Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

nie musisz mieć hydrauliki, zwalasz siłownik oraz sprężynę i możesz bez problemu otwierać zasuwy rękami, sam tak robię kiedy spinam do 360, nawet ma to swoje zalety na nieforemnych kawałkach, bo zamykam każdą stronę oddzielnie w razie potrzeby

przestawienie łopatek w langrenie to chwila, podchodzisz z kluczem 13 odkręcasz 2 śruby a kolejne 2 tylko luzujesz, jeśli miałbyś często to robić warto pomyśleć o motylkach, na pewno usprawni to proces

Edytowane przez izydor6280
Opublikowano
2 minuty temu, izydor6280 napisał:

nie musisz mieć hydrauliki, zwalasz siłownik oraz sprężynę i możesz bez problemu otwierać zasuwy rękami, sam tak robię kiedy spinam do 360, nawet ma to swoje zalety na nieforemnych kawałkach, bo zamykam każdą stronę oddzielnie w razie potrzeby

Mówisz o tym lejku dwutarczowym ?

Opublikowano
3 godziny temu, izydor6280 napisał:

nie musisz mieć hydrauliki, zwalasz siłownik oraz sprężynę i możesz bez problemu otwierać zasuwy rękami, sam tak robię kiedy spinam do 360,

ile jeszcze lat będziesz pracował tym c360??? jak kupisz sobie co kolwiek innego zachodniego nawet nie spojrzysz na tą całą c360, w ogóle era c360 dawno przemineła i nigdy nie wróci, jak masz brać bez hydrauliki to szkoda sobie zawracać gitare ze zmianą rozsiewacza

Opublikowano

jeden siłownik w langrenie to standard, mam i używam przy reni

na początku myślałem o kupnie drugiego zestawu pod 360, ale po pierwszych testach stwierdziłem że nie ma to sensu, bo świetnie sobie radzę bez tego

Opublikowano

Witam

Zobacz sobie to kolego http://agromil.pl/rozsiewacz-firmy-abra/2443-rozsiewacz-600l-sterowanie-mechaniczne.html  , myślę , że bedzię to połączenie wszystkiego czego szukasz. Jest hydraulika, ale jest też rączka i po zdjęciu sprężyny obsługujesz go ręcznie jak zwykły lejek. Można zamówić całość w ocynku co oczywiście na plus, trwalsze niż lakier i tańsze niż nierdzewka. Mowa tutaj była o pancernej przekładni i proszę jest tu polska , żeliwna przekładnia wzorowana na przekładni COMER montowanych w rozsiewaczach Rauch. Sam założyłem temat odnośnie porównania langrena do altro, ponieważ oglądałem nowe na składnicy i wyglądają naprawdę ciekawie, do czasu jak nie spotkałem takiego altro po roku użytkowania-czar prysł. Model do którego link Ci podaję tylko oglądałem i są to moje sugestie, natomiast altro po tym co widziałem bym odradzał, choć podobno sieję równo. Patent lejka z dwoma tarczami w zamyśle dobry, ale jak 360 spokojnie sobie radzi z tymi większymi, no chyba, że do 330 jak masz duże górki.

Opublikowano
Ja zrobiłem osłnę przy amazone z blachy ocynkowanej i po dwóch latach zardzewiała, a rozsiewacz po każdym użyciu myty i ropowany chyba, że za max dwa dni ma być znowu siane. Lepszy będzie ten ocynk na rozsiewaczu niż na tej blasze co ja użyłem?
Opublikowano (edytowane)

Ciężko coś wybrać bo każdy nie dobry. Muszę coś wybrać. Może ktoś coś powiedzieć o tytan strumyk ? Lejka swojego mam już z 30 lat dziadek jeszcze nim sial nic takich sprzętów z tych dzisiejesych nie dorowna żywotności 

Edytowane przez MlodyRolikOn
Opublikowano

Ja też z początkiem roku miałem dylemat co kupić,wybór padł na promar 600l.póki co 40ha obsiał,sieję równo i nie zostawia pasów jak stary mój amazone,chciałem nowszy model raucha albo amazona ale odpuściłem,ceny jak za nowego a i do remontu,co do strumyka odpuściłem bo malowanie nawet nie jest proszkowe,korozja włazi jak stoi na placu,promar chociaż malowany porządnie,więc na tą chwile nie narzekam.

Opublikowano

Jak dla mnie nowy polski to tylko w kwasówce. Ja mam langrena rs800, co prawda dopiero rok. Wysiał jakieś 20t nawozu oraz wapna A wygląda jak nowy, po robocie myty i ropowany.  Dałem 5200zl z plandeką,wałkiem, i łopatkami do siewu granicznego. Ale teraz wiem, że ich ceny poszły do góry....

Opublikowano

Ja za langrena rs600 dalem 3700 na hydraulice z plandeka mieli mi dac jeszcze lopatki do granicznego ale cos chyba zapomnieli... Moj jest malowany i do malowania przyczepic sie nie moge tez wysial ok 20t nawozu i na razie nie zardzewial :) jedynie naklejki sa tandetne bo od karchera odpadaja. 

Opublikowano

No to tez moze troche uciazliwe i wydaje mi sie ze oslona zeby nawoz lecial na ciagnik jest troche slabo skonstruowana bo nazwoz bo niej bije.

Opublikowano

Nawóz w każdym raczej będzie dawał po osłonach, w końcu po to one są. Tylko w jednym bardziej w drugim miej. Ja tam powiem, że wart tych pieniędzy które dałem. Na pewno lepsze to niż jakiś trup do remontu, o lejku jedno tarczowym nie wspominając.

Opublikowano (edytowane)

Nie będę cudowal zamówię rozsiewacz Agro Max 600l na te 10 ha to mi wystarczy. Lepszy niż lejek. Gdyby nie te problemy z hydraulika był o by dobrze A tak jest jak jest.

Edytowane przez MlodyRolikOn