Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, mausik1234 napisał:

Co to może być. Liście z wczesnego denara. Kwitnie już ładnie tylko pierwszy raz denara mam i nie wiem co to

20180608_085444.jpg

20180608_085439.jpg

Pewnie zaraza. Ale nie jest za późno żeby czymś jeszcze psiknac ?  Bo ridomilem 2 tygodnie temu zabezpieczalem Ale jednak chyba mało 

Jeżeli to zaraza to Axidor + mankozeb lub carial flex jak najszybciej. Najprościej sprawdzić czy to zaraza wkładając liść do woreczka, nadmuchać ustami powietrza i szczelnie zamknąć, jak się pojawi pleśń to zaraza. Tu nie widać to jest pod spodem liścia jak jest lekka pleśń to zaraza. Czasem czarne plamy na liściach na niektórych odmianach mogą być objawem niedoboru fosforu ale to tez pokrój krzaka inny.

Opublikowano
23 minuty temu, KroneMat napisał:

Co będzie dobre na pierwszy zabieg na stonkę ? Można pojechać proteusem ?

Dawaj proteus. Rok temu dałem jeden zabieg i stonki zero do zbiorów. zbiorów tym roku apacz słaby actara też nie pomogła A proteus o strzale

Opublikowano
11 godzin temu, Daro44 napisał:

Jeżeli to zaraza to Axidor + mankozeb lub carial flex jak najszybciej. Najprościej sprawdzić czy to zaraza wkładając liść do woreczka, nadmuchać ustami powietrza i szczelnie zamknąć, jak się pojawi pleśń to zaraza. Tu nie widać to jest pod spodem liścia jak jest lekka pleśń to zaraza. Czasem czarne plamy na liściach na niektórych odmianach mogą być objawem niedoboru fosforu ale to tez pokrój krzaka inny.

dzięki. wczoraj działalem dziś zobaczymy jak to wygląda

Opublikowano
2 godziny temu, Daro44 napisał:

Generalnie jak widać już zaraze to trzeba zawsze dołozyć cymoksanil bo tylko on działa ,,do tyłu''

Szkoda że tak się spozniłem z przeczytaniem tego co napisałem bo niestety dałem samego pytona, jak to mówią będę mądrzejszy na przyszłość 

Opublikowano
7 godzin temu, Daro44 napisał:

to słabo dałeś.... pyton jest kiepski. Poleć tam jeszcze samym cymoksanilem ( drum)

Od razu w poniedziałek lecieć ?  Pytona dałem wczoraj (piątek )

Opublikowano
1 godzinę temu, Daro44 napisał:

A zaraza dalej sie rozwija czy nie widać ? 

Widzę że właśnie trochę ustaliła. Potem wyśle. Trochę liści dolnych żółte się zrobiło i opadły Ale zapewne z powodu suszy  Potem dam parę fotek. Na vineciet też trochę ustapila 

Opublikowano
3 godziny temu, mausik1234 napisał:

20180610_121404.jpg

Jak wlazła to nic nie pomoże. te liście nie zrobią się zielone.

można uchronić ale te pozostałe a na tych mogą zostać dziur

pyto czy infinito to szkoda kasy

ridomil, armetil, econom bardzo dobre środki, które można  dwa razy wykorzystać. dasz 3kg na ha i ładnie działa

jest jeszcze banjo forte

wiekszość środków ma działanie zapobiegawcze i interwencyjne ale chyba żaden wyniszczającego

Opublikowano

Jak czytamy ze ktoś robi 5-6 zabiegów na zarazę i alternalioze to już całkiem odechciewa sie czytać

Ostatni zabieg musi być co chroni nac i bulwy a nie byle jaki mankozeb

Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

Jak wlazła to nic nie pomoże. te liście nie zrobią się zielone.

można uchronić ale te pozostałe a na tych mogą zostać dziur

pyto czy infinito to szkoda kasy

ridomil, armetil, econom bardzo dobre środki, które można  dwa razy wykorzystać. dasz 3kg na ha i ładnie działa

jest jeszcze banjo forte

wiekszość środków ma działanie zapobiegawcze i interwencyjne ale chyba żaden wyniszczającego

W denarze dałem ridomil A teraz pyton A vineta pyton. Co można dac i kiedy  teraz. Bo jednak widzę że coś pomoglo 

9 minut temu, racyl napisał:

Jak czytamy ze ktoś robi 5-6 zabiegów na zarazę i alternalioze to już całkiem odechciewa sie czytać

Ostatni zabieg musi być co chroni nac i bulwy a nie byle jaki mankozeb

A Ty rady  jakie zabiegi robisz rady w jakim odstępie  ? 

Opublikowano

Jęsli u ciebie jest tak sucho to tam zarazy nie masz - to jest alternarioza, często można ją pomylić z zarazą. Róznica jest taka że alternaria atakuje najpierw starsze liście. Po tym tym zdjeciu co teraz zamieściłeś lepiej widać że to alternaria - warunki sprzyjajace: sucho, lekka gleba. I tu akurat Pyton nie był złym wyborem. Następny zabieg daj  Cabrio duo  lub Carial Star w przypadku jeżeli będzie większa presja na zaraze - czyli chłodniej i mokro. Daj tak 10 dni po tym pytonie.

Opublikowano

alternarioza to są kropki czarne jakby ktoś podziurawił a potem uwala liście

poogladaj liście jak jest na innych mnóstwo kropek to jest alternarioza. przy alternariozie ma takich plan od razu na dzień dobry

alternarioza bardzo ładnie widać na vinecie, na denarze już nie atakuje tak

standardowa choroba vinety pod koniec maja czy początek czerwca

na alternarioza to najlepsze wszystko co jest z mankozebem .ridomil, armetil

4 godziny temu, mausik1234 napisał:

W denarze dałem ridomil A teraz pyton A vineta pyton. Co można dac i kiedy  teraz. Bo jednak widzę że coś pomoglo 

A Ty rady  jakie zabiegi robisz rady w jakim odstępie  ? 

Mam vinetę i denara.

przede wszystkim to vinęte trzeba sadzić dobrej jakości sadzeniaka max 3 lata po wymianie z centrali. denra to i z 5 pociągnie.

kwalifikat vinety 3 letnie i kwalifikatu jest nie do porównania

z vinetą jest tak że chodzisz i sprawdzasz jak są kropki to jedziesz i pryskasz od alternaliozy nawet i w maju i od tego momentu co 2 tyg

3-4 zabiegi robie co 10-14 dni. 2 ridomil armetil, 1-2banjo forte

Jak sie czyta na tym forum że ktoś daje mocznik przed sadzeniem i pogłównie to nic dziwnego że ten ziemniak jest czarny po ugotowaniu i bywa pusty w środku.

Ale jak to byki mają zjeść anie ludzie to czemu nie :D

Opublikowano

U mnie właśnie na Vinecie alternarioza się pokazała. Jadę Ridomilem, albo zamiennikiem aby pogoda pozwoliła. Tym samym rozpoczynam ochronę. Zabiegów planuję dać max 3 plus desykacja

Opublikowano
2 godziny temu, ZYLA napisał:

U mnie właśnie na Vinecie alternarioza się pokazała. Jadę Ridomilem, albo zamiennikiem aby pogoda pozwoliła. Tym samym rozpoczynam ochronę. Zabiegów planuję dać max 3 plus desykacja

A jakie dajesz 3 zabiegi i potem  desykcje ? 

Opublikowano

w tym roku to samo ci uschnie, będzie naturalna desykacja

3 godziny temu, ZYLA napisał:

właśnie, najlepszy skuteczny i tani oprysk na pierwsze opryski