja to dziadostwo na cala Europe i tyle

Opublikowano
42 minuty temu, ziutek1234 napisał:

to ja ci powiem jak wyglada we Francji, 90% tamtejszych gospodarstw to zawaliska, z przed Hitlera 

mieli bo juz nie maja tylko nowsze graty,ale juz nie biora tak jak kiedys 

kredyty maja niskie dlatego ich stac-nie to co u nas

ale forsy jako tako nie maja

tam jest masa bankructw,samobojstw. mam tam znajomego Francuza ktory utrzymuje ponad 300 krow, i bardzo czesto jest tak ze wylewaja to do rowow

maja jednak cos czego w polsce brakuje, a mianowicie sa zjednoczeni.

nia ma tam filozofow,madrali,zlosliwcow, itd tam ta konkurencja jest raczej- my wszyscy razem przeciwko np Polsce

ciesza sie ze pchaja to dziadostwo na cala Europe i tyle

Ja 2 lata spędziłem na dużym gospodarstwie ogrodniczym w Anglii, w wolnych chwilach zwiedzałem tamtejsze okolice, sporo rozmawiałem z "tubylcami" związanymi z rolnictwem... I mogę powiedzieć tak, możemy im zazdrościć właśnie tej solidarności między rolnikami, polityki rządu wspierającej rolnictwo i świadomości konsumentów... Tam wchodząc do sklepu, nie trzeba wczytywać się w etykietę gdzie dany produkt został wyprodukowany bo np. przy stoiskach z rodzimymi warzywami masz bilbordy 2x2m z napisem "made in UK"...

Opublikowano

cerfur, leclerc,auchan....flagowe skupy exportowe

ciekawe jaki maja import zlotowki? napewno 100x wiekszy niz import euro do Polski...

lukejro to co napisales to sedno

solidarności między rolnikami, polityki rządu wspierającej rolnictwo i świadomości konsumentów"

Opublikowano

Ciekawe ile odprawy dostanie ? Należy się przecież , fachowiec wybitny .

Opublikowano

No to jeszcze jakaś pomoc klęskowa  i PiS ma kolejne wybory w kieszeni :P