Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak nie chcesz naprawiać skrzyni to lepiej wymień pompkę, powinna brać od samej góry i nie "gumowato", ewe sprawdź czy Ci z siłownika nie cieknie olej, to też jest często przyczyna źle działającego sprzęgła. 

Opublikowano

Jak sprzęgło się ślizgało to wymienił tarczę i docisk sprzęgła, a to nie ma ni wspólnego z pompką, wymień ją bo jej cena nie jest duża (ok 200zł) a może uchronić Cię przed włożeniem kilku tyś w skrzynię.

Opublikowano

Nie rozumiem takiego czegoś, dopytujesz się o może być po czym stwierdzasz że się nie znasz i oddajesz do mechanika, też naprawiam dużo fergusonów i uwierz mi że to pompka...

Opublikowano

Przy pedale masz zawleczkę ze sworzniem, z przodu najlepiej zdjąć maskę, a wtedy masz 2 przewody i 2 śruby na 13 klucz no i to już wszystko, oczywiście po zmianie musisz odpowietrzyć sprzęgło. Bardzo prosta praca, a mało kto wymienia pompkę, naprawiają sprzęgło, wymieniają pompy itd. 

Aha, zapewne cieknie Ci też olej od strony wnętrza kabiny, to najczęstsze objawy. 

Opublikowano

A prawidłowe odpowietrzanie ? bo wyczytałem właśnie w instrukcji napraw że trzeba odpalić, zacisnąć przewód powrotny od sprzęgła do trójdziału (dość miękki), nacisnąć odpowietrznik i pompować pedałem... Jest to wszystko konieczne? Nie starczy odpalić i nacisnąć odpowietrznik?

Opublikowano (edytowane)

No właśnie mi od środka cieknie. A znacie symbol tej pompki albo jakieś numery żeby ją dostać.? ;-) miejmy nadzieję że to pomoże

Edytowane przez tomek6674
Opublikowano (edytowane)

To jest coś takiego:

http://allegro.pl/pompka-sprzegla-wysprzeglik-massey-ferguson-i5333540002.html

Tylko przestrzegam nie próbuj jej regenerować, szkoda kasy.

Oryginalna pompka jest nieco szersza w miejscu przykręcania do kabiny, będziesz musiał to jakoś uszczelnić, reszta pasuje.

Jak wymienisz pompkę to napisz.

Cieknie do kabiny i się zapowietrza, ot cała przyczyna Twoich problemów. Miałem kiedyś "zabawną" historię z taką pompką. 

Rolnik miał taki sam przypadek jak Twój, walczyli z tym kilka msc, (w stodole z sąsiadem mechanikiem) zrobili sprzęgło, rozebrali skrzynie do zera itd, jak mówił włożyli w ciągnik ok 12tyś,  po tym czasie w desperacji przyprowadzili go do mnie, wymieniłem pompkę za 250zł w 2h i po sprawie. 

Aha, za taką wiedzę się słono płaci, a Ty masz ją za darmo... więc lepiej z tego skorzystaj, najwyżej postawisz mi piwko przy spotkaniu  :P

Edytowane przez witek88
Opublikowano (edytowane)

po dłuższej pracy trochę ciężej chodziło a tak to było ok. a to że wałek padł to wina tego elektrozawóru. ale jak to kompa nie ma?? że tu na słupku ?

Edytowane przez tomek6674
Opublikowano

koledzy co to może być , że gdy nie mam żadnego biegu właczonego ( chodzi mi o 1-2-3-4) a mam włączony tylko kierunek jazdy tą drugą wajchą (A/R B/R) ciągnik delikatnie powoli rusza, miałem ostatnio wymieniane sprzęgło, to może mieć coś z tym wspólnego ? MF 3070

Opublikowano

Hmm, co do jeżdżenia tak dalej, może skończyć się to na wymianie skrzyni... Bo jak wszystko policzysz to okaże się że nie opłaca się już Twojej remontować, więc radził bym się pospieszyć bo te łożyska w większości pracują na wałkach, jak padają łożyska to i wałki.

Opublikowano

Witam

Mam problem z MF 3065 biegi cięzko wskakują a czasami ma się wrażenie że jakby sprzęgło nie było wciśnięte dodam że zimą był u mechanika który wymieniał w nim uszczelnienie wokół sprzęgła bo leciało, zmieniony zostął też olej i i filtry w sprzęgle a tak ze 3 lata temu pompka sprzęgła (zamiennik z allegro)