Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam wielki dylemat odnośnie kupna john deere 8r czy ktoś może posiada taki ciągnik i napisze o jego awariach 😀😀

Opublikowano (edytowane)

A jakieś takie poważne awarie sie w nich zdarzają.? ? Chodzi mi o przegrzewanie sie silnika itd

Edytowane przez Olimi
Błąd
Opublikowano

Witam. Pracuję w serwisie Jd i jeśli chodzi o serie 8 (mówię tu o rocznikach 13-14), to w skrzyniach sypało się chydro raz po raz, jak tylko dostał trochę w d...e, a naprawa tego naprawdę boli bo jest to koszt rzędu 30-40tys. Najlepsze jest to że wszyscy mówią że Jd to taki niezniszczalny koń do roboty, a jak się zapytasz dlaczego się te skrzynie tak sypią, to dostaniesz odpowiedź że " No wie Pan... One są bardziej do transportu". Tylko po co komu 400hp do transportu? Jakbym chciał traktor do transportu to kupiłbym 385 z miękkim przodem;)

Opublikowano

Właśnie skrzynie power shift. Podobno w tych nowych coś poprawili, ale ile w tym prawdy to nie wiadomo. Jeśli chodzi o konkurencyjność, to były testy Vaderstad dał do testów kultywator skonstruowany pod ciągniki o mocy ok. 400km i wynik był taki że Claas latał z nim bez problemu, a Jd stawał bo skrzynia rozłączała.

Chciałbym jeszcze podkreślić że nie jestem fanem żadnej z tych marek.

Opublikowano

Hydro w skrzyni power shift? U nie nigdy nie rozłączyło skrzyni. Zdarzało się zadusić ciągnik, ale żeby rozłączyło to nie znam takiego zjawiska. Może piszesz o AutoPower? Po co komu 400HP do transportu? Zapnij konkretną beczkę lub rozrzutnik to będziesz wiedział.

Opublikowano

Olimi napisał:

Witam

Mam wielki dylemat odnośnie kupna john deere 8r czy ktoś może posiada taki ciągnik i napisze o jego awariach 😀😀

Bierz Fendta, to nie będzie dylematu :D

Opublikowano

Przepraszam, tak mówię o Auto power, a power shift jest skrzynią mechaniczną. Fendt natomiast w silnikach dużej mocy nie ma skrzyni mechanicznej, a w automacie jest ogromna strata mocy

Awaryjną sprawą w nich jest też przednia amortyzowana os

Opublikowano

I automat i skrzynia bezstopniowa generują większe straty niż skrzynia mechaniczna, przy skrzyniach bezstopniowych jest to nawet 20- 25.

Przednia oś w Jd jest zbudowana jak w samochodzie i zdarzają się przypadki że sworznie które są w środku pękają. Mamy jednego pacjenta który już 2x miał tą usterkę naprawianą w krótkim czasie

Opublikowano

Juz po pierwszej usterce były sprawdzane czy wszystko jest ok, nabijane na nowo azotem itd. Chodził, ale znów zrobił to samo po pewnym czasie. Ja bym obstawiał bardziej czynnik ludzki, jednak jest to maszyna która waży chyba ze 12t i trzeba umieć się z nią też odpowiednio obchodzić.

Opublikowano

@Bzyk333 ja nie wiem w jakim serwisie Ty pracujesz, ale 8r do transportu to chyba się nie nadaje. Skrzynia autopower i padające w nich hydro jest objęte programem poprawy produktu jeśli wyjdzie z pomiarów że zużyło się przedwcześnie. Pękające sworznie pierwsze słyszę chyba że te na siłowniku to tak jeśli nie pracuje poprawnie ILS (system amortyzacji przedniej osi). 

Opublikowano

Bzyk333 napisał:

Przepraszam, tak mówię o Auto power, a power shift jest skrzynią mechaniczną. Fendt natomiast w silnikach dużej mocy nie ma skrzyni mechanicznej, a w automacie jest ogromna strata mocy

Awaryjną sprawą w nich jest też przednia amortyzowana os

Fendt akurat już w żadnym ciągniku nie montuje przekładni typowo mechanicznej, tylko Vario. A Vario Fendt'a nie jest typową przekładnią "hydrostatyczną" (chociaż to niezbyt trafne określenie), tylko połączeniem przekładni mechanicznej i bezstopniowej.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.05.2018 o 18:01, ariss napisał:

@Bzyk333 ja nie wiem w jakim serwisie Ty pracujesz, ale 8r do transportu to chyba się nie nadaje. Skrzynia autopower i padające w nich hydro jest objęte programem poprawy produktu jeśli wyjdzie z pomiarów że zużyło się przedwcześnie. Pękające sworznie pierwsze słyszę chyba że te na siłowniku to tak jeśli nie pracuje poprawnie ILS (system amortyzacji przedniej osi). 

Ja również uważam że 8r się nie nadaję do transportu, ale naprawdę takie bzdurne tłumaczenia można usłyszeć. Jeśli chodzi o wahacze i pękające sworznie to dużo jeżdżę po różnych gospodarstwach i traktorzyści mają podzielone zadania na temat tego rozwiązania. Dlatego jeśli kolega założył temat to warto żeby wiedział również o takich rzeczach prawda?? Ale w Polsce o Jd mówi się tylko dobrze albo wcale

Edytowane przez Bzyk333